ΑρχικήSecurity10 εφαρμογές που πρέπει να διαγράψετε από το τηλέφωνο σας

10 εφαρμογές που πρέπει να διαγράψετε από το τηλέφωνο σας

Οι εφαρμογές ήταν διασκεδαστικά πρόσθετα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το τηλέφωνό σας. Σήμερα, είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή επικοινωνία, τη δουλειά και το παιχνίδι μας. Δυστυχώς, φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα, κυκλοφορεί μια άλλη λίστα με εφαρμογές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

εφαρμογές

Δείτε παρακάτω μια λίστα με εφαρμογές που θα πρέπει να ξεκινήσετε να διαγράφετε καθώς μπορεί να σας δημιουργήσουν πολλά θέματα.

Δείτε επίσης: Το Joker Malware ξαναχτυπά: Διαγράψτε αμέσως αυτά τα 8 Android apps

1. Εφαρμογές παιχνιδιών και παζλ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ τη λήψη δωρεάν παζλ και εφαρμογών παιχνιδιών. Αλλά, δυστυχώς, μπορεί μέσα στις εφαρμογές να κρύβονται κακόβουλα προγράμματα και άλλοι επικίνδυνοι κώδικες.

Οι εφαρμογές που διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό θέλουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε διαφημίσεις για αυτές στα κοινωνικά μέσα. Δεν είναι μόνο το malware. Τα περισσότερα παιχνίδια συλλέγουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι μπορεί να αντιληφθείτε. Για παράδειγμα, το εξαιρετικά δημοφιλές Words with Friends.

Αυτό το παιχνίδι συλλέγει τα ακόλουθα δεδομένα: αγορές, στοιχεία επικοινωνίας, περιεχόμενο χρήστη, αναγνωριστικά, διαγνωστικά, τοποθεσία, επαφές, ιστορικό καφέ, χρήση και “άλλα δεδομένα”.

Δείτε επίσης: Samsung: Bugs σε pre-installed apps επιτρέπουν την κατασκοπεία χρηστών

2. CamScanner σε iPhone ή Android

Με ακριβείς ρυθμίσεις περικοπής και αυτόματου φωτισμού, αυτή η εφαρμογή σαρωτή γρήγορα έγινε δημοφιλής. Το CamScanner διαθέτει ακόμη και ένα πρότυπο σάρωσης ταυτότητας. Τώρα σκεφτείτε απλά πόσο επίφοβο είναι να εμπιστευτείτε σε αυτή την δωρεάν εφαρμογή, την ταυτότητα, τα οικονομικά έγγραφα και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης σας.

Το 2019, ερευνητές βρήκαν κακόβουλο κώδικα στην έκδοση Android της εφαρμογής PDF creator. Ο κακόβουλος κώδικας προήλθε από μια διαφημιστική βιβλιοθήκη τρίτων.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού; Για χρήστες iPhone, η προεγκατεστημένη εφαρμογή Notes κάνει ό, τι χρειάζεστε σε ότι αφορά την σάρωση.  Για Android, δοκιμάστε την εφαρμογή Google Drive. Πατήστε το εικονίδιο συν στη γωνία και μετά πατήστε Scan.

3. Εφαρμογές αστρολογίας

Η αστρολογία σας επιτρέπει να μαθαίνετε καθημερινά κάποιες πληροφορίες που αφορούν το ζώδιο σας.

Η Check Point Research αναφέρει ότι η εφαρμογή Astro Guru, η οποία έχει πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις, δεν ασφαλίζει σωστά τα δεδομένα χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων χρήστη, των ημερομηνιών γέννησης, του φύλου, της τοποθεσίας, των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των στοιχείων πληρωμής. Οπότε θα σας προτείναμε να την απεγκαταστήσετε.

4. Βρείτε έναν άλλο τρόπο για φαξ

Ακολουθεί μια άλλη εύρεση από την ερευνητική εταιρεία Check Point Research. Το iFax είναι μια δημοφιλής εφαρμογή που σας επιτρέπει να στείλετε φαξ απευθείας από το τηλέφωνό σας.

Οι ερευνητές βρήκαν εκτεθειμένα κλειδιά πρόσβασης αποθήκευσης cloud που επέτρεψαν την πρόσβαση σε έγγραφα με φαξ. Ως αποτέλεσμα, κακόβουλοι ηθοποιοί θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα που αποστέλλονται από τους 500.000 χρήστες της εφαρμογής. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ κακό εάν στέλνετε, ας πούμε, υπογεγραμμένα οικονομικά έγγραφα που περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Ψάχνετε μια εναλλακτική λύση; Το FaxZero είναι δωρεάν εάν στέλνετε όχι περισσότερα από πέντε φαξ ανά ημέρα. Εάν πρέπει να λάβετε ένα φαξ, το eFax σάς παρέχει έναν εικονικό αριθμό φαξ για δωρεάν λήψη έως και 10 σελίδες φαξ ανά μήνα. Υπάρχουν και επιλογές επί πληρωμή, φυσικά, εάν ξεπεράσετε το δωρεάν πρόγραμμα.

Δείτε επίσης: Mac: Πώς να κλείσετε όλα τα ανοιχτά apps με ένα μόνο κλικ

5. Πείτε όχι σε αυτόν τον δημιουργό λογότυπων

Το Check Point Research βρήκε μια άλλη εφαρμογή με μια ανοιχτή βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο: Logo Maker – Free Graphic Design & Logo Templates. Η δωρεάν εφαρμογή έχει πολλές λήψεις και υπέροχες κριτικές. Δεν είναι δυνατόν να ξέρετε ότι θα μπορούσε να εκθέσει τις πληροφορίες σας σε οποιονδήποτε τις αναζητήσει. Αυτό περιλαμβάνει διευθύνσεις email, κωδικούς πρόσβασης, ονόματα χρήστη και αναγνωριστικά χρήστη.

Φανταστείτε ότι έχετε κατεβάσει το Logo Maker και έχετε ορίσει τον ίδιο κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τον ιστότοπο της τράπεζάς σας. Μόλις ένας εγκληματίας αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασής σας, είναι εύκολο να ελέγξει άλλους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τα ίδια credentials.

6. Επισφαλής συσκευή εγγραφής οθόνης

Η εγγραφή της οθόνης σας μπορεί να είναι πιο εύκολη από ένα στατικό στιγμιότυπο οθόνης, αλλά χρειάζεται προσοχή. Το Screen Recorder, το οποίο έχει πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις, εκθέτει τα recordings που πραγματοποιούνται από χρήστες. Το Check Point αναφέρει ότι η εφαρμογή αποθηκεύει ηχογραφήσεις οθόνης σε μια υπηρεσία cloud. Αυτό είναι βολικό, αλλά οι ερευνητές λένε, “μπορεί να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις εάν οι προγραμματιστές ενσωματώσουν το τα κλειδιά πρόσβασης στην ίδια υπηρεσία που αποθηκεύει αυτές τις εγγραφές.”

7. Facebook

Σκεφτείτε πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα σας για τις εταιρείες Big Tech. Για ποιον άλλο λόγο θα σας έδινε πρόσβαση σε τόσες πολλές υπηρεσίες δωρεάν; Το Facebook είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Το Facebook θέλει εκτεταμένη πρόσβαση στη συσκευή σας. Θέλει να παρακολουθεί πού πηγαίνετε (διαδικτυακά και προσωπικά), τι αναζητάτε και τι αγοράζετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων. Δεν έχετε θέμα με τις διαφημίσεις; Εντάξει. Ωστόσο, το Facebook έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο διαρροών δεδομένων.

8. Σαρωτές κωδικών QR

Όταν κάνετε λήψη μιας εφαρμογής σάρωσης τρίτου μέρους, εκθέτετε το τηλέφωνο σας. Αντί, να επιλέγετε εφαρμογές τρίτου μέρους, χρησιμοποιήστε τους ενσωματωμένους πόρους του τηλεφώνου σας.

Σε Android, ανοίξτε την εφαρμογή camera, τοποθετήστε την σε έναν κωδικό QR και κρατήστε σταθερή για μερικά δευτερόλεπτα.

Εάν εμφανιστεί μια ειδοποίηση, πατήστε σε αυτήν. Εάν δεν λάβετε ειδοποίηση, μεταβείτε στα Settings και ενεργοποιήστε το QR code scanning.

Για να σαρώσετε έναν κωδικό QR στο iPhone σας, ανοίξτε την εφαρμογή κάμερας και τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από τον κωδικό. Το smartphone σας θα σας κατευθύνει αυτόματα στον σύνδεσμο του κώδικα.

9. TikTok

Το TikTok φημίζεται για τα γρήγορα βίντεο του – η εφαμρογή χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά. Εδώ θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους γονείς. Η εφαρμογή φαίνεται να δημιουργεί διάφορες πιέσεις στα παιδιά οπότε θα σας προτείναμε να προσπαθήσετε να πείσετε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

10. Εφαρμογές φακού

Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα smartphone, οι εφαρμογές φακών ήταν απαραίτητες. Τώρα δεν είναι απαραίτητες, καθώς αυτή η δυνατότητα πλέον είναι ενσωματωμένη σε όλα τα τηλέφωνα.

Πολλές εφαρμογές φακών φαίνεται πως παρακολουθούν τους χρήστες. Πάρτε, για παράδειγμα, την εφαρμογή iTorch για iPhone. Η δωρεάν εφαρμογή παρακολουθεί την τοποθεσία σας, τα προσωπικά αναγνωριστικά, τα δεδομένα χρήσης και τις πληροφορίες διάγνωσης. Αυτά είναι πολλά δεδομένα μόνο για να χρησιμοποιήσετε έναν φακό.

Πηγή πληροφοριών: foxnews.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS