ΑρχικήinetPompeo: "Να καταργηθούν κινεζικά apps από τα Apple και Google stores" !

Pompeo: “Να καταργηθούν κινεζικά apps από τα Apple και Google stores” !

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ζήτησε την Τετάρτη επέκταση των περιορισμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία, λέγοντας ότι θέλει να δει “μη αξιόπιστα κινεζικά apps” να καταργούνται από τα app stores των Apple και Google. Ωστόσο, αυτή η πρόταση του Pompeo προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων καθώς θεωρήθηκε ασαφής έως και παράνομη.


Ο Pompeo έχει εκφράσει πολλές φορές την εναντίωσή του σε κινεζικά apps. Ενδεικτικά, χαρακτήρισε τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο TikTok και την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, την οποία οι άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με άλλους στις ΗΠΑ και την Κίνα, ως “σημαντικές απειλές για τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών, αλλά και ως εργαλεία λογοκρισίας περιεχομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας”.

Pompeo VS TikTok & WeChat

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποκλείσει κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες από την αγορά της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Huawei, παρακινώντας κι άλλες χώρες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό από την Κίνα για τα 5G δίκτυά τους. Παράλληλα, έχει απαγορευτεί στις αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν κρατικά κεφάλαια για εξοπλισμό και υπηρεσίες από την Huawei και την ZTE, έναν άλλο κινεζικό προμηθευτή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών.


Επικαλούμενη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε επίσης στην Google να παρέχει Android apps, όπως το Google maps, σε κινητά της Huawei. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη λειτουργία των κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών China Telecom και China Unicom, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στις ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

ΗΠΑ-Κίνα


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε, ακόμη, να απαγορεύσει το TikTok, αν και η νομική βάση για μια τέτοια κίνηση είναι αβέβαιη. H Susan Ariel Aaronson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου George Washington, ανέφερε πως αυτή η δήλωση του Trump αποτελεί ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και τίποτα παραπάνω.


Ο Paul Triolo, αναλυτής της Eurasia Group, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ωθήσει τους συμμάχους και τις εταιρείες της χώρας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινεζικά εργαλεία και software σε όλα τα επίπεδα των δικτύων επικοινωνίας τους, από τη “ραχοκοκαλιά” του Διαδικτύου έως τα app stores. Αυτό περιλαμβάνει την παρότρυνση των εταιρειών να αφαιρέσουν τις εφαρμογές τους από το app store της Huawei, το οποίο διαφημίζει ότι περιέχει εφαρμογές από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, όπως η ταξιδιωτική υπηρεσία Booking και η Amazon.

ΗΠΑ VS Huawei, ZTE


Η νομική αρχή της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να εναντιωθεί σε εφαρμογές και app stores είναι ασαφής, αναφέρει ο Triolo. Επιπλέον, το State Department δεν υπέβαλε αμέσως ερώτηση σχετικά με τη νομική αρχή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τέτοια μέτρα. Τέλος, ο Triolo τόνισε πως αυτή η πρωτοβουλία των ΗΠΑ έχει ως στόχο να αναγκάσει τις χώρες και τις εταιρείες να πάρουν το μέρος είτε των ΗΠΑ είτε της Κίνας, σημειώνοντας, επίσης, πως αναμένει ότι πολλές κυβερνήσεις κι εταιρείες θα αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS