ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA Lucy mission: Θα εξερευνήσει Trojan αστεροειδείς κοντά στο Δία

NASA Lucy mission: Θα εξερευνήσει Trojan αστεροειδείς κοντά στο Δία

Η αποστολή Lucy της NASA, η πρώτη αποστολή στους Trojan αστεροειδείς κοντά στο Δία, εκτοξεύτηκε το Σάββατο σε πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance (ULA) από τη Φλόριντα.

Τα επόμενα 12 χρόνια, η αποστολή Lucy θα είναι υπεύθυνη για την εξερεύνηση επτά trojan αστεροειδών. Αυτοί οι αστεροειδείς είναι μικρά “σώματα” που έχουν απομείνει από τον σχηματισμό των μεγάλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Μοιράζονται μια τροχιά με τον Δία καθώς ο πλανήτης γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

Δείτε επίσης: NASA Perseverance: Εικόνες αποκαλύπτουν στοιχεία για αρχαία λίμνη στον Άρη

NASA Lucy Trojan αστεροειδείς

Ο στόχος της αποστολής είναι να συλλέξει νέες πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πέρα από τους trojan αστεροειδείς, η αποστολή Lucy της NASA θα παρατηρήσει και έναν άλλο που περιστρέφεται σε αυτό που είναι γνωστό ως Asteroid Belt, μια περιοχή μεταξύ Άρη και Δία. Οι πιο γνωστοί αστεροειδείς περιφέρονται σε αυτήν την περιοχή.

Όσον αφορά τους επτά trojan αστεροειδείς, κυκλώνουν τον ήλιο σε δύο ομάδες. Η Lucy θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα επισκεφθεί αυτούς τους αστεροειδείς. Πιστεύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 Trojan αστεροειδείς.

Οι επιστήμονες θεωρούν τους trojan αστεροειδείς ως τα αρχαία κατάλοιπα του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Έμειναν αιχμάλωτοι στην τροχιά του Δία για δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποστολή της NASA μπορεί να προσφέρει νέες λεπτομέρειες για το πώς ήταν οι συνθήκες όταν σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Ελπίζουν επίσης ότι η αποστολή Lucy θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του δικού μας πλανήτη.

Δείτε επίσης: “Η πιο σημαντική εμπειρία”, λέει ο William Shatner για το ταξίδι στο διάστημα με τη Blue Origin

Το διαστημόπλοιο ονομάστηκε Lucy από το αρχαίο απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974. Η Lucy ήταν ένα από τα πιο διάσημα επιστημονικά ευρήματα του 20ού αιώνα. Η συλλογή των οστών έδωσε στους επιστήμονες μια καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ανθρώπων.

NASA Δία

Η Cathy Olkin, επιστήμονας στο Southwest Research Institute στο Κολοράντο, είναι αναπληρώτρια επικεφαλής ερευνήτρια για την αποστολή Lucy. Σε ένα βίντεο που εξηγεί την αποστολή, συνέκρινε το διαστημόπλοιο της NASA με το απολίθωμα Lucy.

Ακριβώς όπως το απολίθωμα Lucy μεταμόρφωσε την κατανόησή μας για την ανθρώπινη εξέλιξη, η αποστολή Lucy της NASA θα αλλάξει την κατανόησή μας για την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος“, είπε.

Δείτε επίσης: NASA: Οι «ηφαιστειακές εκρήξεις» στον Άρη μπορούν να κρύψουν τον Ήλιο

Το διαστημόπλοιο κατασκευάστηκε από τον εργολάβο της NASA, Lockheed Martin, και είναι εξοπλισμένο με αρκετά όργανα απεικόνισης που έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση των υλικών στην επιφάνεια των αστεροειδών. Επίσης, υπάρχουν άλλα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή θερμοκρασιών στην επιφάνεια των αστεροειδών αλλά και για τη μέτρηση του μεγέθους των αντικειμένων που παρατηρεί το διαστημόπλοιο.

Τον Απρίλιο του 2025, το σκάφος της NASA θα κάνει την πρώτη προσέγγιση στον αστεροειδή “Donaldjohanson”, στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία.

Η αποστολή θα χρησιμοποιήσει την ώθηση από τη βαρύτητα της Γης για να ολοκληρώσει το ταξίδι της. 

Η Lori Glaze της NASA τονίζει πως οποιαδήποτε ανακάλυψη της αποστολής Lucy θα δώσει βασικά στοιχεία για τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή: learningenglish.voanews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS