ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΜηχανικοί από το NUS κατασκευάζουν ρομποτικά δάχτυλα με λεπτή λαβή

Μηχανικοί από το NUS κατασκευάζουν ρομποτικά δάχτυλα με λεπτή λαβή

Μηχανικοί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) κατασκεύασαν ένα σύστημα ρομποτικής – δηλαδή ρομποτικά δάχτυλα – που λένε ότι μπορεί να πιάσει διάφορα αντικείμενα από μαλακά και ευαίσθητα έως ογκώδη και βαριά. Το ρομποτικό χέρι που έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να διαμορφωθεί διαφημίζεται λέγοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες τομέων όπως η κάθετη γεωργία, η συναρμολόγηση τροφίμων και η συσκευασία καταναλωτικών αγαθών με πολύ γρήγορη κίνηση.

ρομποτικά δάχτυλα
Μηχανικοί από το NUS κατασκευάζουν ρομποτικά δάχτυλα με λεπτή λαβή

Δείτε επίσης: [Βιντεο] Ανθρωποειδές ρομπότ παίρνει εξαιρετικά ρεαλιστικές εκφράσεις

Αυτές οι βιομηχανίες όλο και περισσότερο αυτοματοποιούσαν περισσότερες από τις δραστηριότητές τους, αλλά επί του παρόντος απαιτούσαν χειροκίνητο χειρισμό για ορισμένες διαδικασίες, σύμφωνα με το NUS. Η φυσική επιδεξιότητα του ανθρώπινου χεριού είναι πολύ σημαντική για αυτές τις εργασίες.

Ο Rave Yeow, αναπληρωτής καθηγητής από το NUS Advanced Robotics Center και το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής, είπε: “Το σχήμα, η υφή, το βάρος και το μέγεθος ενός αντικειμένου επηρεάζουν τον τρόπο που επιλέγουμε να το πιάσουμε. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλές βιομηχανίες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη εργασία για τη συσκευασία και το χειρισμό ευαίσθητων αντικειμένων”.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ρομποτικές λαβές μπορούν να κατασκευαστούν με τρία ή τέσσερα τρισδιάστατα εκτυπωμένα δάχτυλα που είναι μαλακά και εύκαμπτα και τοποθετούνται σε μια επαναδιαμορφώσιμη βάση. Τα δάχτυλα κινούνται με αέρα και οπλίζονται με μηχανισμό ασφάλισης που επιτρέπει τη ρύθμιση του επιπέδου ακαμψίας.

Το ρομποτικό σύστημα καθοδηγείται από τεχνολογίες υπολογιστικής όρασης και deep learning, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο των αντικειμένων και να καθορίσει τον προσανατολισμό του. Στη συνέχεια αποφασίζει αυτόματα πώς μπορεί να επιλέξει και να τοποθετήσει καλύτερα τα αντικείμενα για να μειώσει την ανάγκη για βαριά ανθρώπινη παρέμβαση.

Δείτε επίσης: Παράξενα πλάσματα είναι τα πρώτα αυτοαναπαραγόμενα «ρομπότ»

Σύμφωνα με το NUS, το σύστημα λαβής μπορεί να διαμορφωθεί “κατόπιν ζήτησης” και μπορεί να τοποθετηθεί με τρεις επιλογές λαβής που καλύπτουν διαφορετικές χρήσεις.

Το GourmetGrip, για παράδειγμα, είναι κατάλληλο για εργασίες με κόκκους, όπως ο χειρισμός ευαίσθητων τροφίμων σε μέγεθος μπουκιάς ή προϊόντων που είναι επιρρεπείς σε ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του τόφου, και η συσκευασία τους σε κουτιά σε πακέτο. Η λειτουργία αυτή που περιγράφεται ως “λειτουργία με μαλακό χέρι”, μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικά κρατήματα και να δουλεύει ενός διαφορετικών περιορισμών χώρου.

ρομποτικά δάχτυλα
Μηχανικοί από το NUS κατασκευάζουν ρομποτικά δάχτυλα με λεπτή λαβή

Τοποθετημένο σε έναν βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα, το GourmetGrip μπορούσε να επιλέγει και να τοποθετεί τρόφιμα με ταχύτητα που ήταν συγκρίσιμη με αυτή του ανθρώπου και με συνέπεια όλο το εικοσιτετράωρο, είπε το NUS. Το πανεπιστήμιο πρόσθεσε ότι αυτή η λειτουργία συστήματος έδωσε 23% βελτίωση στην αποτελεσματικότητα λαβής σε σύγκριση με άλλες εμπορικά διαθέσιμες λαβές, συγκρατώντας αντικείμενα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Δείτε επίσης: Τέσσερεις διακρίσεις για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Το GourmetGrip είναι επί του παρόντος σε θέση να πιάσει περισσότερα από 50 είδη τροφίμων, όπως πουτίγκα, κέικ σε φέτες και φρούτα.

Μια άλλη επιλογή λαβής, η Universal Soft Gripper (UnisoGrip) είναι κατάλληλη για το χειρισμό συσκευασμένων προϊόντων κατά μήκος των γραμμών συναρμολόγησης, ιδίως όταν αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στο τελικό στάδιο συσκευασίας σε κουτιά για αποστολή. Αυτή η επιλογή, η οποία αναμένεται να είναι η πιο ευέλικτη όσον αφορά την εφαρμογή εργασιών, μπορεί να επεκταθεί σημαντικά στο εύρος της πρόσφυσης, είπε το NUS. Το σύστημα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με το GourmetGrip και χειρίζεται αντικείμενα που έχουν πλάτος έως 30 cm και βάρος έως 3 κιλά.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS