ΑρχικήsecurityΤο WellMess malware στοχεύει τόσο Linux όσο και Windows συσκευές

Το WellMess malware στοχεύει τόσο Linux όσο και Windows συσκευές

WindowsΕίναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι τα Linux και Mac είναι πιο ασφαλείς επιλογές λειτουργικού συστήματος σε σχέση με τα Microsoft Windows. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χάκερ δεν βρίσκουν τρόπους να μολύνουν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν και αυτά τα λειτουργικά συστήματα – στο παρελθόν μάθαμε για το τεράστιο botnet Mirai, που έλεγχε συσκευές δικτύωσης που έτρεχαν Linux.

Οι δημιουργοί του Mirai χρησιμοποίησαν τη γλώσσα προγραμματισμού Golang (επίσης αποκαλούμενη ως Go) για να γράψουν τον κώδικα του κακόβουλου λογισμικού. Μόλις πρόσφατα, οι ερευνητές ασφάλειας της JPCERT (Via: TechRepublic) βρήκαν ένα άλλο κακόβουλο λογισμικό γραμμένο σε Go. Διαθέτει δυνατότητα cross platform και διατίθεται σε δύο εκδόσεις.

Με την ονομασία WellMess, αυτό το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει τόσο τα λειτουργικά συστήματα Linux όσο και τα Windows. Ενώ η βασική λειτουργικότητα και των δύο εκδόσεων του κακόβουλου λογισμικού παραμένει η ίδια, υπάρχουν ορισμένες μικρές διαφορές.

Όπως και άλλα κακόβουλα λογισμικά, το WellMess επικοινωνεί με το command & control (C&C) center του για περαιτέρω ενέργειες. Οι εντολές θα μπορούσαν να δοθούν από τον C & C server για μεταφόρτωση / λήψη αρχείων και εκτέλεση εντολών arbitrary shell. Η έκδοση των Windows έχει επιπλέον τη δυνατότητα να εκτελεί ενέργειες PowerShell.

Οι εντολές αποστέλλονται στις μολυσμένες συσκευές με τη μορφή κρυπτογραφημένου HTTP Post request. Τα cookie header data είναι κρυπτογραφημένα με RC6. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το WellMess έχει επίσης μια έκδοση που αναπτύχθηκε στο .Net Framework. Τα cookie data στην έκδοση .Net είναι ίδια με την έκδοση Go.

Σύμφωνα με το JPCERT, οι επιθέσεις εντοπίστηκαν σε ιαπωνικούς οργανισμούς και μπορεί να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS