ΑρχικήinetΚίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Κίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο στην αυτοματοποίηση εργασιών, αφού τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά το εργατικό δυναμικό λόγω γηράσκοντος πληθυσμού.

Κίνα αυτοματοποίηση
Κίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Ο Qin Jiahao εργάζεται στις επιχειρήσεις logistics του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com εδώ και περίπου έξι χρόνια. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του έχει αυτοματοποιηθεί. “Στο παρελθόν, σχεδόν όλη η δουλειά ήταν χειροκίνητη. Μετά την αυτοματοποίηση, σχεδόν η μισή δουλειά των εργαζομένων γίνεται με μηχανήματα. Μειώνει την ένταση της εργασίας μας“, δήλωσε ο Qin στο CNBC.

Δείτε επίσης: AI/αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων: Είναι καλό αυτό;

Στο παρελθόν, ήμουν υπεύθυνος για τη συλλογή αγαθών/πραγμάτων και την τοποθέτησή τους στα ράφια … Τώρα, αφού τα αγαθά φτάσουν εδώ, ο εξοπλισμός που επιτρέπει τον αυτοματισμό, θα βάλει τα αγαθά σε ένα καθορισμένο μέρος και μετά θα τα βάλει στα ράφια. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα“.

Περπατώντας γύρω από το logistics park 500.000 τετραγωνικών μέτρων του JD.com στο Dongguan της Νότιας Κίνας, βλέπει κανείς τεράστια μηχανήματα που βοηθούν στην αυτοματοποίηση διαφόρων εργασιών όπως η συσκευασία και η τοποθέτηση αγαθών στα ράφια.

Αυτό δεν ισχύει μόνο στη JD.com. Δείχνει μια ευρύτερη τάση στην Κίνα, η οποία προσπαθεί να αυτοματοποιήσει τις εργασίες σε μεγάλο βαθμό. Η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αλλά η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει ορισμένες μεγάλες προκλήσεις, όπως τη γήρανση του πληθυσμού και την απαίτηση πιο υψηλών μισθών.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια πραγματικότητα … η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να γερνάει προτού γίνει πλούσια“, δήλωσε ο Jonathan Woetzel, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey.

Ο πληθυσμός της Κίνας που είναι σε θέση να δουλέψει (που του επιτρέπει η ηλικία του να δουλεύει) μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια άτομα την τελευταία δεκαετία, καθώς οι γεννήσεις μειώθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας. Η χώρα εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής που επιτρέπει τη γέννηση μόνο ενός παιδιού σε κάθε οικογένεια. Αυτή η πολιτική τέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για τον έλεγχο του ταχέως αναπτυσσόμενου πληθυσμού της χώρας.

Κίνα αυτοματοποίηση
Κίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Μεταξύ του 1940 και 1980, ο πληθυσμός της χώρας διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τους 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Κατά τα επόμενα 40 χρόνια, αυτή η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 40%, αν και ο αριθμός των πολιτών της χώρας εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μεγάλος.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ηλικία και ιδίως με την ηλικία των ανθρώπων που δουλεύουν.

Η αυτοματοποίηση εργασιών βοηθά στην επίλυση αυτών των ζητημάτων

Η αυτοματοποίηση, φυσικά, είναι μία από αυτές τις μεγάλες ευκαιρίες”, δήλωσε ο Woetzel. Σύμφωνα με τον Woetzel, η αυτοματοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας“.

Δείτε επίσης: Amazon: Η αυτοματοποίηση έφερε περισσότερους τραυματισμούς

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν κοιτάζατε τη μέση παραγωγικότητα ενός εργαζόμενου στην Κίνα πριν από περίπου 10 χρόνια, σε σύγκριση με την παραγωγικότητα ενός εργαζομένου στην Ευρώπη, θα ήταν ίσως στο 20%. Τώρα πλησιάζει το 40% ή το 50%. Συνεπώς, εξακολουθεί να υστερεί, αλλά έχει βελτιωθεί“.

Κίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Ωστόσο, η αυτοματοποίηση δεν χρησιμοποιείται μόνο σε εργοστάσια ή αποθήκες.

Η Κίνα προωθεί τεχνολογίες όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Η πόλη Guangzhou της νότιας Κίνας έχει γίνει ένας σημαντικός κόμβος δοκιμών για αυτόνομα οχήματα. Μια start-up που ονομάζεται WeRide ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογίας για αυτοκίνητα και λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν θέσεις εργασίας όπως οι οδηγοί ταξί. Ο Tony Han, Διευθύνων Σύμβουλος της WeRide, βλέπει τα αυτόνομα αυτοκίνητα ως έναν τρόπο επίλυσης ορισμένων ζητημάτων που σχετίζονται με τον γηράσκοντα πληθυσμό.

“Στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ, στις περισσότερες … ανεπτυγμένες χώρες, η ανθρώπινη εργασία γίνεται όλο και πιο ακριβή. Οι άνθρωποι χρειάζονται καλύτερη αμοιβή, χρειάζονται περισσότερη ευημερία”, είπε ο Han.

Δείτε επίσης: Λιανικό εμπόριο και πανδημία: Ευρύτερη αποδοχή των ρομπότ

Σκεφτείτε, εάν θέλετε να πάρετε έναν σοφέρ, είναι πολύ ακριβό και αν καλέσετε ένα ταξί μπορεί επίσης να είναι αρκετά ακριβό. Μπορούμε να βρούμε έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την παροχή αυτού του είδους υπηρεσιών μεταφοράς σε όλους“;

Κίνα: Στρέφεται στην αυτοματοποίηση για να αντιμετωπίσει πληθυσμιακά ζητήματα

Απώλεια θέσεων εργασίας

Ωστόσο, η αύξηση της αυτοματοποίησης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Μεταξύ 2018 και 2030, έως 220 εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι ή το 30% του εργατικού δυναμικού ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει επάγγελμα, αφού οι εργασίες που κάνουν ήδη μπορεί να γίνονται αποκλειστικά από μηχανήματα.

Αυτό, φυσικά, είναι μια τεράστια πρόκληση για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο, αλλά και για την κυβέρνηση και για την κοινωνία στο σύνολό της“, δήλωσε ο Woetzel.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS