ΑρχικήinetΗ Adobe χρησιμοποιεί AI για να εντοπίζει επεξεργασμένες εικόνες

Η Adobe χρησιμοποιεί AI για να εντοπίζει επεξεργασμένες εικόνες

Ειδικοί σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ολοένα και παραπάνω για τα AI εργαλεία που κάνουν την δημιουργία οπτικού υλικού ευκολότερη από ποτέ. Ειδικά με την δύναμη των κοινωνικών δικτύων, όπου σοκαριστικό ή ψευδές υλικό μπορεί να διαδοθεί χωρίς κανέναν έλεγχο. Η Adobe προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, δημιουργώντας ένα εργαλείο ικανό να αναγνωρίσει αυτόματα εάν μια εικόνα είναι επεξεργασμένη ή όχι.

Adobe ai photoshopped images

Σε μια δήλωση που έκανε ένας  εκπρόσωπος της εταιρείας, αναφέρεται ότι αυτή είναι μια  αρχική έρευνα της εταιρείας, αλλά στο κοντινό μέλλον η Adobe θέλει να παίξει βασικό ρόλο στην “ανάπτυξη τεχνολογίας που βοηθά στην παρακολούθηση και επαλήθευση της αυθεντικότητας ψηφιακών μέσων”. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό καθώς η Adobe δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την δημιουργία λογισμικού ικανό να εντοπίσει ψεύτικο ή επεξεργασμένο υλικό.

Τα ερευνητικά έγγραφα που έχει δημοσιεύσει η Adobe δείχνουν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει 3 τύπους παραμόρφωσης των εικόνων. Αρχικά θα μπορεί να ανιχνεύσει εάν έχει γίνει κλωνοποίηση ή διπλασιασμός κάποιου αντικειμένου. Υστέρα θα είναι ικανό να καταλάβει αν έχουν συνδυαστεί 2 ή παραπάνω εικόνες ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος θα μπορεί να ανιχνεύσει εάν έχει αφαιρεθεί ή κρυφτεί κάποιο αντικείμενο μέσω επεξεργασίας.

Για να εντοπίσουν τέτοιου είδους αλλαγές, οι ειδικοί της ψηφιακής εγκληματολογίας αναζητούν συνήθως ενδείξεις σε στρώματα της εικόνας που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Όταν επεξεργαστεί μια εικόνα, μένουν πίσω στοιχεία όπως ασυνέπειες στο χρώμα και στην φωτεινότητα καθώς και στον “θόρυβο” που παράγει ο φακός της κάμερας. Όταν συνδυαστούν δυο διαφορετικές εικόνες, ο “θόρυβος” τους δεν ταιριάζει απόλυτα.

Όπως και με πολλά άλλα machine learning προγράμματα, η Adobe “εκπαίδευσε” το πρόγραμμα της μέσα από μια μεγάλη γκάμα επεξεργασμένων εικόνων, μέσω της οποίας έμαθε να εντοπίζει τα πιο κοινά patterns. Είχε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από παρόμοια προγράμματα, αλλά όχι κατά πολύ.

Στις μέρες μας είναι αναγκαίο το να μπορούμε να διαχωρίσουμε τα αληθινά από τα ψεύτικα  γεγονότα που βλέπουμε online, και προγράμματα όπως αυτό της Adobe μπορεί να μας βοηθήσει. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βλάψει, αλλά μπορεί επίσης και να μας βοηθήσει εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS