ΑρχικήinetΚίνα: Εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της πύραυλο στον Άρη!

Κίνα: Εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της πύραυλο στον Άρη!

Η Κίνα πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της ανεξάρτητη αποστολή σε έναν άλλο πλανήτη, στέλνοντας ένα rover στο διάστημα, και συγκεκριμένα στον Άρη.

Κίνα Άρη
Κίνα: Εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της πύραυλο στον Άρη!

Η διαστημική υπηρεσία της χώρας κατάφερε να προσθέσει την Κίνα στη λίστα των χωρών, μαζί με τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ, που εκτόξευσαν πυραύλους στον κόκκινο πλανήτη, και ελπίζουν να δείξουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες.

Ένα ρομπότ έξι τροχών, το «Tianwen-1» ή αλλιώς «Questions to Heaven», τοποθετήθηκε στον πύραυλο Long March 5, ο οποίος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Wenchang στο νησί Hainan.

Το ερευνητικό σκάφος αναμένεται να φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο, όπου το ρομπότ θα προσπαθήσει να εξερευνήσει τον πλανήτη για 90 ημέρες.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα ξεκίνησε ανεξάρτητα μια αποστολή στον Άρη, και γενικότερα σε έναν άλλο πλανήτη, αφού η προηγούμενη απόπειρα της το 2011 βασιζόταν σε έναν ρωσικό πύραυλο. Εκείνη η αποστολή επίσης δεν κατάφερε να φτάσει στον κόκκινο πλανήτη, καθώς απέτυχε να ξεφύγει από την τροχιά της Γης.

Σίγουρα αναμένεται να υπάρξουν προκλήσεις καθώς το σκάφος θα πλησιάζει στον Άρη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής, Liu Tongjie, σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη.

«Όταν φτάνεις κοντά στον Άρη, είναι πολύ σημαντικό να επιβραδύνεις,» ανέφερε.

Ο Liu είπε ότι το νέο σκάφος που εκτόξευσε η Κίνα, για περίπου δυόμισι μήνες θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα αναζητά την ευκαιρία να μπει στην ατμόσφαιρά του για να κάνει μια ομαλή προσγείωση.

«Εάν η διαδικασία επιβράδυνσης δεν είναι σωστή, ή εάν η ακρίβεια της πτήσης είναι ελλιπής το σκάφος δε θα “δέσει” στον Άρη.»

«Η είσοδος, η επιβράδυνση και η προσγείωση (EDL) είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Πιστεύουμε ότι η Κίνα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχή διαδικασία και το διαστημικό σκάφος να προσγειωθεί με ασφάλεια στον Άρη.»

Κίνα: Εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της πύραυλο στον Άρη!

Οκτώ διαστημικά σκάφη, Αμερικανικά, Ευρωπαϊκά, Ινδικά, είτε βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη ή στην επιφάνειά του με άλλες αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν μια αποστολή στον κόκκινο πλανήτη τη Δευτέρα, με έναν τεχνητό δορυφόρο που θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν ένα ερευνητικό σκάφος τους επόμενους μήνες που θα αναπτύξει ένα rover, με την ονομασία «Perseverance», το μεγαλύτερο, βαρύτερο, πιο προηγμένο όχημα που στάλθηκε στον Άρη από τη Nasa.

Το ερευνητικό σκάφος που εκτόξευσε η Κίνα, θα μεταφέρει αρκετά επιστημονικά όργανα για να παρατηρήσει την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του Άρη, αναζητώντας σημάδια νερού και πάγου.

Μία τέταρτη προγραμματισμένη εκτόξευση στον Άρη, αναβλήθηκε για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τεχνικών προβλημάτων.

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS