ΑρχικήsecurityΥπερυπολογιστής για την πρόβλεψη κυβερνοεπιθέσεων

Υπερυπολογιστής για την πρόβλεψη κυβερνοεπιθέσεων

Στην τηλεοπτική σειρά «Person of Interest», στο επίκεντρο της πλοκής βρίσκεται η «Μηχανή»: ένας υπερυπολογιστής συνδεδεμένος με το σύνολο του δικτύου καμερών ασφαλείας, κινητών κ.α, ο οποίος μπορεί να συγκεντρώνει και να αναλύει τα δεδομένα της ανθρώπινης δραστηριότητας, προβλέποντας τρομοκρατικές και εγκληματικές ενέργειες.

υπερυπολογιστής - υπερυπολογιστής

Σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται διαγωνισμός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, με σκοπό την ανάπτυξη λογισμικού που θα είναι σε θέση να αναλύει δημοσίως διαθέσιμα δεδομένα και τη δραστηριότητα δικτύου ενός συγκεκριμένου οργανισμού για τον εντοπισμό μοτίβων που υποδεικνύουν επικείμενη κυβερνοεπίθεση/ χακάρισμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του DefenseOne, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκφράσει η ΙΒΜ πάνω στο πρόγραμμα CAUSE (Cyber-attack Automated Unconventional Sensor Environment), παρουσιάζοντας μία βασική προσέγγιση στα τέλη του Ιανουαρίου.

Τα παρόντα σχέδια περιλαμβάνουν μια τετραετή «κούρσα» για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου τρόπου εντοπισμού περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων, ώρες και εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με παρόντα συστήματα, σύμφωνα με την IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity).

Tα συστήματα του προγράμματος θα υπολογίζουν πότε ένας εισβολέας θα μπορούσε να δοκιμάσει να παραβιάσει ένα σύστημα ή να εγκαταστήσει κακόβουλο κώδικα, ενώ θα προβλέπουν επίσης πότε ενδεχομένως ένας επιτιθέμενος θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» ένα δίκτυο με ψευδές traffic που «παγώνει» τη λειτουργία (Denial of Service).

Συστήματα τέτοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί για προγνώσεις όσον αφορά στην εξάπλωση του Έμπολα, καθώς και άλλων ασθενειών ή πολιτικής αναταραχής. Ωστόσο, θεωρείται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόβλεψη κυβερνοεπιθέσεων.

Στη σχετική εκδήλωση τον Ιανουάριο εμφανίστηκαν περίπου 150 συμμετέχοντες. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν θα πρόκειται για επιστήμη «υψηλής ακριβείας», καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν λάθος συναγερμοί- ενώ πάντα θα απαιτείται και η ανθρώπινη βοήθεια. Στόχος δεν είναι η αντικατάσταση των ανθρώπων – αναλυτών, αλλά η μείωση του μεγέθους του «αχυρώνα» στον οποίο αναζητείται ο «ψύλλος».

Πηγή: secnews.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS