ΑρχικήsecurityΤο Rakhni Trojan μολύνει το PC σας είτε με Ransomware είτε με...

Το Rakhni Trojan μολύνει το PC σας είτε με Ransomware είτε με Cryptomining

trojanΤο Rakhni Trojan ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013 και μέσα σε πέντε χρόνια εξελίχθηκε ραγδαία. Ως προσθήκη στο ήδη υπάρχον και περιβόητο χαρακτηριστικό ransomware, το trojan είναι πλέον ικανό να μολύνει τον υπολογιστή σας και με Cryptomining.

Αυτή η διπλή απειλή, αποκαλύφθηκε από μια έκθεση της Kaspersky Labs, η οποία έχει τίτλο «To Crypt, Or To MIne- That Is The Question». Η έκθεση εξηγεί λεπτομερώς την επίθεση, περιγράφοντας πώς ένας downloader αποφασίζει πώς θα μολύνει το θύμα – με ransomware ή cryptomining.

Το email έχει στοχεύσει έως τώρα υπολογιστές στη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Ινδία και διανέμεται μέσω spam email. Τέτοια email φέρουν ψεύτικα εταιρικά οικονομικά έγγραφα που επισημαίνουν την επιδίωξη του hacker να στοχεύει επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, “για να κρύψει την παρουσία του κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα, ο προγραμματιστής του το κάνει να μοιάζει με προϊόν της Adobe Systems”.

Αφού φορτωθεί στον υπολογιστή του θύματος, το κακόβουλο λογισμικό αναζητά την ύπαρξη cryptocurrency wallet. Εάν εντοπιστεί ο φάκελος δεδομένων Bitcoin ή το % AppData% \ Bitcoin, τότε κατεβάζει ένα miner module, το οποίο αποστέλλει ένα μήνυμα ransomware, που περιέχει το email ID του δημιουργού και μια προθεσμία για να καταβάλει το θύμα τα λύτρα που του ζητούνται.

Διαφορετικά, εάν ένας τέτοιος φάκελος δεν βρεθεί στον υπολογιστή, κατεβάζει ένα miner module που δημιουργεί ένα σενάριο VBS για εξόρυξη Monero ή Dashcoin Cryptocurrency.

Για να καθησυχαστείτε λίγο, υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία αποκρυπτογράφησης, ώστε να απαλλαγείτε από τα νέα και «έξυπνα» ransomware. Αυτή η άνευ προηγουμένου τεχνική επιλογής των μέσων μόλυνσης, υποδηλώνει το επίπεδο της πολυπλοκότητας, στην οποία οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS