ΑρχικήinetΠρόστιμο δισεκατομμυρίων στη Google για καταπάτηση των αντιμονοπωλιακών νόμων

Πρόστιμο δισεκατομμυρίων στη Google για καταπάτηση των αντιμονοπωλιακών νόμων

GoogleΟι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Google, για την καταπάτηση των αντιμονοπωλιακών νόμων, σχετικά με το λειτουργικό σύστημα Android.

Η επιτροπή, με επικεφαλής την Margrethe Vestager, κατηγόρησε την εταιρεία ότι καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για smartphone, καθώς ωθεί τους κατασκευαστές να παραδώσουν προεγκατεστημένα προγράμματα αναζήτησης Google και Chrome σε νέες τηλεφωνικές συσκευές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία «χτυπήθηκε» με ένα τεράστιο πρόστιμο που ξεπέρασε το δισεκατομμύριο. Πίσω στο 2016, η εταιρεία έλαβε πρόστιμο ύψους 2,7 δισ. Δολαρίων για την διαχείριση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, αφού έδινε την κορυφαία θέση στη δική της ιστοσελίδα αγορών.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξέτασαν λεπτομερώς την κίνηση της εταιρείας να καταβάλει σημαντικά ποσά σε κατασκευαστές smartphone και φορείς κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εγκαθιστούν την αναζήτηση Google, ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή αναζήτησης. Επίσης κατηγορούν την εταιρεία για τη θέσπιση αυστηρών κατευθυντήριων γραμμών προς τους ΚΑΕ, οι οποίες περιορίζουν την ανάπτυξη του Android που βασίζεται στο AOSP (Android Open Source Project).

Οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν επίσης τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία διεξάγει τις δραστηριότητές της. Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία σημείωσε πτώση 0,3% στις μετοχές της αμέσως μετά την δημοσίευση των ειδήσεων.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερευνούν το Android από το 2015, αφού η FairSearch υπέβαλε καταγγελία κατά της Google το 2013. Πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες υποστήριξαν την καταγγελία, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, η οποία στη συνέχεια δήλωσε ότι η Google έχει το “μονοπώλιο” στην αγορά του Android.

Οι νομοθέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Google να εφαρμόσει νέες κατευθυντήριες γραμμές μέσα σε 90 ημέρες. Η μη συμμόρφωση με την απόφαση θα υποχρεώσει την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο ίσο με το 5% του μέσου όρου των ημερήσιων κερδών της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google.

Οι νέοι κανονισμοί είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσουν την εταιρεία να ανανεώσει τη στρατηγική της για την παροχή εξατομικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης, καθώς όλο το πρότυπό της βασίζεται στην αναζήτηση Google και σε ολόκληρο το οικοσύστημα της εφαρμογής.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS