ΑρχικήinetΓιατί θα φύγει ο Steve Ballmer από την Microsoft

Γιατί θα φύγει ο Steve Ballmer από την Microsoft

Μετά την είδηση για την αποχώρηση του Steve Ballmer, τωρινού CEO Microsoft, άρχισαν να δημοσιεύονται πολλά άρθρα με υποθέσεις που προσπαθούν να αιτιολογήσουν κάι που ίσως είναι ήδη αιτιολογημένο. Και για την ιστορία, η είδηση ανέφερε μόνο το γεγονός αποχώρησης του Steve Ballmer χωρίς να διευκρινίζει αν το αποφάσισε μόνος του ή αναγκάστηκε να “πάρει την απόφαση”.

steve-ballmer

Θα παρουσιάσουμε τέσσερα διαφορετικά διαγράμματα που μάλλον δείχνουν ξεκάθαρα τους λόγους που ο Ballmer σε περίπου ένα χρόνο θα είναι ιστορία για την Microsoft. Τα διαγράμματα παρουσιάστηκαν πρώτη φορά από την Huffingtonpost. Εμείς βέβαια θα αναφέρουμε άλλο έναν λόγο, που ίσως πολλοί το σκέφτονται αλλά κανεις δεν το αναφέρει.

Το Χρηματιστήριο μίλησε.

Το προφανές: η τιμή της μετοχής της Microsoft δεν έχει την ίδια τιμή από τότε που ανέλαβε Ballmer. Η διατήρηση της τιμής αλλά και η άνοδος της είναι η κύρια ευθύνη του CEO. Το 2000, η ​​Microsoft άξιζε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη  Παρασκευή, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών η τιμή της ήταν περίπου στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια.

MICROSOFT-CHARTS

Κανείς δεν αγοράζει υπολογιστές

Πίσω από αυτή πτώση των αποθεμάτων είναι η μείωση της κύριας δραστηριότητάς της Microsoft: Τα Windows. Το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας, αλλά οι σημερινοί καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα κινητά τηλέφωνα και tablets για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να κάνουν γενικότερα αυτά που έκαναν με τους δύσχρηστους υπολογιστές. Ο αναλυτής Horace Dediu της Asymco μας δείχνει την “κάθοδο” της Microsoft από το 2011, όταν οι πωλήσεις των Windows στην πραγματικότητα άρχισαν να μειώνονται ετησίως.

[tweet_embed id=357441283033288704]

Ο καθένας αγοράζει Tablets

Πολύ περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν, τα tablets αρχίζουν να αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς υπολογιστές που τρέχουν Windows. Δείτε πως επιβραδύνθηκαν οι πωλήσεις PC καθώς οι πωλήσεις tablet έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία ερευνών IDC.

MICROSOFT-CHARTS-1

Η αλλαγή άργησε

Μέχρι το 2012, που η Microsoft έδωσε στην κυκλοφορία τα Windows 8 RT σαν το δικό της tablet, η αγορά είχε ήδη κορεστεί από συσκευές με iOS της Apple και Android της Google. Η Microsoft πούλησε πολύ λιγότερα Surface από ότι αναμενόταν, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν 1.000.000.000 δολάρια τα οποία “κάθονται” στο ράφι. Εν τω μεταξύ η κυριαρχία των δύο άλλων κορυφαίων λειτουργικών συστημάτων αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

o-MICROSOFT-CHARTS-2

Παρατηρήσεις

Όλα τα στοιχεία συνωμοτούν κατά του Steve Ballmer που σαν CEO είχε την κύρια ευθύνη. Το να προβλέπεις τις τάσεις της αγοράς είναι μεγαλύτερο χάρισμα (προϋποθέτει και γνώσεις βέβαια αλλά αυτό θεωρείται δεδομένο για τον κάθε CEO της Microsoft) πολύ πιο σημαντικό από τις διοικητικές ικανότητες.

Βέβαια η χρονική στιγμή της “εξορίας” του Ballmer δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η Microsoft για να καλύψει το κενό χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές όχι μόνο στο προσωπικό της αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του ίδιου της του είναι. Το λειτουργικό της σύστημα παραμένει το ίδιο και έρχεται καμουφλαρισμένο με εξωτερικές αλλαγές που αρέσουν στα παιδάκια.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε βέβαια και το φιάσκο με την NSA. Η NSA δεν ακούστηκε βέβαια πουθενά σε αυτή την ιστορία γιατί έτσι πρέπει να είναι. Οι μυστικές υπηρεσίες δεν ακούγονται παρά μόνο όταν βρεθεί κάποιος Snowden. Το όνομα της Microsoft ήταν από τα πρώτα που ακούστηκαν με το που ξέσπασε το σκάνδαλο και είναι ένας από τους πολύ σοβαρούς λόγους (συν των άλλων) που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο Ballmer εκτός από όλα τα άλλα είχε να αντιμετωπίσει και αυτό. Ναι ή Όχι στις μυστικές υπηρεσίες. Το Ναι ή το Όχι (αν υπάρχει φυσικά ευκαιρία επιλογής) έχει το ανάλογο κόστος και το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα χάσει.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS