ΑρχικήsecurityHackers κλείνουν την τρύπα ασφαλείας του Shitrix για όλους εκτός από τους...

Hackers κλείνουν την τρύπα ασφαλείας του Shitrix για όλους εκτός από τους εαυτούς τους

Λίγο πριν από μια εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι οι hackers εκμεταλλεύονταν μια ευπάθεια για να θέσουν σε κίνδυνο τις πύλες VPN που χρησιμοποιούνται από πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η ευπάθεια, που είναι επίσημα γνωστή ως CVE-2019-19781 αλλά ανεπίσημα ονομάζεται “Shitrix”, βρέθηκε στους servers Citrix Application Delivery Controller και Citrix Gateway (γνωστός ως Netscaler ADC και Netscaler Gateway αντίστοιχα) αλλά μέχρι στιγμής η Citrix δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα patch.

hackers

Λοιπόν, υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα.

Πρώτα τα καλά νέα:

Οι hackers εκμεταλλεύονται το ελάττωμα Shitrix για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευπαθείς servers, να καθαρίσουν τις γνωστές malware μολύνσεις (όπως cryptocurrency mining code) για λογαριασμό σας και να εφαρμόσουν τα συνιστώμενα μέτρα μετριασμού της Citrix για να εμποδίσουν τις μελλοντικές προσπάθειες εκμετάλλευσης του exploit.

Λοιπόν, αυτό ακούγεται κάπως, έτσι δεν είναι;

Έτσι, εδώ είναι τα κακά νέα:

Όπως περιγράφουν οι ερευνητές της FireEye, ο κώδικας μετριασμού που εκτελείται από την ομάδα hacking για την προστασία των server Citrix από περαιτέρω εκμετάλλευση περιέχει ένα μυστικό backdoor.

Εν ολίγοις, οι hackers έχουν κλειδώσει άλλους hacker από τους ευάλωτους servers – αλλά όχι τους εαυτούς τους.

Η ομάδα της FireEye έχει μεταγλωττίσει το προηγούμενο payload που εγκατέστησαν οι hackers, NOTROBIN.

“Το FireEye πιστεύει ότι οι hackers αναπτύσσουν το NOTROBIN για να εμποδίσουν την εκμετάλλευση της ευπάθειας του CVE-2019-19781, διατηρώντας παράλληλα πρόσβαση backdoor σε συμβιβασμένες συσκευές NetScaler. Ο μετριασμός λειτουργεί με τη διαγραφή του σταδιακού κώδικα exploit που βρέθηκε μέσα στα πρότυπα NetScaler προτού να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, όταν ο hacker παρέχει το hardcoded κλειδί κατά την επακόλουθη εκμετάλλευση, το NOTROBIN δεν αφαιρεί το payload. Αυτό επιτρέπει στον hacker να ανακτήσει πάλι πρόσβαση στην ευάλωτη συσκευή αργότερα. ”

“Σε πολλές έρευνες, η FireEye παρακολούθησε τους hackers που αναπτύσσουν το NOTROBIN με μοναδικά κλειδιά. Για παράδειγμα, έχουμε ανακτήσει περίπου 100 κλειδιά από διαφορετικά δυαδικά αρχεία. Αυτά μοιάζουν με MD5 hashes, αν και το FireEye απέτυχε να ανακτήσει οποιοδήποτε απλό κείμενο. Η χρήση σύνθετων, μοναδικών κλειδιών καθιστά δύσκολο για τρίτους, όπως ανταγωνιστικούς εισβολείς ή FireEye, να ανιχνεύσουν εύκολα συσκευές NetScaler “προστατευμένες” από τη NOTROBIN. Αυτός ο hacker ακολουθεί μια ισχυρή πολιτική κωδικού πρόσβασης! ”

Το NOTROBIN μπορεί να ενοφθαλμίσει με επιτυχία τις ευάλωτες συσκευές από τις επιθέσεις Shitrix, αλλά επίσης να ανοίξει αυτές τις συσκευές σε μελλοντικές εκστρατείες για εγκληματικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Αυτό δεν μοιάζει πολύ με τη συμπεριφορά του “Robin Hood” σε μένα.

Είναι πάντα καλύτερο να υπερασπίζεστε τα συστήματά σας μόνοι σας ή να έχετε κάποιον που εμπιστεύεστε να το κάνει για εσάς, αντί να έχετε μια άγνωστη συμμορία από hacker για να καθαρίσει το χάος. Εξάλλου, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχουν υποκείμενα κίνητρα.

Η Citrix έχει υποσχεθεί ενημερώσεις firmware για τα ευάλωτα συστήματα έως το τέλος του μήνα.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS