ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΓια να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, πρέπει πρώτα να υπολογιστεί

Για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, πρέπει πρώτα να υπολογιστεί

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί συνεχώς καθώς ψάχνουμε τρόπο να την καταπολεμήσουμε. Βέβαια, η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για την παρακολούθηση του ρυθμού αλλαγής – και για τον προσδιορισμό του τρόπου αντιμετώπισής της – δεν είναι καθόλου απλή.

κλιματική αλλαγή

Δείτε επίσης: Η Google τελικά αφαιρεί τα ads από sites που αρνούνται την κλιματική αλλαγή;

Οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής στο Teddington, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο, χρησιμοποιούν ακριβή εξοπλισμό παρακολούθησης για τη μέτρηση των ρύπων και την παρακολούθηση των επιπτώσεών μας στον πλανήτη με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

Το τελευταίο εργαλείο του εργαστηρίου είναι το Boreas, ένα φασματόμετρο λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει και να αναλύει το μεθάνιο—ένα αέριο του θερμοκηπίου που εκπέμπεται από δεκάδες ανθρώπινες δραστηριότητες, από τη γεωργία μέχρι την καύση καυσίμων. Σε έναν ανεπιτήδευτο πύργο τηλεπικοινωνιών στο Heathfield του Surrey, το Boreas εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, για να δοκιμάσει μεγάλους όγκους αέρα. Το μηχάνημα χρησιμοποιεί ένα μήκος σωλήνα γεμάτο με λεπτά πλαστικά σφαιρίδια, τα οποία στη συνέχεια ψύχονται στους -160 βαθμούς Κελσίου, επιτρέποντας στους ερευνητές πίσω στα κεντρικά γραφεία του NPL να διαχωρίσουν κρυογονικά τα σωματίδια μεθανίου από το οξυγόνο και το άζωτο, τα οποία παγώνουν σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί η σχετική συγκέντρωση διαφορετικών μορίων μεθανίου και να κατανοηθεί καλύτερα από πού προέρχονται οι ρύποι, εξηγεί ο Emmal Safi, ανώτερος ερευνητής στο NPL.

Το μεθάνιο είναι ένα μόριο που αποτελείται από ένα άτομο άνθρακα που περιβάλλεται από τέσσερα άτομα υδρογόνου (ο χημικός του τύπος είναι CH4). Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικοί τύποι μεθανίου στον αέρα, που ονομάζονται ισότοποι μεθανίου.

Δείτε επίσης: Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τους τυφώνες να διαρκούν περισσότερο;

Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις δείχνουν στους ερευνητές αυτό που περίμεναν: «Βλέπουμε μεθάνιο που έχει την υπογραφή του βορείου ημισφαιρίου – σχετικά καθαρό αέρα από τον Ατλαντικό – και ορισμένες τοπικές γεωργικές πηγές», λέει ο Chris Rennick, επίσης υψηλότερος ερευνητής στην ομάδα Boreas. “Εξαρτάται από την κατεύθυνση του ανέμου κάθε μέρα.”

κλιματική αλλαγή

Αυτό που κάνει το Boreas μοναδικό είναι οι δυνατότητές του: Στο μέλλον, το NPL ελπίζει να κατασκευάσει περισσότερες συσκευές σαν κι αυτήν και να τις αναπτύξει σε διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, όπου δυνητικά μεγάλες ποσότητες μεθανίου θα μπορούσαν να παγιδευτούν στο μόνιμο πάγο.

Δείτε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Κάθε νέο δεδομένο θα καταγράφεται σε ένα μαύρο κουτί

Το Boreas είναι ένα από τα δεκάδες μοναδικά κομμάτια εξοπλισμού μέτρησης ρύπων στο NPL. Ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά είναι το Kibble Balance, ένα σύνολο ζυγών υψηλής ακρίβειας που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 για τη σύγκριση ηλεκτρικής και μηχανικής ισχύος. Πενήντα χρόνια μετά, η συσκευή χρησιμοποιείται για τη ζύγιση μεμονωμένων σωματιδίων αέρα για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων μεθανίου.

Ωστόσο, ο βασικός ρόλος ερευνητών όπως εκείνοι που εργάζονται στο Boreas δεν είναι να διεξάγουν έρευνα για το κλίμα ή ακόμη και να παρουσιάζουν στοιχεία για την ίδια την κλιματική αλλαγή. Ουσιαστικά το επάγγελμα τους είναι μετρολόγοι — παρακολουθούν την επιστήμη της μέτρησης για να διατηρήσουν την επιστήμη όσο το δυνατόν ακριβέστερη.

Πηγή πληροφοριών: wired.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS