ΑρχικήsecurityMalware διαρρέει Screenshots της επιφάνειας εργασίας σε Windows 10 PCs

Malware διαρρέει Screenshots της επιφάνειας εργασίας σε Windows 10 PCs

MalwareΈνα ύπουλο και επίμονο κακόβουλο λογισμικό, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες μέρες και οι ιδιοκτήτες υπολογιστών που τρέχουν Windows 10 είναι ο κύριος στόχος του. Το Malware, γεμίζει τους υπολογιστές με διαφημίσεις και παίρνει screenshots της επιφάνειας εργασίας, τα οποία στείλει στη συνέχεια στους εισβολείς.

Οι ερευνητές ασφάλειας του Bitdefender, ανακάλυψαν αυτό το malware με το όνομα Zacinlo, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012. Περίπου το 90% των θυμάτων του Zacinlo προέρχονται από τις ΗΠΑ και τρέχουν Microsoft Windows 10 στα PC τους. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα θύματα στη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, ενώ ένα μικρό ποσοστό όσων τρέχουν Windows 7 και 8, έχουν επίσης επηρεαστεί.

Πώς μολύνει τους υπολογιστές;

Το Zacinlo περνάει στους υπολογιστές μέσω του rootkit που συνοδεύεται από μια “δωρεάν εφαρμογή VPN” η οποία του επιτρέπει να περάσει εύκολα στο σύστημα. Αφού φορτωθεί, η ψεύτικη εφαρμογή λειτουργεί φαινομενικά ως VPN, ενώ στην πραγματικότητα πραγματοποιεί λήψη αρχείων και μεταφέρει το τελικό Zacinlo payload στο background.

Το κακόβουλο λογισμικό παρουσιάζει προηγμένες δυνατότητες, όπως εγκατάσταση σε ένα στοχευμένο σύστημα και spamming με διαφημίσεις κάθε φορά που το θύμα ανοίγει έναν ιστότοπο.

Επίσης, αντικαθιστά τις νόμιμες διαφημίσεις σε έναν ιστότοπο με την προβολή διαφημίσεων που αναπτύσσονται από τους εισβολείς, για την αποκόμιση εσόδων μέσω αυτών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εξαλείψει κάθε άλλο adware που υπάρχει ήδη στη συσκευή ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός.

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι το Zacinlo μπορεί να τραβήξει screenshots της επιφάνειας εργασίας και να τα στείλει στους εισβολείς. Συνεπώς ενέχει τον κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. να πέσουν σε λάθος χέρια.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Μια ψεύτικη δωρεάν υπηρεσία VPN που ονομάζεται s5Mark έχει αναγνωριστεί ως φορέας αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Το Zacinlo μπορεί να τρέξει ομαλά σε δημοφιλή προγράμματα περιήγησης όπως Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer κλπ. και να εγκαταστήσει payload για να καταλάβει ασφαλείς συνδέσεις web μέσω μεθόδων επίθεσης MITM. Έτσι, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους χρήστες των Windows να αποφεύγουν την εγκατάσταση άγνωστων ή ύποπτων εφαρμογών τρίτων και να μην επισκέπτονται άγνωστους ιστότοπους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS