ΑρχικήinetΤεχνολογία AI του Facebook μπορεί να «ανοίξει» τα κλειστά μάτια σε φωτογραφίες

Τεχνολογία AI του Facebook μπορεί να «ανοίξει» τα κλειστά μάτια σε φωτογραφίες

μάτιαΔύο μηχανικοί του Facebook, δημιούργησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να ανοίξει τα μάτια ατόμων που έχουν βγει με κλειστά μάτια σε φωτογραφίες, όπως αποκαλύφθηκε από την εταιρεία αυτή την εβδομάδα.

Παρόλο που η ιδέα βρίσκεται ακόμα σε φάση έρευνας, είναι η πρώτη τεχνολογία του είδους της που «διορθώνει» τα κλειστά μάτια στις φωτογραφίες, λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές όπως ο φωτισμός. Το Adobe, το κορυφαίο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει ακόμα.

Παρόλο που είναι ακόμα ασαφές αν το Facebook θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη μέθοδο για να επιδιορθώσει φωτογραφίες στο κοινωνικό δίκτυο, θα μπορούσε εντούτοις να εγείρει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Η εταιρεία έχει ήδη κατηγορηθεί για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου AI χωρίς την άδεια των χρηστών, ώστε να προτείνει την επισήμανσή τους σε φωτογραφίες.

Αυτοί που κατηγόρησαν το Facebook, ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, παραβιάζει τους νόμους που απαγορεύουν στις εταιρείες να συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα των χρηστών χωρίς την άδειά τους. Και αυτή η νέα λειτουργία επεξεργασίας βασίζεται αποκλειστικά στη συλλογή, χρήση και έλεγχο βιομετρικών πληροφοριών του χρήστη.

Η τεχνολογία λειτουργεί με την εκπαίδευση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης πάνω σε φωτογραφίες ανθρώπων με τα μάτια τους ανοιχτά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το σχήμα και το χρώμα των ματιών και στη συνέχεια το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να μεταφέρει “ανοιχτά μάτια” στις φωτογραφίες.

Η τεχνολογία ωστόσο δεν είναι τέλεια, καθώς δεν μπόρεσε να βάλει με επιτυχία ανοιχτά μάτια σε πρόσωπα που έχουν τραβηχτεί σε περίεργες γωνίες, άτομα με γυαλιά ηλίου, άλλα και πρόσωπα που δεν κοιτάζουν ευθεία μπροστά. Οι ερευνητές του Facebook πιστεύουν ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να λυθεί με την περεταίρω εκπαίδευση της τεχνολογίας με περισσότερες φωτογραφίες, μεγαλύτερη ποικιλία προσώπων και ρυθμίσεων.

Μένει μόνο να δούμε τι θα κάνει τελικά το Facebook με αυτό το ισχυρό καινούργιο εργαλείο και αν θα μπορέσει ποτέ να το καταστήσει χρήσιμο για τους 2,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες του.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS