ΑρχικήGamingMicrosoft Xbox: Η εξέλιξη της δημοφιλούς κονσόλας video game

Microsoft Xbox: Η εξέλιξη της δημοφιλούς κονσόλας video game

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, η Microsoft κυκλοφόρησε την αυθεντική κονσόλα video games, Xbox, στη Βόρεια Αμερική, σηματοδοτώντας την τολμηρή είσοδό της στον κόσμο του console gaming. Η εταιρεία μπήκε στην αγορά των κονσολών σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, αφού είχε να αντιμετωπίσει μεγάλους αντιπάλους, όπως τη Sony, τη Sega και τη Nintendo.

Microsoft Xbox

Παρά τον διαρκή ανταγωνισμό και τα πολλά μειονεκτήματα, το Xbox brand κατάφερε να γίνει γνωστό όνομα στο gaming, παγκοσμίως. Η Microsoft έχει πουλήσει εκατομμύρια κονσόλες από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο Xbοx.

Ο σχεδιασμός των κονσολών έχει αλλάξει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια.

Δείτε επίσης: Η Microsoft προσθέτει 76 παιχνίδια στο Xbοx backward compatibility program

Όταν ξεκίνησε, το Xbox έμοιαζε με τα μεγάλα και ογκώδη ηλεκτρονικά είδη, του στιλ της δεκαετίας του ’90, ενώ τώρα είναι πιο κομψό και έχει περισσότερα χαρακτηριστικά.

Xbox κονσόλα: Τα πρώτα χρόνια

Η ιδέα ότι η Microsoft θα μπορούσε να αναπτύξει τη δική της κονσόλα παιχνιδιών άρχισε να γίνεται πιο έντονη το 1998, με τους Kevin Bachus, Seamus Blackley, Otto Berkes και Ted Hase να αποτελούν το πρώτο console team της εταιρείας.

Η πρώτη κονσόλα ονομαζόταν αρχικά DirectX Box και ήταν το πρώτο game system που κατασκευάστηκε σαν PC. Το σύστημα θα λειτουργούσε με Windows 2000, διευκολύνοντας τους παραδοσιακούς PC software developers να δημιουργήσουν παιχνίδια. Ταυτόχρονα είχε στοιχεία που μπορούσαν να κοντράρουν το PlayStation 2.

Πολλά ονόματα προτάθηκαν για αυτήν την κονσόλα, όπως το “Direct X Box” και το “Windows Entertainment Project“. Η ομάδα μάρκετινγκ της Microsoft διεξήγαγε έρευνες για το όνομα, και αν και δεν το περίμενε, διαπίστωσε ότι το Xbox ήταν το πιο δημοφιλές.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, η Microsoft ήταν έτοιμη να παρουσιάσει δημόσια την κονσόλα της, και αυτό ακριβώς έκανε ο Bill Gates στο Game Developers Conference το 2000. Με την περιγραφή του, ο Gates κατάφερε να κερδίσει την προσοχή πολλών ανθρώπων αν και πολλοί άλλοι είχαν αμφιβολίες.

Η Microsoft συνέχισε αργότερα να προωθεί την κονσόλα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Bill Gates αποκάλυψε το τελικό σχέδιο του Xbox στο Consumer Electronics Show του 2001 στο La Vegas, αναφέροντας και την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του συστήματος.

Ας δούμε την εξέλιξη της κονσόλας μέσα στα χρόνια:

Xbox

Microsoft Xbox

Το αρχικό Xbox είχε διάφορες ημερομηνίες κυκλοφορίας για τις διαφορετικές περιοχές. Αρχικά, κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 15 Νοεμβρίου 2001.

Το 2002, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Η κονσόλα ήταν αρκετά μεγάλη, σε μαύρο και πράσινο χρώμα και ήταν η πρώτη που είχε ενσωματωμένη θύρα Ethernet, σε συνδυασμό με broadband connection.

Η πρώτη γενιά Xbοx είχε να ανταγωνιστεί άλλες κονσόλες, όπως τα Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2 και Nintendo GameCube.

Το Xbox πρώτης γενιάς πούλησε περίπου 24 εκατομμύρια κονσόλες, αλλά παρέμενε πιο πίσω από το PlayStation 2 που πούλησε πάνω από 155 εκατομμύρια μονάδες στη διάρκεια της ζωής του.

Τα παιχνίδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το αρχικό Xbοx ήταν το Halo 2, το Halo: Combat Evolved και το Fable.

Η κονσόλα σταμάτησε να διατίθεται λίγα χρόνια αργότερα.

Στην παρακάτω εικόνα σας μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά της πρώτης gaming κονσόλας της Microsoft:

Δείτε επίσης: Αυτό το Gucci Xbοx είναι σίγουρα μοδάτο, αλλά δεν είναι για όλους

Xbox 360

Το Xbox 360 κυκλοφόρησε στα τέλη του 2005 – αρχές του 2006 και ήταν μια κονσόλα με πολύ διαφορετική εμφάνιση από το αρχικό Xbox.

Το βασικό χρώμα της κονσόλας ήταν λευκό, αν και κυκλοφόρησε και σε άλλους χρωματικούς συνδυασμούς.

Η κονσόλα ήταν τεράστια επιτυχία για τη Microsoft και αναμφισβήτητα αποτέλεσε μεγαλύτερο ανταγωνιστή για το PlayStation της Sony για πρώτη φορά.

Αλλά το αρχικό μηχάνημα είχε μερικά προβλήματα, αν και η Microsoft φρόντισε αργότερα να τα διορθώσει, αντικαθιστώντας συστήματα και επεκτείνοντας τις εγγυήσεις. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, το Xbox 360 και όλα τα μοντέλα και οι παραλλαγές του κατάφεραν να διατηρήσουν σχεδόν ίσο μερίδιο αγοράς με το PlayStation 3 της Sony.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του ήταν τα Kinect Adventures, Grand Theft Auto V, το Call of Duty: Modern Warfare 3, Call of Duty: Black Ops και το Call of Duty: Black Ops II.

Η Microsoft επανασχεδίασε το hardware του Xbοx 360 αρκετές φορές, μαζί με ένα σωρό εξαρτήματα όπως το επανασχεδιασμένο ασύρματο χειριστήριο και τα ακουστικά.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε περισσότερα χαρακτηριστικά για το Xbox 360:

Xbox 360 S

Microsoft Xbox

Στις 14 Ιουνίου 2010, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα νέο και επανασχεδιασμένο λεπτό μοντέλο του Xbox 360.

Ένας λεπτός, ελαφρύς και φρέσκος σχεδιασμός με γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα και ένα μικρότερο power brick ήταν αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή των gamers.

Το Xbox 360 S κατασκευάστηκε με πιο ισχυρό επεξεργαστή και motherboard, προκειμένου να μειωθούν οι αστοχίες hardware και τα προβλήματα υπερθέρμανσης που είχε το αρχικό Xbοx 360.

Η κονσόλα διέθετε διάφορα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

Xbox 360 E

Η τελευταία έκδοση του Xbox 360, Xbox 360 E, κυκλοφόρησε από τη Microsoft στις 10 Ιουνίου 2013.

Το 360 E δεν έφερε πολλά νέα χαρακτηριστικά, αλλά είχε ένα νέο σχεδιασμό που ταίριαζε με την επερχόμενη κονσόλα Xbοx One.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι η κονσόλα θα λειτουργούσε πιο αθόρυβα από τις προηγούμενες κονσόλες 360.

Περισσότερα χαρακτηριστικά του μπορείτε να δείτε σε αυτή την εικόνα.

Microsoft Xbox

Το Xbox 360 και τα δύο μοντέλα του, Xbοx 360 S και Xbοx 360 E σταμάτησαν να κυκλοφορούν το 2016.

Xbox ONE

Microsoft Xbox

Το Xbox τρίτης γενιάς ονομάζεται Xbοx One. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013, αλλά η κυκλοφορία του διακόπηκε σε λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτό οφείλεται στην κυκλοφορία του Xbοx One S.

Από πλευράς πωλήσεων, το Xbοx One βρισκόταν πίσω από τον κύριο ανταγωνιστή του, το PlayStation 4.

Μερικοί από τους καλύτερους αποκλειστικούς τίτλους του Xbox One που κράτησαν τα νούμερα των πωλήσεων υψηλά εκείνη την εποχή ήταν οι Titanfall, Dead Rising 3 και Forza Motorsport 5.

Τον Ιούνιο του 2015, η Microsoft πρόσφερε στους παίκτες backward compatibility με αρκετούς τίτλους Xbox 360 μέσω software emulation.

Δείτε περισσότερα χαρακτηριστικά για την κονσόλα σε αυτή την εικόνα:

Microsoft Xbox

Δείτε επίσης: Xbox app για PC: Εγκατάσταση των PC games σε όποιον φάκελο θέλετε

Xbox ONE S

Το Xbox One S κυκλοφόρησε το 2016. Υπήρξαν 2 εκδόσεις, μια κανονική και μια All-Digital. Η All-Digital έκδοση διακόπηκε στις 16 Ιουνίου 2020.

Η κονσόλα περιελάμβανε ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με την αρχική κονσόλα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η προσθήκη ενός 4K Blu-ray player, καθώς και υποστήριξη για 4K / HDR video streaming υπηρεσίες και υποστήριξη HDR για τα ίδια τα παιχνίδια.

Το βασικό χρώμα της κονσόλας ήταν ένα φωτεινό λευκό.

Επίσης, η κονσόλα ήταν πιο μικρή από το αρχικό Xbox One (40 τοις εκατό μικρότερη σύμφωνα με τη Microsoft).

Ένα νέο χειριστήριο ήρθε με την κυκλοφορία της κονσόλας Xbοx One S με νέα υποστήριξη Bluetooth και άνετο σχεδιασμό.

Περισσότερα στοιχεία για το XBOX ONE S δείτε στην εικόνα παρακάτω:

Microsoft Xbox

Xbox ONE X

Το Project Scorpio, που αργότερα έγινε γνωστό ως Xbox One X, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 με καλύτερο hardware και ολοκαίνουργιο σχεδιασμό. Δυστυχώς, το Xbοx One X κυκλοφόρησε μόνο για 3 χρόνια.

Το Xbox One X κυκλοφόρησε σε Matte Black και σε Robot White χρώμα, αν και στην αρχή κάποιοι αγοραστές μπορούσαν να παραγγείλουν ένα limited ‘Project Scorpio Edition’ Xbox One X, με ιδιαίτερο χρώμα και πράσινη επιγραφή “Project Scorpio”.

Αυτή είναι η πρώτη κονσόλα Xbox που προσφέρει ένα ρεαλιστικό 4K gaming.

Ορισμένα backward compatible games διατέθηκαν στην αγορά ως “Xbox One X Enhanced“, τα οποία είχαν καλύτερα γραφικά, υψηλότερα framerates, υψηλότερη ανάλυση (έως 4K), πρόσθετα οπτικά εφέ και υποστήριξη Dolby Atmos.

Η κονσόλα σταμάτησε να διατίθεται το 2020.

Δείτε περισσότερα χαρακτηριστικά της κονσόλας σε αυτή την εικόνα.

Microsoft Xbox

Xbox Series S και Xbox Series X

Η τέταρτη γενιά μοντέλων Xbox, περιλαμβάνει τα Xbοx Series X και Xbοx Series S που κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο του 2020.

Οι δύο κονσόλες ήταν αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους.

Η Xbοx Series X είναι μια ιδιαίτερη κονσόλα, ενώ το Series S μοιάζει πολύ περισσότερο με μια εξέλιξη του Xbοx One S.

Xbox Series S

Σε σύγκριση με τη Series X, η Series S είναι μικρότερη και έρχεται σε λευκό χρώμα.

Η Series S δεν υποστηρίζει backward-compatibility για το Xbοx One X, ωστόσο, εξακολουθεί να υποστηρίζει για όλες τις προηγούμενες γενιές.

Σε αντίθεση με τη Series X, η Series S είναι ένα digital-only unit.

Δείτε περισσότερα για το Xbox Series S σε αυτή την εικόνα:

Microsoft Xbox

Xbox SERIES X

Όπως προείπαμε, ο σχεδιασμός του Xbox Series X είναι αρκετά διαφορετικός και ιδιαίτερος, ενώ η Microsoft έχει επιστρέψει στα σκούρα χρώματα.

Ορισμένα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbοx Series X και S είναι το Halo: Infinite, το Fable, το Forza Motorsport και το State of Decay 3.

Το Xbox Series X μπορεί να υποστηρίξει ακόμα 8K gaming εκτός από 4K.

Τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ καλά για την τιμή του:

Microsoft Xbox

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS