ΑρχικήinetΤο Citizen app κατηγόρησε ψευδώς έναν άστεγο άντρα για εμπρησμό

Το Citizen app κατηγόρησε ψευδώς έναν άστεγο άντρα για εμπρησμό

Η εφαρμογή εγκληματικής επαγρύπνησης Citizen κατηγόρησε ψευδώς έναν άνδρα στην Καλιφόρνια ότι ξεκίνησε μια πυρκαγιά, προσφέροντας ανταμοιβή 30.000 $ σε οποίον τον εντοπίσει πριν αποσύρει το post της την ακριβώς επόμενη μέρα, σε μια κίνηση που έχει καταδικαστεί από ειδικούς της ποινικής δικαιοσύνης.

Citizen

Δείτε επίσης: FBI: Τεράστια αύξηση στις καταγγελίες για κυβερνοεγκλήματα τους τελευταίους 14 μήνες

Η εφαρμογή – η οποία δίνει στους χρήστες πληροφορίες τοπικού εγκλήματος μέσω σαρωτών αστυνομίας και άλλων πηγών – μοιράστηκε μια ειδοποίηση το Σάββατο για έναν φερόμενο εμπρησμό πίσω από μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Λος Άντζελες το Σαββατοκύριακο.

Ο ύποπτος, ο οποίος είναι άστεγος, συνελήφθη από τις αρχές και μπήκε στο κρατητήριο για λίγο. Οι αρχές όμως τελικά διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να τον συνδέσουν με το έγκλημα, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Άντζελες στην Guardian. Έκτοτε συνελήφθη ένας διαφορετικός ύποπτος.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με κυβερνοεγκλήματα της Ρωσίας

Αλλά το θέμα είναι ότι η δεύτερη σύλληψη έγινε αφού δημοσιεύτηκε παντού το όνομα και η φωτογραφία του άνδρα που κατηγορήθηκε ψευδώς. Η ειδοποίηση που δημοσίευσε η εφαρμογή Citizen περιείχε μια φωτογραφία και την είδαν περισσότερα από 861.000 άτομα ανέφερε: «Η Citizen προσφέρει ανταμοιβή 30.000 $ σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ύποπτου για εμπρησμό».

Η εφαρμογή Citizen είπε στην Guardian ότι προσέφερε την ανταμοιβή σε μετρητά «χωρίς επίσημο συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

“Μόλις συνειδητοποιήσαμε αυτό το σφάλμα, ανακαλέσαμε αμέσως το post με τις φωτογραφίες και την ανταμοιβή”, είπε. “Εργαζόμαστε ενεργά για τη βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Αυτό ήταν ένα λάθος που παίρνουμε πολύ σοβαρά.”

Ο Jim Braden, ένας σερίφης που αμφισβήτησε την σύλληψη του ψευδώς κατηγορούμενου ατόμου, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Citizen «δυνητικά καταστροφικές». Η φωτογραφία του ψευδώς κατηγορούμενου ύποπτου παρέμεινε στην εφαρμογή Citizen για περισσότερο από 15 ώρες.

Εφαρμογές όπως το Citizen έχουν κατηγορηθεί από υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής ότι επιδεινώνουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις. Οι ειδικοί λένε ότι το περιστατικό της Δευτέρας υπογραμμίζει τον κίνδυνο να γίνονται viral ψευδείς κατηγορίες όταν η δικαιοσύνη αφήνεται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών.

Δείτε επίσης: Χάκερ διαπράττει νέα εγκλήματα ενώ περιμένει την απελευθέρωσή του!

«Μια ψευδή κατηγορία αυτή την εποχή μοιάζει με καταδίκη», δήλωσε η Sarah Esther Lageson, επίκουρη καθηγήτρια στο Rutgers School of Criminal Justice, η οποία μελετά την τεχνολογία και την αστυνόμευση. «Με την εικόνα και το όνομά τους στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν είναι λάθος άτομο – αυτή η φήμη μένει για πάντα».

Η Esther Lageson προσθέτει ότι ένα τέτοιο σύστημα ενθαρρύνει τα στερεότυπα, ιδίως τα φυλετικά στερεότυπα και αυξάνει τον φόβο μέσα στις κοινότητες. «Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν στον κάτοχο του τηλεφώνου να προσδιορίσει ποιος είναι ύποπτος και γιατί, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε.

Το Citizen κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη το 2017, αρχικά με το όνομα Vigilante. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας για να τροφοδοτήσει τους χρήστες με πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα στην περιοχή τους. Από τότε έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις όπως η Βαλτιμόρη, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ.

Οι χρήστες του Citizen ενθαρρύνονται, εάν είναι ασφαλές, να κάνουν ζωντανή βίντεο-μετάδοση από τις συνέπειες των εγκλημάτων και των πυρκαγιών. Η εφαρμογή λέει ότι «εξουσιοδοτεί» τους χρήστες «να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους και τα μέρη που τους ενδιαφέρουν».

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες συνέλαβε τώρα έναν 48χρονο άνδρα σε σχέση με την πυρκαγιά. «Αισθανόμαστε ότι έχουμε συλλάβει το σωστό άτομο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS