ΑρχικήinetΤι αποκαλύπτει δημοσιογράφος που εμπλέκεται στην υπόθεση Σνόουντεν

Τι αποκαλύπτει δημοσιογράφος που εμπλέκεται στην υπόθεση Σνόουντεν

Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Luke Harding είναι δημοσιογράφος του Guardian και συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο, “Φάκελος Σνόουντεν” [εκδ. Καστανιώτη], καταγράφει με συναρπαστικό τρόπο τη συνάντηση του Έντουαρντ Σνόουντεν με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι τη δημοσιοποίηση του υλικού που έφερε στο φως τις παρακολουθήσεις της NSA.

Συνομιλήσαμε μαζί του με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για τη συμμετοχή του στο TEDxAthens 2014.

 

Η εμπλοκή σας σε αυτήν την υπόθεση έχει αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Internet ή τον υπολογιστή;

Μάθαμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να προστατεύουμε τις ψηφιακές μας πληροφορίες, αλλά ακόμα δεν πιστεύω ότι μπορούμε να τα βάλουμε με την NSA ή την GHQ. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε PGP [σ.σ. Pretty Good Privacy], σταματήσαμε να παίρνουμε μαζί τα κινητά μας τηλέφωνα σε ιδιωτικές συνομιλίες –αυτά είναι πράγματα που εγώ εφάρμοζα όσο ήμουν ανταποκριτής στη Μόσχα, από το 2000 έως το 2011.

Η κρυπτογραφία δουλεύει αν την εφαρμόσεις σωστά, λέει ο Έντουαρντ, αλλά πρέπει να ξέρει τι κάνει και ο αποστολέας και ο παραλήπτης. Το PGP είναι καλό, αλλά όχι για τα πάντα. Γνωρίζουμε πόσο ευάλωτη είναι η οποιαδήποτε ψηφιακή πλατφόρμα, είτε είναι ένα iPad, ένα κινητό, το email, το Gmail, το Yahoo, το Facebook. Αν κάποιος τα βάλει στο στόχαστρο, τότε τα δεδομένα σου κινδυνεύουν. Οπότε, χρειάστηκε να αλλάξουμε συνήθειες. Είναι σαν να γυρίσαμε πίσω στη δεκαετία του ’80, όπου χρειαζόταν να κρατάς σημειώσεις για τα πάντα σε χαρτί, όπου χρειαζόταν να συναντάς τους ανθρώπους διά ζώσης και να περπατάς μαζί τους σε ένα πάρκο συνομιλώντας –ναι, το έκανα αυτό, όπως γίνεται σε κατασκοπικά μυθιστορήματα!

 

Εξακολουθείτε να εφαρμόζετε αυτές τις τακτικές;

Ναι, επειδή είναι ένα καλό μέτρο προστασίας. Αλλά δεν το έκανα αυτό 10 χρόνια πριν. Αναγκάστηκα να το κάνω, εν μέρει εξαιτίας της εμπειρίας μου στη Μόσχα, εν μέρει εξ αιτίας της υπόθεσης Σνόουντεν.

 

Θα συστήνατε σε όλους να ακολουθούν μια ανάλογη πρακτική;

Ο καθένας θα πρέπει να βρει τη μέθοδο που τον βολεύει, αλλά οποιοσδήποτε έχει ιδιωτικά δεδομένα που σχετίζονται με το επάγγελμά του –π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ψυχολόγοι, όσοι διατηρούν αρχεία πελατών και ασθενών– θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν είναι ασφαλείς. Όχι για να γίνουν παρανοϊκοί με την ασφάλεια, αλλά για να προσέχουν.

Πηγή: gr.pcmag.com

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS