ΑρχικήinetΕκατομμύρια θεωρίες συνομωσίας για τον Κορωνοϊό κυκλοφορούν στο Twitter

Εκατομμύρια θεωρίες συνομωσίας για τον Κορωνοϊό κυκλοφορούν στο Twitter

Η έξαρση του Κορωνοϊού αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, 3000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, ενώ 89000 ακόμα έχουν νοσήσει. Όπως είναι λοιπόν φυσικό πολλές είναι οι θεωρίες, αληθινές και μη, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στα social media.

Συγκεκριμένα στο Twitter, σε ένα διάστημα τριών μηνών, έχουν δημοσιευτεί πάνω από 2 εκατομμύρια tweets που προωθούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό COVID-19. Μία από αυτές τις θεωρίες, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός έχει αναπτυχθεί από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates ή ότι ήταν αποτέλεσμα πειραμάτων που έχουν να κάνουν με βιολογικά όπλα.

Σύμφωνα με το CNN, ένας άνδρας από τη Μογγολία, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 10 μέρες τον περασμένο μήνα, αφού άρχισε να διαδίδει ότι ο κορωνοϊός, είναι ένα βιολογικό όπλο που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ. Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο $71.

Η Washington Post αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρήκε πάνω από επτά παρόμοιες ψεύτικες ειδήσεις που διαδόθηκαν μέσω Twitter. Ορισμένα παραπλανητικά tweets ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα “μη αυθεντικής και συντονισμένης δραστηριότητας” και ότι οι ξένες κυβερνήσεις σκοπίμως προσπαθούν να διαδώσουν φόβο σε σχέση με τη διεθνή έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει σχετικά με την υγεία.

Μία από τις θεωρίες συνομωσίας, ισχυρίζεται ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Wuhan Institute of Virology, το οποίο είναι ένα κινεζικό ινστιτούτο επιστήμης, που συνδέεται με την κυβέρνηση της χώρας. Μια άλλη εκδοχή αυτής της θεωρίας, υποστηρίζει ότι ο πρώτος ασθενής που μολύνθηκε από τον ιό ανήκε στο ίδιο ινστιτούτο. Μια παρόμοια θεωρία λέει ότι τα εργαστήρια εργάζονταν για να κατασκευάσουν βιολογικά όπλα για τον κινεζικό στρατό και ο ιός διέρρευσε εξαιτίας ενός λάθους.

Ποια είναι η αλήθεια

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν απορρίψει αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. 27 γνωστοί επιστήμονες δημόσιας υγείας, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση που ανέφερε ότι εναντιώνονται σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τις καταδικάζουν έντονα. Η δήλωσή τους δημοσιεύθηκε σε ένα ιατρικό περιοδικό με τίτλο The Lancet στις 19 Φεβρουαρίου.

Όσο για τους χρήστες των social media καλό είναι να μην διαδίδουν και να μην κοινοποιούν, αυτές τις θεωρίες που δεν βασίζονται σε αποδείξεις και γεγονότα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν να πιστεύουν αυτές τις ιστορίες.

Ο ρόλος των social media

Το Twitter δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με το θέμα, ωστόσο συνεργάζεται με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για την καταπολέμηση των θεωριών συνωμοσίας.

Ωστόσο, αυτές οι αναφορές δείχνουν με σαφήνεια πώς οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ψεύτικες ειδήσεις, παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Δείχνει επίσης πώς οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται οι ψεύτικες ειδήσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας έχει ξεπεράσει την εξάπλωση του ίδιου του ιού!

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS