ΑρχικήinetStanford: Μπαταρία αλουμινίου φορτίζει smartphones σε ένα λεπτό

Stanford: Μπαταρία αλουμινίου φορτίζει smartphones σε ένα λεπτό

Stanford: Οι ατελείωτες ώρες αναμονής για τη φόρτιση ενός smartphone ή ενός tablet θα μπορούσε σύντομα να γίνει παρελθόν, καθώς μια νέα μπαταρία που κατασκευάζεται από αλουμίνιο υπόσχεται ταχύτατες φορτίσεις σε λιγότερο από ένα λεπτό. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η νέα τεχνολογία είναι πιο πράσινη και πιο ασφαλής.

Οι συμβατικές αλκαλικές μπαταρίες δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές και smartphones μπορούν να τυλιχτούν στις φλόγες και χρειάζονται πολύ χρόνο για μια επαναφόρτιση.Stanford Stanford

Σε μια σημαντική ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Stanford, είναι η πρώτη μπαταρία αργιλίου υψηλής απόδοσης. Μια μπαταρία που είναι ταχείας φόρτισης, μακράς διαρκείας και ανέξοδη. Είναι επίσης εύκαμπτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέες επερχόμενες αναδιπλωμένες συσκευές.

Ωστόσο, το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής είναι ότι μπορεί να έχει μόνο τη μισή από την τάση από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η μελέτη του Stanford για το νέο προϊόν δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Ο καθηγητής χημείας Hongjie Dai του Stanford δήλωσε: “Έχουμε αναπτύξει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία αλουμινίου που μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συσκευές αποθήκευσης, όπως αλκαλικές μπαταρίες, οι οποίες δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον, και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες περιστασιακά παίρνουν φωτιά”

“Η νέα μπαταρία μας δεν θα πιάσει φωτιά, ακόμη και αν περάσετε ένα τρυπάνι μέσα από αυτή.”

Οι επιστήμονες για του λόγου το αληθές παρουσίασαν ένα κινητό τηλέφωνο που φορτίζει στο 100% σε ένα μόλις λεπτό.

Το αλουμίνιο είναι φθηνό, έχει χαμηλή ευφλεκτότητα και υψηλή δυναμικότητα φόρτισης.

Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία δημιουργίας μιας εμπορικά βιώσιμης μπαταρίας ιόντων αλουμινίου. Τους δυσκολεύει η ανεύρεση υλικών που είναι ικανά να παράγουν επαρκή τάση έπειτα από επανειλημμένους κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης.

Η μπαταρία ιόντων αλουμινίου αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια, μια αρνητικά φορτισμένη άνοδο που είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και μια θετικά φορτισμένη κάθοδο από γραφίτη μαζί με ένα ιοντικό υγρό ηλεκτρολύτη, μέσα σε μια εύκαμπτη θήκη από πολυμερές.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Stanford, Ming Gong πρόσθεσε: “Ο ηλεκτρολύτης είναι βασικά ένα άλας που είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι είναι πολύ πιο ασφαλές από τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς..

“Στη μελέτη μας, έχουμε ένα βίντεο που δείχνει ότι μπορείτε να τρυπήσετε το θύλακα της μπαταρίας αλουμινίου, και θα συνεχίσει να λειτουργεί για λίγο περισσότερο χρόνο χωρίς να πιάσει φωτιά.”

Σε αντίθεση με άλλα πρωτότυπα, η μπαταρία του ιόντων λιθίου μπορεί να αντέξει πάνω από 7.500 κύκλους χωρίς καμία απώλεια της ικανότητας της. Συγκριτικά, μια τυπική μπαταρία ιόντων λιθίου διαρκεί περίπου για 1.000 κύκλους φόρτισης.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS