ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA Curiosity: Νέες εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν σύννεφα στον Άρη

NASA Curiosity: Νέες εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν σύννεφα στον Άρη

Το ρόβερ «Curiosity» της NASA κατέγραψε νέα εντυπωσιακά πλάνα από τον πλανήτη Άρη που δείχνουν ένα σπάνιο φαινόμενο. Συγκεκριμένα, η κάμερα του ρόβερ απαθανάτισε τη στιγμή που σύννεφα σχηματίστηκαν ψηλότερα από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Οι εικόνες συνοδεύονται από τη γλαφυρή περιγραφή «σύννεφα γεμάτα από παγωμένους κρυστάλλους που αντανακλούν το φως του Ήλιου και ορισμένα λαμπυρίζουν με χρώμα».

Σύμφωνα με τη NASA, η εμφάνιση νεφών στην ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνήθως συσσωρεύονται κοντά στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη και μόνο κατά τη διάρκεια της πιο κρύας εποχής του χρόνου, δηλαδή λίγο πριν ολοκληρωθεί ένα πλήρες Αριανό έτος – που αντιστοιχεί με μία διετία στη Γη, εξηγούν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στον Άρη: Πόσο κοντά είναι και ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζει

NASA Curiosity - σύννεφα στον Άρη
NASA Curiosity: Νέες εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν σύννεφα στον Άρη

Οι εικόνες δεν είναι μόνο εντυπωσιακές, αλλά δίνουν επίσης νέες πληροφορίες στη NΑSA για τις συνθήκες που επικρατούν στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένα εντυπωσιακό σκηνικό, όπου οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν αυτούς τους συμπυκνωμένους ατμούς που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρυστάλλινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις, που κάνουν τον «ουρανό» του Κόκκινου Πλανήτη να λάμπει σαν μαργαριτάρι.

Δείτε ακόμη: Η NASA εκπλήσσει και πάλι με τη δημιουργία οξυγόνου στον Άρη

Αυτά τα σύννεφα βρίσκονται στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη. Κι αυτό γιατί σε ένα τόσο μακρινό, από το έδαφος, σημείο, οι θερμακρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έτσι, πιθανότατα πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει. Οι επιστήμονες προσπαθούν να υπολογίσουν το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα σύννεφα, ώστε να εξακριβωθεί εάν πράγματι ευσταθούν αυτές οι εικασίες.

NASA Curiosity - σύννεφα στον Άρη
NASA Curiosity: Νέες εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν σύννεφα στον Άρη

Πρόταση: Elon Musk: Μερικοί άνθρωποι ίσως πεθάνουν κατά την αποστολή στον Άρη

Ο Mark Lemmon, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, με εξειδίκευση στην μελέτη της ατμόσφαιρας, δήλωσε τα ακόλουθα: «Αυτά τα σύννεφα είναι ίσως από τα πιο πολύχρωμα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στον Άρη. Αν κοιτάζαμε τον ουρανό με γυμνό μάτι δίπλα από το ρόβερ Curiosity θα βλέπαμε φοβερά χρώματα. Πάντα θαύμαζα τα χρώματα που εμφανίζονταν ψηλά: κόκκινα, πράσινα, μπλε, μωβ. Είναι πανέμορφο να βλέπεις τον γεμάτο χρώματα ουρανό του Άρη».

Pohackontas
Pohackontashttps://secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS