ΑρχικήinetApple Watch και υγεία: Γιατί είναι χρήσιμο το έξυπνο ρολόι της Apple;

Apple Watch και υγεία: Γιατί είναι χρήσιμο το έξυπνο ρολόι της Apple;

Το Apple Watch θεωρούνταν ένα καλό fitness tracker από τότε που κυκλοφόρησε πρώτη φορά, το 2015. Οι επόμενες γενιές, όμως, έφεραν πρόσθετα hardware features. Τα πιο πρόσφατα Apple Watch μπορούν να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με την υγεία του χρήστη.

Apple Watch υγεία
Apple Watch και υγεία: Γιατί είναι χρήσιμο το έξυπνο ρολόι της Apple;

Προσοχή: Το Apple Watch δεν είναι ιατρική συσκευή

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι το Apple Watch δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τον γιατρό σας. Επίσης, δεν είναι ιατρική συσκευή. Είναι ένα έξυπνο ρολόι. Το Apple Watch μπορεί να κάνει κάποιες μετρήσεις, αλλά δεν μπορεί να κάνει μια διάγνωση. Εάν ανησυχείτε για τις μετρήσεις ή τα αποτελέσματα που λαμβάνετε από το ρολόι, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Δείτε επίσης: iPhone & Apple Watches: Θα μπορούν να εντοπίσουν ένα τροχαίο ατύχημα

Ας δούμε τι μπορούν να ανιχνεύσουν τα Apple Watches αυτήν τη στιγμή (με βάση την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα).

Apple Watch: Καρδιακοί παλμοί

Το Apple Watch έχει δύο τρόπους μέτρησης των καρδιακών παλμών:

  • Apple Watch Series 1 ή νεότερη έκδοση: Χρησιμοποιούν οπτικό αισθητήρα καρδιακών παλμών.
  • Αpple Watch Series 4 ή νεότερη έκδοση (με εξαίρεση το πρώτο μοντέλο SE που κυκλοφόρησε το 2020): Χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρικό αισθητήρα που χρησιμοποιείται από το ECG app.

Ο οπτικός αισθητήρας καρδιακών παλμών μπορεί να ανιχνεύσει αν έχετε ασυνήθιστα υψηλό ή χαμηλό καρδιακό ρυθμό. Από προεπιλογή, εάν ο καρδιακός σας ρυθμός παραμείνει πάνω από 120 bpm μετά από 10 λεπτά αδράνειας ή πέσει κάτω από 40 bpm για 10 λεπτά, θα λάβετε μια ειδοποίηση.

Εάν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε αυτά τα όρια, μέσα από το Watch app στο iPhone σας. Πηγαίνετε στην ενότητα “Heart” και ορίστε μια νέα τιμή για τους υψηλότερους ή χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς.

Ο electrical heart sensor λειτουργεί μόνο όταν χρησιμοποιείτε το ECG app. Είναι πιο ακριβής στην μέτρηση των καρδιακών σας παλμών. Εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να καταγράψετε ένα ΗΚΓ με την εφαρμογή και στη συνέχεια να το μοιραστείτε με το γιατρό σας.

Apple Watch υγεία

Ωστόσο, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι αυτό που μπορεί να θεωρείται φυσιολογικό για κάποιον, μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλο (ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του καθενός). Επομένως, ο καθένας βάζει τα όρια με βάση την κατάστασή του.

Όπως και να έχει, αν το Apple Watch σας εντοπίζει κάτι που σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Το Apple Watch μπορεί επίσης να μετρήσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Συγκεκριμένα, ελέγχει για κολπική μαρμαρυγή (AFib), μια κατάσταση μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, κατά την οποία οι δύο ανώτερες και οπίσθιες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι της) χτυπούν ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες). Μπορεί να είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση ή σύμπτωμα κάποιου άλλου ιατρικού θέματος.

Το Apple Watch μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει διακοπτόμενα συμβάντα. Καταστάσεις όπως η AFib μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν επειδή δεν συμβαίνουν πάντα όταν κάθεστε άνετα στο ιατρείο.

Ωστόσο, οι χρήστες δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στο Apple Watch. Η ικανότητα του Apple Watch να ανιχνεύει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς υποστηρίζεται από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, αλλά δεν μετριέται συνεχώς. Θα μπορούσατε να έχετε AFib και να μην λαμβάνετε ποτέ ειδοποίηση. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν και false positives, που σημαίνει ότι λαμβάνετε μια ειδοποίηση αλλά δεν έχετε AFib.

Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένες χώρες λόγω διαφορετικών απαιτήσεων. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, το Apple Watch θα πρέπει να εγκριθεί ως ιατρική συσκευή για να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.

Όπου υπάρχει, δεν προορίζεται για χρήση σε άτομα κάτω των 22 ετών ή σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.

Δείτε επίσης: Smartwatches για παιδιά: Ένας εφιάλτης για την ασφάλεια και το απόρρητο

Για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την ανίχνευση ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την εφαρμογή Health στο iPhone και πηγαίνετε Heart > Irregular Rhythm Notifications. Έπειτα, πατήστε “Set Up Notifications“. Θα πρέπει να δώσετε κάποιες πληροφορίες για να επιβεβαιώσετε ότι είναι κατάλληλες για χρήση.

Apple Watch υγεία
Apple Watch και υγεία: Γιατί είναι χρήσιμο το έξυπνο ρολόι της Apple;

Τo Apple Watch προειδοποιεί για περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο

Η απώλεια ακοής συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο εκτίθεται κάποιος σε περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων ακοής.

Η εφαρμογή Noise (διαθέσιμη στο Apple Watch SE και Series 4 ή νεότερη έκδοση) μπορεί να μετρήσει το επίπεδο του ήχου στο περιβάλλον και να σας ενημερώσει εάν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο (80 dB, από προεπιλογή). Από εκεί και πέρα μπορείτε να αποφασίσετε τι θα κάνετε για να προστατεύσετε την ακοή σας.

Για να ρυθμίσετε αυτήν τη λειτουργία ή να αλλάξετε το όριο, μεταβείτε στα Settings > Noise, στο ρολόι σας.

Ανίχνευση πτώσης

Το Apple Watch περιλαμβάνει και άλλη  μια χρήσιμη δυνατότητα, την ανίχνευση πτώσεων, οι οποίες δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο και επιπλέον μπορούν να είναι μοιραίες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα. Μια πτώση από τη μηχανή, το ποδήλατο ή τη σκάλα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Ευτυχώς, το Apple Watch μπορεί να “καταλάβει” πότε συμβαίνει αυτό και να καλέσει αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μάθετε περισσότερα: Αpple Watch έσωσε τραυματισμένο οδηγό καλώντας βοήθεια!

Ωστόσο, όπως πάντα, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το Apple Watch θα εντοπίσει όλες τις πτώσεις. Μπορεί, επίσης, να ενεργοποιηθούν και false positives.

Όταν ρυθμίσετε το ρολόι σας, θα σας δοθεί η επιλογή να ενεργοποιήσετε τον εντοπισμό πτώσης.

Apple Watch και υγεία: Γιατί είναι χρήσιμο το έξυπνο ρολόι της Apple;

Apple Watch και υγεία: Πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον;

Το Apple Watch Series 6 πρόσθεσε και έναν αισθητήρα για τη μέτρηση του ποσοστού του οξυγόνου που μεταφέρουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα σας. Η δυνατότητα είναι διαθέσιμη και στο Αpple Watch Series 7. Προς το παρόν, είναι ένα fitness και wellness tool και όχι μια λειτουργία παρακολούθησης της υγείας. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα αλλάξει στο μέλλον.

Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διεξάγονται μελέτες για τη χρήση του Apple Watch για τον εντοπισμό μιας ποικιλίας προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της καρδιακής ανεπάρκειας, της γρίπης και του COVID-19. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, μια ερευνητική εργασία έδειξε πώς ένα Apple Watch μπορεί να προβλέψει τον διαβήτη και την υπέρταση.

Πηγή: How-to-geek

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS