ΑρχικήReviewsPeerTube: Μια Open Source εναλλακτική λύση για το YouTube

PeerTube: Μια Open Source εναλλακτική λύση για το YouTube

PeerTubeΌταν θέλουμε να παρακολουθήσουμε κάποιο βίντεο online, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το YouTube. Αλλά η δημοφιλής πλατφόρμα συχνά δέχεται λογοκρισία σε αρκετές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες μάλιστα απαγορεύουν το YouTube από καιρό σε καιρό.

Εκτός όμως από τη λογοκρισία, πρόσφατα ακόμη και το ίδιο το YouTube κατέληξε να μπλοκάρει πολλά νόμιμα κανάλια λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Τελικά, οι δημιουργοί βίντεο είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού.

Για όσους επηρεάζονται από το τεχνικό σφάλμα του YouTube, υπάρχει μια άλλη open source εναλλακτική λύση. Ονομάζεται PeerTube (ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος στο GitHub).

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο P2P είναι αποκεντρωμένη, όπως και το BitTorrent. Οι χρήστες μπορούν να φιλοξενούν βίντεο στο προσωπικό τους instance (ένα PeerTube server) που έχει δικό του κοινό.

Μπορεί να συνδεθεί με άλλους PeerTube instances, χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται ActivityPub. Έτσι, οι χρήστες ενός instance λαμβάνουν προτάσεις βίντεο και από άλλα. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς λειτουργεί ένας PeerTube server.

Το PeerTube υποστηρίζει το WebTorrent, το οποίο μπορεί να μειώσει το κόστος εύρους ζώνης, καθώς οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα βίντεο παρέχουν και οι ίδιοι εύρος ζώνης. Ωστόσο για τους δημιουργούς, εξακολουθούν να υπάρχουν δαπάνες που τους επιβαρύνουν, για πράγματα όπως το hosting και η ανάπτυξη ιστοτόπων. Αν και υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία εσόδων, δεν είναι τόσο εύκολο.

Ωστόσο, αυτό που δίνει το PeerTube στους δημιουργούς είναι η εξουσία πάνω στο περιεχόμενό τους, τη στιγμή που οποιαδήποτε μέρα τα βίντεό τους μπορεί να μπλοκαριστούν ή να λογοκριθούν.

Η πρώτη έκδοση του PeerTube ξεκίνησε πέρυσι. Η μη κερδοσκοπική εταιρία Framasoft που εδρεύει στη Γαλλία, διενήργησε μια εκστρατεία crowdfunding, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS