ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΘα μπορούσε να υπάρχει εξωγήινη ζωή στην Αφροδίτη;

Θα μπορούσε να υπάρχει εξωγήινη ζωή στην Αφροδίτη;

Με τις θερμοκρασίες που φτάνουν σχεδόν τους 500 βαθμούς Κελσίου και το καμένο ηφαιστειακό τοπίο που επιδεινώνεται από μια παχιά ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα, η Αφροδίτη, παρά την φαινομενική ομοιότητα της με τη Γη ως προς το μέγεθος, τη μάζα και την πυκνότητα, δεν φαίνεται πολύ ψηλά στην λίστα των πιθανών πλανητικών υποψηφίων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή.

Δείτε επίσης: Ο πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το νερό

Αφροδίτη

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι βρήκε στοιχεία για κατοικησιμότητα στα σύννεφα της Αφροδίτης τον Σεπτέμβριο του 2020,βπυροδοτήθηκε μια διαμάχη μεταξύ των αστροφυσικών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο James Clerk Maxwell στη Χαβάη και το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array στη Χιλή, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη αερίου φωσφίνης που υπήρχε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, τα οποία σημείωσαν ότι ήταν «βιολογικές υπογραφές» που υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης μπορεί να φιλοξενεί ζωή. Σίγουρα, τα ευρήματα αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό, με κάποιους να αμφισβητούν τη μεθοδολογία πίσω από τα ευρήματα και άλλους να αμφισβητούν εάν το σήμα που λήφθηκε ήταν, πράγματι, φωσφίνη.

Δείτε επίσης: NASA: Μπορείτε να ακούσετε τον ήχο του Γανυμήδη – παγωμένο φεγγάρι του Δία

Απτόητο, το ίδιο σύνολο επιστημόνων, με επικεφαλή τη Sara Seager, μια αστροφυσικό και πλανητολόγο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα, δημιούργησε ένα χημικό μοντέλο της ατμόσφαιρας του πλανήτη Αφροδίτη και υπέθεσε ότι υπάρχει, στην πραγματικότητα, ζωή στην Ατμόσφαιρα της Αφροδίτης που παράγει αμμωνία – ένα άλλο αέριο βιολογικής υπογραφής που προσέχουν οι επιστήμονες.

Η παρουσία αμμωνίας ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ήδη από τη δεκαετία του 1970, παραπλανώντας τους αστρονόμους αφού φαίνεται να μην λαμβάνει χώρα καμία χημική αντίδραση που να οδηγεί στη δημιουργία της.

Αλλά στην τελευταία τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εάν υπήρχε αμμωνία στα σύννεφα της Αφροδίτης, θα πυροδοτούσε έναν καταρράκτη χημικών αντιδράσεων που τελικά θα οδηγούσαν στην εξουδετέρωση των γύρω σταγονιδίων θειικού οξέος. Αυτή η αντίδραση, υποθετικά, θα αύξανε το pH των νεφών από περίπου -11 σε 0. Τώρα, ένα pH 0 δεν είναι ακριβώς το τέλειο επίπεδο για να ευδοκιμήσει η ζωή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις, ακόμη και εδώ στη Γη, για επιβίωση ζωής σε τόσο ακραίες συνθήκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περίεργες ανωμαλίες στα δεδομένα δεκαετιών που έλαβαν από την Αφροδίτη, τα οποία είχαν διαφύγει εδώ και πολύ καιρό. Εκτός από την αμμωνία, βρήκαν και ασυνήθιστα ίχνη υδρατμών και διοξειδίου του θείου, τα οποία, όπως υποστήριξαν, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τη σκόνη από την επιφάνεια της Αφροδίτης που παρασύρεται στην ατμόσφαιρά της. Αλλά αυτή η εξήγηση και πάλι δεν θα εξηγούσε όλες τις ανωμαλίες.

Δείτε επίσης: NASA: Το Parker Solar Probe “άγγιξε” τον Ήλιο για πρώτη φορά

Οι ερευνητές, ωστόσο, έσπευσαν να σημειώσουν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο όταν καθορίζεται εάν η ζωή θα μπορούσε να επιβιώσει ειδικά σε ένα περιβάλλον τόσο αφιλόξενο όπως η Αφροδίτη. Αλλά η επιστημονική διαδικασία έχει να κάνει με τη συλλογή ολοένα και περισσότερων δεδομένων, τη δημιουργία και την επαλήθευση υποθέσεων και τη βελτίωση μιας θεωρίας.

Πηγή πληροφοριών: timesnownews.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS