ΑρχικήinetJeff Bezos Amazon: Αποχωρεί σήμερα από τη θέση του CEO, αλλά θα...

Jeff Bezos Amazon: Αποχωρεί σήμερα από τη θέση του CEO, αλλά θα εξακολουθεί να έχει επιρροή στην εταιρεία

Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, παραδίδει σήμερα τον εκτελεστικό του τίτλο στον Andy Jassy, ολοκληρώνοντας μια περίοδο άνω των δύο δεκαετιών, κατά την οποία εξέλιξε την εταιρεία από online πωλητή βιβλίων σε παγκόσμιο γίγαντα εμπορίου λιανικής, logistics και διαδικτύου, με έσοδα που αγγίζουν τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο τη μετάβαση του Bezos από τη θέση του CEO στη θέση του εκτελεστικού προέδρου, με τον ίδιο να αναφέρει ότι ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις άλλες επιχειρήσεις του, όπως η Washington Post, η διαστημική εταιρεία “Blue Origin” και η φιλανθρωπία.

Παρόλο όμως που θα αναλάβει έναν «λιγότερο δημόσιο» ρόλο στην εταιρεία, ο Bezos θα εξακολουθεί να έχει τεράστια επιρροή στην Amazon για τα επόμενα χρόνια, λόγω του ότι είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της, μακροχρόνιος μέντορας του επόμενου CEO, αλλά και λόγω του ρόλου του ως επικεφαλή του διοικητικού συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Richard Branson: Θα ταξιδέψει πριν από τον Jeff Bezos στο διάστημα!

Jeff Bezos Amazon CEO
Jeff Bezos Amazon: Αποχωρεί σήμερα από τη θέση του CEO, αλλά θα εξακολουθεί να έχει δύναμη στην εταιρεία

«Πιθανότατα θα εξακολουθεί να εμπλέκεται στην εταιρεία και ίσως θα επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την εταιρεία και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες», δήλωσε ο Daniel Elman, παγκόσμιος αναλυτής τεχνολογίας στην εταιρεία έρευνας αγοράς “Nucleus Research”.

Η αποχώρηση του Bezos από τη θέση του CEO έρχεται σε μια κρίσιμη για την Amazon περίοδο. Η πανδημία δημιούργησε τεράστια ζήτηση για τις υπηρεσίες της, οδηγώντας σε αύξηση των κερδών και των προσλήψεων. Η εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας αύξησε όμως παράλληλα την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών, ορισμένες εκ των οποίων πιστεύουν ότι η εταιρεία έχει αναπτυχθεί πολύ.

Το να μην έχεις τον πλουσιότερο άνδρα του κόσμου στο τιμόνι της εταιρείας, θα μπορούσε να τη βοηθήσει να «απαλλαχθεί» από αυτούς τους ελέγχους. Η απομάκρυνση του Bezos θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον ίδιο να απαλλαγεί από την επίκριση των αρχών.

Η Amazon αντιμετώπισε επίσης πρόσφατα κριτική για τη μεταχείριση των εργαζομένων στην αποθήκη, κάτι που ο Bezos δεσμεύτηκε να βελτιώσει ως εκτελεστικός πρόεδρος. «Ο Bezos πρέπει να σταματήσει να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος στο ζήτημα των εργασιακών πρακτικών της Amazon» δήλωσε ο William Klepper, καθηγητής διοίκησης στο Columbia Business School.

Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης του Bezos αντικατοπτρίζει με πολλούς τρόπους εκείνο των άλλων ιδρυτών της Silicon Valley, για τους οποίους η παραίτηση από τον τίτλο του CEO σήμαινε την απώλεια μεγάλου μέρους της προβολής, αλλά όχι απαραίτητα και της δύναμης.

Jeff Bezos Amazon CEO
Jeff Bezos Amazon: Αποχωρεί σήμερα από τη θέση του CEO, αλλά θα εξακολουθεί να έχει δύναμη στην εταιρεία

Δείτε ακόμη: Jeff Bezos bullying: Το TikTok αφαίρεσε βίντεο που τον “κράζουν”

Οι συνιδρυτές της Google, για παράδειγμα, έχασαν τους εκτελεστικούς τους τίτλους το 2019 εν μέσω αυξανόμενου ρυθμιστικού ελέγχου της εταιρείας, αλλά παραμένουν στο διοικητικό συμβούλιο και κατέχουν μια ειδική κατηγορία μετοχών που τους δίνει έλεγχο ψήφου ως μέτοχοι.

Ο Bezos δεν έχει την ίδια υπερμεγέθη δύναμη ψήφου των μετόχων, αλλά παραμένει, με διαφορά, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon. Τον περασμένο μήνα, η Bezos κατείχε 51,2 εκατομμύρια μετοχές – ή περίπου το 10% – της κοινής μετοχής της Amazon, πολύ περισσότερο από τον επόμενο μεγαλύτερο μέτοχο, την Vanguard Group, που κατέχει περίπου το 6,5%.

Αυτό σημαίνει ότι εάν μια πρωτοβουλία μετόχων επιδιώξει να κάνει μια σημαντική αλλαγή στην εταιρεία, η δύναμη ψήφου του Bezos θα μπορούσε να του δώσει κάποια επιρροή στο αποτέλεσμα, δήλωσε ο Bailey.

Πρόταση: Amazon: Γιατί γονείς παιδιών με το όνομα “Alexa” τα βάζουν με την εταιρεία;

Jeff Bezos Andy Jassy
Jeff Bezos και Andy Jassy

Ο Bezos θα συνεχίσει σε γενικές γραμμές να καθοδηγεί το νέο CEO, Jassy. Οι δύο συνεργάστηκαν στενά από τις πρώτες μέρες της εταιρείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Jassy πέρασε χρόνο σε μια θέση που αναφερόταν εκείνη την εποχή ως η «σκιά» του Bezos, έναν ρόλο παρόμοιο με έναν εταιρικό προϊστάμενο του προσωπικού, που είχε σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει πολλά υποσχόμενα νεαρά στελέχη, όπως ανέφερε τον Φεβρουάριο η Ann Hiatt, πρώην εκτελεστικός συνεργάτης του Bezos. Ο Jassy έγινε μέλος της ελίτ της ηγετικής ομάδας του Bezos, της «S-team».

Εάν υπάρχει ένα σαφές μοντέλο για την εμφάνιση του ρόλου του Bezos στην Amazon, θα μπορούσε να είναι ο ιδρυτής μιας άλλης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα το Σιάτλ, που προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Όταν ο Bill Gates παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Microsoft, το 2000, η εταιρεία ήταν μια από τις ισχυρότερες στον κόσμο, αλλά αυτό συνέβη επίσης εν μέσω μιας μακροχρόνιας αντιμονοπωλιακής μάχης και αντιμετώπιζε την πιθανότητα διάλυσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, ο Gates επικρίθηκε για «αδίστακτο μονοπώλιο», αλλά η εστίασή του στη φιλανθρωπία τα επόμενα χρόνια, τον βοήθησε να δημιουργήσει μια διαφορετική φήμη ως «παγκόσμιος καλός», ενώ διατηρούσε ηγετικό ρόλο στη Microsoft για δύο δεκαετίες, μέχρι πέρυσι.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Pohackontas
Pohackontashttps://secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS