ΑρχικήUpdatesMozilla: Δημόσιο θέμα συζήτησης η ενεργοποίηση του DoH στον Firefox

Mozilla: Δημόσιο θέμα συζήτησης η ενεργοποίηση του DoH στον Firefox

Η Mozilla θέλει να ενεργοποιήσει το DNS-over-HTTPS (DoH) στον Firefox για όλους τους χρήστες σε όλο τον κόσμο, αλλά θέλει να ακούσει εκ των προτέρων την γνώμη των ISP, των κυβερνήσεων και των εταιρειών.

Mozilla Firefox

Η Mozilla άνοιξε σήμερα ένα δημόσιο θέμα συζήτησης σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτρέψει την υποστήριξη για το αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο DNS-over-HTTPS (DoH) που επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στον Firefox.

Η απόφαση της Mozilla να ανοίξει δημόσια ένα τέτοιο θέμα συζήτησης έρχεται μετά την κριτική που έλαβε η εταιρεία πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα σχέδια της να υποστηρίξει το DoH στον Firefox.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τοπικοί πάροχοι ISP επέκριναν την Mozilla για την ανάπτυξη και την επιθυμία να αναπτύξει το DoH, ένα χαρακτηριστικό που ανέφεραν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπόπτους να παρακάμψουν τα τείχη προστασίας των επιχειρήσεων και τους αποκλεισμούς γονικών ελέγχων.

Όλος ο περσινός χαμός προκλήθηκε από το DoH, ένα πρωτόκολλο ιστού που αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση στο κλασικό DNS (Domain Name System). Το DoH λειτουργεί κρυπτογραφώντας τα DNS queries (τα οποία συνήθως αποστέλλονται σε clear text) και αποκρύπτοντας τα εντός του κανονικού web traffic HTTPS.

Όταν αναπτύσσεται σε προγράμματα περιήγησης όπως ο Firefox, το πρωτόκολλο επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν τους ιστότοπους στους οποίους έχουν πρόσβαση τρίτοι παρατηρητές, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) και οι λύσεις διαχείρισης της επισκεψιμότητας της επιχείρησης.

Παρόλο που το πρωτόκολλο έχει πολλά οφέλη για το ατομικό απόρρητο των χρηστών, οι ISP και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μίλησαν εναντίον του, με τις πιο δυνατές και πιο συντονισμένες φωνές να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες κριτικές προήλθαν και από τις αρχές των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλοί ISP των ΗΠΑ τελικά δημιούργησαν δικούς τους servers DoH.

Παρ ‘όλα αυτά, η πίεση που ασκήθηκε στην Mozilla από το Ηνωμένο Βασίλειο απέφερε καρπούς και η εταιρεία τελικά υποχώρησε και συμφώνησε να καθυστερήσει την “ανάπτυξη” του DoH στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντ ‘αυτού, η Mozilla ενεργοποίησε το DoH για όλους τους χρήστες του Firefox στις ΗΠΑ, όπου ο κατασκευαστής του προγράμματος περιήγησης δοκιμάζει τη λειτουργία σε ευρεία κλίμακα από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Mozilla πάντα σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το DoH σε όλους τους χρήστες του σε όλο τον κόσμο.

Η τρέχουσα περίοδος συζήτησης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων θα βοηθήσει να αποφευχθούν μελλοντικά ζητήματα με την ανάπτυξη του DoH.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τις 19 Νοεμβρίου 2020, έως τις 4 Ιανουαρίου 2021, να υποβάλουν τις απόψεις τους, τις οποίες η Mozilla είπε ότι σκοπεύει να λάβει υπόψη εφόσον είναι λογικές και έχουν κατά νου τα συμφέροντα των χρηστών της.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η Mozilla από πέρυσι έχει ήδη αντιμετωπίσει τις περισσότερες από τις επικρίσεις για το DoH.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτές τις ενημερώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του DoH στο Firefox, η Mozilla εξακολουθεί να θέλει να ακούσει την γνώμη των εταιρειών και των κυβερνήσεων σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το DoH προτού ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για όλους τους χρήστες.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS