ΑρχικήsecuritySite isolation: Νέος τρόπος προστασίας του Chrome από την ευπάθεια Spectre

Site isolation: Νέος τρόπος προστασίας του Chrome από την ευπάθεια Spectre

Μετά από την ευπάθεια  Spectre που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από την Google, ο περιηγητής Chrome έχει λάβει μια αναβάθμιση με όνομα site isolation στον πυρήνα του για να αποτρέψει την συγκεκριμένη ευπάθεια.

chrome site isolation spectre

Από όταν κυκλοφόρησε η Google τον περιηγητή Chrome, ο τρόπος λειτουργίας του ήταν λίγο διαφορετικός από των άλλων περιηγητών, καθώς όταν εκτελείται το πρόγραμμα, δεν υπάρχει μόνο μια διεργασία (process). Για λογούς Ασφαλείας ο φόρτος μοιράζεται σε πολλαπλές διεργασίες για να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής πληροφοριών από μια καρτέλα σε μια άλλη. Η Google έχει πλέον εισάγει μία πιο αυστηρή παραλλαγή αυτής της λογικής (site isolation), για να είναι πιο ασφαλής από την επίθεση Spectre, που ανακάλυψε τον Ιανουάριο σε συνεργασία με άλλους ερευνητές.

Η πρώτη έκδοση της πιο αυστηρής λογικής (site isolation) κυκλοφόρησε τον Μάιο μαζί με την έκδοση 67 του Chrome, αλλά δεν ήταν ενεργοποιημένη από μόνη της. Πλέον όμως το νέο χαρακτηριστικό είναι ενεργοποιημένο στο 99% των χρηστών μεταξύ Windows, Mac, Linux, και Chrome OS.

Τεχνολογικές εταιρείες που φτιάχνουν επεξεργαστές, λειτουργικά συστήματα και περιηγητές, συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν την ευπάθεια, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε passwords ή encryption keys.

Η εφαρμογή του site isolation είναι μεγάλη αλλαγή για τον περιηγητή. Τροποποιεί τον rendered, ο οποίος μεταφράζει τον κώδικα μιας σελίδας  στο τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε εμείς. Με το site isolation, ο Chrome διαχωρίζει τους renderers σε ξεχωριστές διεργασίες για μεγαλύτερη ασφάλεια. Δυστυχώς αυτό καταναλώνει περισσότερη μνήμη ram, που μπορεί να φτάσει έως και 13% παραπάνω.

“Η ομάδα μας δουλεύει εντατικά για να βελτιστοποίηση την κατανάλωση των πόρων της εφαρμογής, ενώ θα διατηρεί την ασφάλεια και την ταχύτητα. Επίσης δουλεύουμε για την  Android έκδοση, που δεν είναι ακόμα διαθέσιμη” δήλωση ο Reis, μέλος της ομάδας ανάπτυξης του Chrome.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS