ΑρχικήinetSilicon Six: Κατηγορούνται ότι πλήρωναν λιγότερους φόρους από ότι δήλωναν

Silicon Six: Κατηγορούνται ότι πλήρωναν λιγότερους φόρους από ότι δήλωναν

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, γνωστές ως «Silicon Six», έχουν κατηγορηθεί για διόγκωση των δηλωμένων φορολογικών πληρωμών τους κατά σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία.

Silicon Six φόρους

Δείτε επίσης: Η Silicon Valley επενδύει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στην Ινδία

Καθώς ο καγκελάριος Rishi Sunak κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να υποστηρίξουν έναν νέο φόρο τεχνολογίας πριν από τη σύνοδο κορυφής G7 την επόμενη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια έκθεση της ομάδας Fair Tax Foundation ξεχώρισε τις Amazon, Facebook, Google, Alphabet, Netflix, Apple και Microsoft.

Ανέφερε ότι πλήρωσαν 96 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα σε φόρο μεταξύ 2011 και 2020 από τα πλασματικά φορολογικά στοιχεία που αναφέρουν στις ετήσιες οικονομικές τους εκθέσεις.

Οι έξι παραπάνω εταιρείες πλήρωσαν 149 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα στις παγκόσμιες φορολογικές αρχές, από ό, τι θα περίμενε κανείς αν είχαν τα καταβληθέντα βασικά ποσοστά, δήλωσε το Fair Tax Foundation.

Συνολικά, πλήρωσαν 219 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία, 3,6% των συνολικών εσόδων τους, άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται για τα κέρδη, αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι εταιρείες Silicon Six μεταβιβάζουν σκόπιμα το εισόδημα σε περιοχές χαμηλού φόρου για να πληρώσουν λιγότερο.

Δείτε ακόμα: Γερουσία των ΗΠΑ: Εταιρείες κατηγορούν Apple/Google για τις πολιτικές στα stores τους

Βάσει των κανονιστικών στοιχείων που υπέβαλαν οι εταιρείες, η έκθεση διαπίστωσε ότι η Amazon, συγκέντρωσε έσοδα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε κέρδη 60,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέβαλε φόρους εισοδήματος 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν τη δεκαετία . Η Amazon αναμενόταν να πληρώσει 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους για αυτά τα κέρδη βάσει των διεθνών φορολογικών συντελεστών, ανέφερε η έκθεση. Ο φόρος που καταβλήθηκε ως ποσοστό κέρδους ήταν μόλις 9,8% κατά την περίοδο 2011-20.

Silicon Six φόρους

Ο Paul Monaghan, διευθύνων σύμβουλος του Fair Tax Foundation, δήλωσε ότι η ανάλυση του ομίλου παρείχε «ισχυρές αποδείξεις ότι η ουσιαστική φοροαποφυγή εξακολουθεί να ενσωματώνεται σε πολλές μεγάλες πολυεθνικές και τίποτα λιγότερο από μια ριζική μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων δε θα διορθώσει την κατάσταση».

Ο Monaghan είπε ότι οι αμερικανικές κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος με την επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις μεγάλες εταιρείες να καταφεύγουν σε τέτοιες τακτικές.

Δείτε επίσης: Νόμος ίσως αναγκάσει τις εταιρείες να επισκευάζουν δωρεάν συσκευές

Το Facebook, το οποίο διευθύνει ο Mark Zuckerberg, πλήρωσε μόλις 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους εισοδήματος αυτήν τη δεκαετία, παρά τα κέρδη των 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα έσοδα των 328 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Ο φόρος που καταβλήθηκε ως ποσοστό κέρδους ήταν μόλις 12,7%, το δεύτερο χαμηλότερο από τις «Silicon Six» μετά την Amazon.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε: “Όλες οι εταιρείες πληρώνουν φόρο για τα κέρδη τους και όχι για τα έσοδα. Πέρυσι καταβάλαμε 4,23 δισ. Δολάρια σε εταιρικούς φόρους εισοδήματος παγκοσμίως, και ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής μας τα τελευταία 10 χρόνια ήταν 20,71%, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Οι Alphabet, Apple, Netflix και Microsoft είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS