ΑρχικήinetGoogle: Νέα αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της εταιρείας για το Play Store

Google: Νέα αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της εταιρείας για το Play Store

Γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ στοχεύουν και πάλι την Google με μια αντιμονοπωλιακή αγωγή. Η μεγάλη τεχνολογική εταιρεία κατηγορείται αυτή τη φορά για κατάχρηση της εξουσίας της έναντι των προγραμματιστών εφαρμογών, μέσω του Google Play Store στο Android.

Δείτε επίσης: Google και Amazon υπό έρευνα για τα fake reviews προϊόντων

Google αντιμονοπωλιακή αγωγή

Πρόκειται για την τέταρτη αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Google (από την αμερικανική κυβέρνηση) τον τελευταίο χρόνο.

Αντίστοιχες αγωγές έχει δεχτεί και η Apple για το App Store της. Το Apple App Store έχει εμπλακεί σε νομικές διαμάχες και η εταιρεία έχει κληθεί να εξηγήσει αν και κατά πόσο χρεώνει άδικα τους προγραμματιστές εφαρμογών και αν ευνοεί τις δικές της εφαρμογές έναντι των αντιπάλων.

Κάτι αντίστοιχο αντιμετωπίζει τώρα και η Google. Γενικοί εισαγγελείς από 36 πολιτείες και την Περιφέρεια της Columbia, κατέθεσαν την αντιμονοπωλιακή αγωγή εναντίον της Google την Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελείς εκπροσωπούν πολιτείες, όπως ηΚαλιφόρνια, το Κολοράντο, η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, η Νέα Υόρκη και η Βόρεια Καρολίνα.

Δείτε επίσης: Δικαστήριο απέρριψε αντιμονοπωλιακή αγωγή της FTC κατά του Facebook

Google Play Store

Οι ενάγοντες (εισαγγελείς) ισχυρίζονται ότι η Google έχει χρησιμοποιήσει αντι-ανταγωνιστικές τακτικές για να εξαγάγει προμήθεια 30% από καταναλωτές, οι οποίοι αγοράζουν συνδρομές και ψηφιακό περιεχόμενο στα Android τηλέφωνά τους. Σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή αγωγή, οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό της Google για διανομή των εφαρμογών τους (εν μέρει επειδή η Google έχει στοχεύσει ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών). Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές επίσης δεν έχουν επιλογές, επειδή το Android είναι το επικρατέστερο λειτουργικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, το Google Play Store διανέμει πάνω από το 90% των Android εφαρμογών στις ΗΠΑ, ενώ κανένα άλλο κατάστημα Android δεν έχει μερίδιο αγοράς άνω του 5%. Μάλιστα, οι εισαγγελείς λένε ότι η Google προσπάθησε να “εξαγοράσει” τη Samsung, τον κορυφαίο κατασκευαστή τηλεφώνων Android, προσφέροντάς της κίνητρα για να μετατρέψει το κατάστημα εφαρμογών Galaxy σε “white label” για το Play Store. Η Google έχει, επίσης, εμποδίσει προηγούμενες προσπάθειες της Amazon να χρησιμοποιήσει το δικό της κατάστημα διανομής εφαρμογών για Android.

Η ανθεκτική μονοπωλιακή ισχύς της Google στη διανομή εφαρμογών Android δεν βασίζεται σε σωστά κριτήρια ανταγωνισμού” λέει η αγωγή.

Εκτός από την τελευταία αντιμονοπωλιακή αγωγή, η Google αντιμετωπίζει μια αγωγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή την αγωγή, η Google χρησιμοποίησε αποκλειστικά συμβόλαια για να διασφαλίσει το default status για τις εφαρμογές της σε συσκευές κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν το λειτουργικό σύστημα Android. Αντιμετωπίζει, επίσης, μια αγωγή σχετικά με τις πρακτικές της ως προς τη διαφήμιση.

Δείτε επίσης: Google: Καταργεί δημοφιλή Android apps που έκλεβαν Facebook credentials

Όσον αφορά στην πρόσφατη αγωγή, οι ενάγοντες λένε ότι οι αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές της Google βλάπτουν τους καταναλωτές. Η Google δεν έχει κίνητρο να προσφέρει μια καλύτερη υπηρεσία και κανένας άλλος προγραμματιστής ή κατάστημα εφαρμογών δεν διαθέτει κανάλια για να προσεγγίσει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.

Αντί να παράγει απλώς μια καλύτερη εμπειρία διανομής εφαρμογών, η Google βάζει εμπόδια για να προστατεύσει τη μονοπωλιακή της δύναμη και να αυξήσει τα υπέρ ανταγωνιστικά της έσοδα από το Google Play Store και το Google Play Billing“, αναφέρει η αγωγή.

Οι ενάγοντες λένε ότι επιδιώκουν “να αποκαταστήσουν τον ανταγωνισμό και να αποτρέψουν την Google από παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον“.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS