ΑρχικήinetChrome: Χιλιάδες χρήστες είχαν προβλήματα εξαιτίας ενός πειράματος της Google

Chrome: Χιλιάδες χρήστες είχαν προβλήματα εξαιτίας ενός πειράματος της Google

ChromeΗ Google δοκίμασε να κάνει ένα πείραμα στον Chrome browser, το οποίο δεν πήγε καθόλου καλά, αφού κατέληξε στο κρασάρισμα των browsers χιλιάδων χρηστών για δύο μέρες.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου. Δεν επηρεάστηκαν όλοι οι χρήστες. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν κυρίως σε εταιρικά δίκτυα.

Παράπονα και καταγγελίες

Την Τετάρτη άρχισαν να αναφέρουν πολλοί χρήστες ότι οι καρτέλες του Chrome γίνονταν ξαφνικά κενές. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως σφάλμα “White Screen of Death” (WSOD).

Το πρόβλημα ήταν μεγάλο γιατί χιλιάδες υπάλληλοι εταιρειών δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον Chrome για μπουν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν σωστά.

Σε κάποιες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι δεν είχαν την επιλογή να αλλάξουν browser. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με τη σειρά τους, οι διαχειριστές συστημάτων δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Chrome με κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

Μερικά από τα παράπονα των χρηστών:

“Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στο Call Center μας καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα συνομιλίας με τα μέλη μας”, ανέφερε εκπρόσωπος της Costco. «Σπαταλήσαμε μιάμιση μέρα προσπαθώντας να διευθετήσουμε το θέμα».

“4.000 άτομα επηρεάστηκαν στο περιβάλλον μου. Προσπαθούμε να το διορθώσουμε εδώ και 12 ώρες”, είπε ένα άλλος.

“Χάθηκε μιάμιση μέρα εργασίας σε μεσαίου μεγέθους τηλεφωνικό κέντρο με 40-60 υπαλλήλους”, πρόσθεσε ένας άλλος.

“Αντιμετωπίσαμε το ίδιο πρόβλημα με εκατοντάδες άλλους χρήστες. Χρειάστηκαν ώρες για την αντιμετώπιση του θέματος”, ήταν το σχόλιο ενός άλλου χρήστη.

Εκατοντάδες τέτοιες καταγγελίες πλημμύρισαν το φόρουμ υποστήριξης της Google.

Οι πρώτες σκέψεις κάποιων ήταν ότι οι κενές καρτέλες ήταν σημάδι επίθεσης με κακόβουλο λογισμικό.

Η Google διορθώνει το πρόβλημα

Ωστόσο, η κύρια αιτία του σφάλματος ήταν τελικά μια νέα λειτουργία που ονομάζεται “WebContents Occlusion”.

Σύμφωνα με την Google, πρόκειται για μια νέα λειτουργία (σε πειραματικό στάδιο) που αναστέλλει τις καρτέλες του Chrome όταν οι χρήστες ανοίγουν άλλα παράθυρα εφαρμογών πάνω από το Chrome. Έτσι η ενεργή καρτέλα Chrome φαίνεται στο background.

Chrome

Στόχος είναι η βελτίωση της χρήσης πόρων του Chrome όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά.

Η Google ήδη δοκίμαζε τη νέα λειτουργία στο Chrome Canary και στις Chrome Beta εκδόσεις Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, αποφάσισε να τη δοκιμάσει στην stable έκδοση, για να λάβει περισσότερο feedback.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, το feedback ήταν πολύ αρνητικό.

“Το πείραμα γινόταν στην beta έκδοση για 5 μήνες”, δήλωσε ο David Bienvenu, μηχανικός του Google Chrome. Την Τρίτη το πρωί εφαρμόστηκε και στην stable έκδοση.

“Πριν από αυτό, είχε δοκιμαστεί σε περίπου 1% των M77 και M78 χρηστών για ένα μήνα. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπήρχαν αναφορές για προβλήματα“, πρόσθεσε.

Η κυκλοφορία της λειτουργίας στην stable έκδοση και στο ευρύτερο κοινό δεν είχε τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντί να αναστείλει τις καρτέλες του Chrome, η λειτουργία άφηνε εντελώς κενές τις σελίδες.

Οι χρήστες προσπαθούσαν να ανανεώσουν την καρτέλα Chrome, για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδηγούσε σε απώλεια των τελευταίων τους ενεργειών.

Η ομάδα του Chrome δήλωσε ότι έβαλε τέλος στο πείραμα, μέσω του συστήματος Finch, κι έτσι πλέον δεν επηρεάζεται κανένας χρήστης.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος χρήστης που αντιμετωπίζει ακόμα αυτό το ζήτημα, μπορεί να  απενεργοποιήσει τη λειτουργία μόνος του:

chrome://flags/#web-contents-occlusion

chrome://flags/#calculate-native-win-occlusion

Η διόρθωση έφερε μεγαλύτερη κριτική

Η διόρθωση του προβλήματος έκανε του διαχειριστές συστημάτων να θυμώσουν ακόμα περισσότερο. Γιατί; Επειδή οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι οι μηχανικοί του Chrome μπορούν να κάνουν πειράματα στα Chrome συστήματά τους, και μάλιστα ότι μπορούν να κάνουν αλλαγές στα προγράμματα περιήγησης του καθενός χωρίς να έχουν πάρει έγκριση από τους χρήστες.

“Βλέπετε τι προκαλέσατε σε χιλιάδες άτομα χωρίς καμία προειδοποίηση ή εξήγηση; Δεν είμαστε τα πειραματόζωά σας”, είπε ένας θυμωμένος διαχειριστής συστήματος. “Τρέχουμε επαγγελματικές υπηρεσίες για προγράμματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Καταλαβαίνετε πόσες ώρες χάθηκαν από το “πείραμα” σας;”

“Πόσες δεκάδες χιλιάδες δολάρια κόστισε αυτό σε όλους; Είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος της Google”, πρόσθεσε ένας άλλος.

Υπήρχαν πολλές άλλες δηλώσεις ακόμα. Αν και διήρκεσε μόνο δύο ημέρες, το περιστατικό αυτό μπαίνει στη λίστα με τα μεγαλύτερα λάθη της ομάδας Chrome. Πολλοί χρήστες ζήτησαν μια επίσημη απολογία από την Google, κάτι που σίγουρα δικαιούνται αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες για πολλές από τις εταιρείες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS