ΑρχικήsecurityΞέπλεναν μαύρο χρήμα μέσω προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών πληρωμών

Ξέπλεναν μαύρο χρήμα μέσω προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών πληρωμών

μαύρο χρήμα - απάτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ένοχος για συνωμοσία με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διάπραξη απάτης υποκλοπής ταυτότητας και χρήση ψευδών στοιχείων κατά τη χρήση υπηρεσιών του ταχυδρομείου των ΗΠΑ, κρίθηκε ένας 23χρονος Ρώσος, που εμπλεκόταν σε απάτη με Ransomware, από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο ρόλος του 23χρονου Aleksei Shushliannikov στην εγκληματική οργάνωση στην οποία ανήκε δεν ήταν σημαντικός, όμως η εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ήταν σχετικά μεγάλη, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νεαρός, με τη βοήθεια ενός ακόμη συνεργού, ξέπλυναν ή είχαν την πρόθεση να ξεπλύνουν χρηματικό ποσό ύψους μεταξύ 400.000 και 1.000.000 δολαρίων.

 

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Χάκερς – πολλοί από τους οποίους ήταν πιθανότατα και μέλη του κυκλώματος- είχαν αναπτύξει έναν ιό τύπου Ransomware, ο οποίος κλείδωνε τους υπολογιστές των θυμάτων και τους ζητούσε να καταβάλουν κάποιο χρηματικό ποσό, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε αυτούς. Η πληρωμή των “λύτρων” γινόταν μέσω της παράδοσης κωδικών για κουπόνια MoneyPak, τα οποία αποτελούν προπληρωμένο προϊόν διαδικτυακών πληρωμών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάθεση μετρητών σε προπληρωμένες κάρτες.

Για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας της απάτης, οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν το όνομα του FBI, και το ζητούμενο χρηματικό ποσό ζητούνταν ως πρόστιμο, με αιτιολογία την  υποτιθέμενη εύρεση παράνομου περιεχομένου στόν υπολογιστή του εκάστοτε θύματος.

μαύρο χρήμα - απάτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Για την εξαργύρωση των κουπονιών και για την αποφυγή της σύλληψης τους, οι hackers πωλούσαν τους κωδικούς MoneyPak στον Shushliannikov και τον συνεργάτη του, οι οποίοι πίστωναν τα χρήματα από τα κουπόνια σε προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες γνωστών τραπεζών, τις οποίες είχαν εκδόσει χρησιμοποιώντας προσωπικά στοιχεία που είχαν κλαπεί από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, μέσω hacking.

Για την έκδοση των καρτών, οι δύο συνεργοί χρησιμοποιούσαν τα κλεμμένα στοιχεία, καθώς και διευθύνσεις από οικίες που φαίνονταν ακατοίκητες, στις οποίες και αποστέλλονταν οι κάρτες από τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Shushliannikov αναζητούσε σπίτια στη Μασαχουσέτη και το New Hampshire, τα οποία διατίθενταν προς πώληση, και ήταν ιδανικά γι΄ αυτό το σκοπό.

Ο Shushliannikov ανακαλύφθηκε ενώ αφαιρούσε την αλληλογραφία από το γραμματοκιβώτιο ενός θύματος στο New Hampshire, ενώ το GPS του τον σύνδεσε και με άλλες διευθύνσεις οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για την απάτη.

Στο διαμέρισμά του, οι αρχές βρήκαν 246 προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες, 26.000 δολάρια σε μετρητά, και μια μηχανή καταμέτρησης χρημάτων. Φαίνεται ότι, πριν από τη σύλληψη του Shushliannikov, οι δύο νεαροί είχαν εκδόσει περίπου 1.100 προπληρωμένες κάρτες.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS