ΑρχικήinetUbuntu telemetry: Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στατιστικά των χρηστών

Ubuntu telemetry: Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στατιστικά των χρηστών

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές του 2018, η Canonical αποφάσισε ότι το λειτουργικό Ubuntu θα συλλέγει στοιχεία των χρηστών όπως κάνουν και τα Windows 10, και τώρα τα πρώτα στατιστικά έχουν δημοσιευτεί, μαζί με ένα αξιοπερίεργο ποσοστό ύψους 67% των χρηστών να είναι διατεθειμένο να μοιραστεί τα στοιχεία των υπολογιστών τους (μαζί με κάποιες παραπάνω πληροφορίες).

ubuntu telemetry statistika xrhstwn

Παρόλο λοιπόν που οι χρήστες των Windows 10 έχουν εκφράσει πολλές φορές την δυσαρέσκεια τους για τις ρυθμίσεις τηλεμετρίας που επιβάλει η Microsoft, οι χρήστες του Ubuntu δεν φαίνονται να ενοχλούνται. Βέβαια το γεγονός μπορεί να στηριχθεί στο ότι πολλοί χρήστες αφήνουν τις default ρυθμίσεις κατά την εγκατάσταση, οπότε και δεν απενεργοποιούν την ρύθμιση που από μόνη της έρχεται ενεργοποιημένη. Ωστόσο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κατά την εγκατάσταση του Ubuntu, γίνεται ξεκάθαρο το τι είναι ενεργοποιημένο και τι όχι, μαζί και με το ποιες πληροφορίες θα μοιράζονται όπως pc specs, εγκατεστημένες εφαρμογές και η τοποθεσία.

Η Canonical αναφέρει ότι αυτά τα στοιχεία συλλέγονται ώστε να βελτιωθεί το λειτουργικό, και για να δώσει έμφαση στα πιο σύνηθες  συστήματα που το “τρέχουν”.

Τι αποκαλύπτουν τα ίδια τα δεδομένα όμως σχετικά με τους χρήστες του Ubuntu;

Τα αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν καθώς δείχνουν ότι τα περισσότερα συστήματα είναι μονοπύρηνα και έχουν 4gb ram. Ωστόσο υπάρχουν και τα συστήματα που έχουν 8gb ram, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Όσο για την κάρτα γραφικών, τα περισσότερα συστήματα χρησιμοποιούν μια, και οι 2 αναλύσεις που κυριαρχούν έρχονται με  σχεδόν ίσα ποσοστά, 1920×1080 και 1366×768. Πιστεύουμε ότι αυτά τα low-end specs παρατηρούνται επειδή το λειτουργικό  “τρέχει” σε φορητούς υπολογιστές. Τα στατιστικά δεν περιλαμβάνουν στοιχεία από Ubuntu Server και Ubuntu Core.

Όσο αναφορά τα επιπλέον στοιχεία που συλλέγονται, το λειτουργικό είναι διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο, και ο μέσος χρόνος εγκατάστασης του είναι περίπου 18 λεπτά. Για να δείτε όλα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, μπορείτε να μεταβείτε στο blog post της Canonical.

 

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS