ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαCOVID-19: Επανέρχεται η όσφρηση και η γεύση όσων νόσησαν;

COVID-19: Επανέρχεται η όσφρηση και η γεύση όσων νόσησαν;

Μετά την ανάρρωση από τον COVID-19, αρκετοί λένε ότι βιώνουν θέματα με την όσφρηση και την γεύση τους. Οι εμπειρίες όσων νόσησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν σε νέα μελέτη σχετικά με το πώς οι ιοί και άλλες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την όσφρηση και την γεύση.

covid-19 όσφρηση γεύση

Δείτε επίσης: Εμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Ενώ οι επιστήμονες έχουν κάνει κάποιες υποθέσεις σχετικά με το πως ο COVID-19 βλάπτει τη όσφρηση, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού και τις πιθανές θεραπείες.

Ένας ασθενής είπε στους The New York Times ότι ο καφές έχει μυρωδιά βενζίνης και περιέγραψε τα ότι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το κρέας είχαν γεύση χαλασμένου.

Σε αντίθεση με καταστάσεις όπως η τύφλωση και η κώφωση που είναι ευρέως γνωστές και κατανοητές, οι άνθρωποι συνήθως δεν περιμένουν να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Η SpaceX εκτοξεύει το Falcon 9 για την πρώτη δοκιμαστική πτήση «εθνικής ασφάλειας»

Ο ιός έχει προκαλέσει σε χιλιάδες νοσούντες του COVID-19 να χάσουν εντελώς την αίσθηση της όσφρησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εμφανίσουν περίεργες παραμορφώσεις κατά την ανάκτηση της.

Η ανοσμία, ή η πλήρης έλλειψη μυρωδιάς, πριν την πανδημία του COVID-19 επηρέαζε περίπου δύο εκατομμύρια Αμερικανούς – αν και το πραγματικό ποσοστό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επειδή συχνά δεν μετριέται.

Οι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με ανοσμία λόγω γενετικής κατάστασης ή – πιο συχνά – μπορεί να χάσουν την αίσθηση λόγω εγκεφαλικής ή νευρικής βλάβης, που προκαλείται από ατυχήματα και διαταραχές. Τραύμα στο κεφάλι, χημειοθεραπείες, νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μυρωδιάς.

Η απώλεια μυρωδιάς μπορεί επίσης να προκληθεί από κρυολόγημα ή άλλη ιογενή λοίμωξη, όπως ο COVID-19. Η ανοσμία θεωρείται πλέον ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου.

Σε πολλούς που νόσησαν, η όσφρηση επέστρεψε ως φυσικό μέρος της ανάρρωσης. Αλλά για άλλους, η μυρωδιά επέστρεψε με έναν παράξενο, ανάμεικτο τρόπο.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν παροσμία – μια διαταραχή στην οποία παραμορφώνονται οι μυρωδιές.

Η Brooke Viegut, είπε στους The Times ότι έχασε την αίσθηση της όσφρησης αφού νόσησε από COVID-19 την άνοιξη του 2020.

Δείτε επίσης: Πανδημία: Γιατί υπάλληλοι της Microsoft κοιμόντουσαν στα data centers;

«Πριν ανακτήσει την αίσθηση, εμφάνισε παροσμία και δεν μπορούσε να ανεχτεί το σκόρδο, τα κρεμμύδια ή το κρέας», αναφέρει η Times. «Ακόμα και το μπρόκολο, είχε μια χημική μυρωδιά».

Η Marcel Kuttab, μια άλλη ασθενής, είπε χαρακτηριστικά ότι ο καφές είχε μυρωδιά σαν «βενζίνη».

Ένας τρίτος ασθενής, η Janet Marple, είπε ότι ο καφές και το φυστικοβούτυρο «μύριζαν σαν καμμένο καουτσούκ».

Φαίνεται πως οι ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα ανοσμίας ή παροσμίας εξαιτίας του COVID-19 είναι χιλιάδες. Οι ομάδες που οργανώθηκαν στο Facebook γύρω από το θέμα έχουν πάνω από 10.000 μέλη.

Οι πέντε νοσούντες που μίλησαν στους Times άρχισαν να αποκτούν την όσφρηση τους λίγους μετά και κανένας από αυτούς δεν έχει αποκτήσει πλήρως τις φυσιολογικές αισθήσεις ένα χρόνο αργότερα, αν και βλέπουν κάποια ανάρρωση.

Μία επιλογή για τους ασθενείς με ανοσμία και παροσμία είναι να δοκιμάσουν την «προπόνηση οσμής». Οι ασθενείς μυρίζουν ισχυρά αρώματα για μια καθορισμένη χρονική περίοδο για να διεγείρουν τα νεύρα της μύτης τους.

Νωρίτερα το 2021, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μελέτη των μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της όσφρησης. Άλλοι ερευνητές ξεκινούν δοκιμές για την παροσμία – σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζονται από ομάδες ασθενών με διαταραχές της οσμής.

Το νέο επιστημονικό ενδιαφέρον είναι πολύ ενθαρρυντικό για όσους είχαν και πριν την πανδημία τέτοιου είδους διαταραχές, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι διαταραχές τους μπορεί σύντομα να γίνουν καλύτερα κατανοητές.

Πηγή πληροφοριών: dailymail.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS