ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑνταρκτική: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου

Ανταρκτική: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ένα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική. Το ρεκόρ ζέστης στην ήπειρο καταρρίφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 με θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, όπως επιβεβαίωσε στις 1 Ιουλίου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ.

Το ρεκόρ καταγράφηκε στον αργεντίνικο επιστημονικό σταθμό “Esperanza” και υπερβαίνει εκείνο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή της ανταρκτικής χερσονήσου στις 24 Μαρτίου του 2015, οπότε το θερμόμετρο είχε δείξει 17,5 βαθμούς Κελσίου (63,5 ° F), υπογράμμισε ο WMO. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, ήταν εκείνη στη νήσο Σίγκνι, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου, στις 30 Ιανουαρίου του 1982.

Διαβάστε επίσης: Σωματίδιο φάντασμα που έπεσε στην Ανταρκτική προέρχεται από μαύρη τρύπα

Ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε τα εξής: «Η επιβεβαίωση του μέγιστου αυτού ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σημαντική, επειδή μας βοηθά να σχηματίσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος σε ένα από τα τελικά σύνορα της Γης. Η χερσόνησος της Ανταρκτικής συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών με την ταχύτερη θέρμανση του πλανήτη – σχεδόν 3 ° C τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας συμβαδίζει, επομένως, με την κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε.»

Ανταρκτική Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας
Ανταρκτική: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου

Ο WMO απέρριψε μια ακόμη υψηλότερη ένδειξη θερμοκρασίας 20,75 ° C (69,4 ° F), η οποία αναφέρθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 2020 σε έναν αυτοματοποιημένο σταθμό παρακολούθησης permafrost της Βραζιλίας, στο κοντινό νησί Seymour, ακριβώς έξω από τη χερσόνησο που εκτείνεται βόρεια προς τη Νότια Αμερική.

Διαδικασία επαλήθευσης
Κατά τον έλεγχο των δύο αναφερόμενων νέων αρχείων θερμοκρασίας, μια επιτροπή του WMO εξέτασε την καιρική κατάσταση στη χερσόνησο εκείνη την περίοδο. Διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο σύστημα υψηλής πίεσης δημιούργησε χαμηλούς ανέμους που προκάλεσαν σημαντική θέρμανση στην επιφάνεια. Προηγούμενες αξιολογήσεις έχουν δείξει ότι τέτοιες συνθήκες συμβάλλουν στην παραγωγή θερμοκρασιών ρεκόρ, δήλωσε ο WMO.

Δείτε ακόμη: Ανακαλύφθηκαν μυστηριώδη πλάσματα στην Ανταρκτική

Οι ειδικοί εξέτασαν τις οργανικές ρυθμίσεις και τα δεδομένα, χωρίς να βρουν τίποτα ανησυχητικό στον Esperanza. Ωστόσο, μια αυτοσχέδια ασπίδα ακτινοβολίας στο σταθμό της Βραζιλίας στο νησί Seymour, οδήγησε σε ένα αποδεδειγμένο σφάλμα θερμικής προκατάληψης για τον αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα της οθόνης permafrost, καθιστώντας την ανάγνωσή της ακατάλληλη για υπογραφή ως επίσημη παρατήρηση καιρού του WMO.

Ανταρκτική Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας
Ανταρκτική: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου

Το νέο ρεκόρ στον Esperanza θα προστεθεί στο αρχείο του WMO για τις ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες. Το αρχείο περιλαμβάνει τις υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο, βροχοπτώσεις, το βαρύτερο χαλάζι, τη μακρύτερη περίοδο ξηρασίας, τη μέγιστη ριπή ανέμου, τη μακρύτερη αστραπή και τους θανάτους που οφείλονταν στον καιρό.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη ήταν – 89,2 ° C (- 128,6 ° F) που καταγράφηκε στο σταθμό Vostok στην Ανταρκτική στις 21 Ιουλίου 1983.

Ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής κυμαίνεται από περίπου – 10 ° C (14 ° F) στην ακτή έως – 60 ° C (- 76 ° F) στα υψηλότερα σημεία του εσωτερικού.

«Ακόμη περισσότερο από την Αρκτική, η Ανταρκτική καλύπτεται ελάχιστα όσον αφορά τις συνεχείς καιρικές και κλιματολογικές παρατηρήσεις και προβλέψεις, παρόλο που και οι δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οδήγηση του κλίματος και των ωκεανών και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», επεσήμανε ο Taalas.

Ανταρκτική Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας
Ανταρκτική: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση: Η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 1 ° C από τον 19ο αιώνα, αρκετά για να αυξήσει την ένταση της ξηρασίας, των θερμικών κυμάτων και των τροπικών κυκλώνων. Ωστόσο, ο αέρας πάνω από την Ανταρκτική έχει θερμανθεί πάνω από δύο φορές περισσότερο.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να οδηγήσει στην τήξη των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική – με αρκετό παγωμένο νερό για να ανυψώσει τους ωκεανούς κατά 13 μέτρα (43 πόδια) – μετά από ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Ο Celeste Saulo, πρώτος αντιπρόεδρος του WMO κι επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας καιρού της Αργεντινής, δήλωσε τα εξής: «Αυτό το νέο ρεκόρ δείχνει για ακόμα μια φορά ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί τη λήψη επειγόντων μέτρων. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα συστήματα παρατήρησης, πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης, για να ανταποκριθούμε στα ακραία γεγονότα που συμβαίνουν όλο και συχνότερα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.»

Πηγή πληροφοριών: sciencealert.com

Pohackontas
Pohackontashttps://secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS