ΑρχικήsecurityRomance scams: Φυλακίζεται άνδρας που προσπάθησε να εξαπατήσει 670 άτομα

Romance scams: Φυλακίζεται άνδρας που προσπάθησε να εξαπατήσει 670 άτομα

Ένας άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κατηγορείται για απάτες τύπου “romance scams“, φυλακίστηκε αφού προσπάθησε να εξαπατήσει 670 άτομα.

Δείτε επίσης: BHUNT malware: Η νέα απειλή που στοχεύει crypto wallets και passwords

Romance scams

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Osagie Aigbonohan, με καταγωγή από τη Νιγηρία, χρησιμοποίησε μια σειρά από πλαστά ονόματα, dating apps και social media λογαριασμούς για να επικοινωνεί με άτομα που αναζητούσαν σύντροφο/σχέση.

Ένα από τα ψευδώνυμα του 41χρονου απατεώνα ήταν το “Tony Eden“. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν Tony, ο Aigbonohan έβαλε στο στόχαστρο μια γυναίκα, δημιούργησε μαζί της μια σχέση και μετά από περίπου 10 μήνες την παρακάλεσε να του δώσει χρήματα για ένα θέμα που είχε προκύψει με μια δουλειά στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης: Ερυθρός Σταυρός hack: Παραβίαση δεδομένων 515.000 ευάλωτων ανθρώπων

Ο Aigbonohan κατάφερε να πάρει 9.500 λίρες (13.000 $).

Ένα άλλο θύμα του Aigbonohan ήταν μια γυναίκα που έπασχε από μια ανίατη ασθένεια.

Η NCA εκτιμά ότι τουλάχιστον 670 άτομα έγιναν στόχος του απατεώνα και τουλάχιστον οκτώ άτομα του έστειλαν χρήματα. Τα romance scams απέφεραν στον απατεώνα περίπου 20.000 £ (27.200 $).

Μετά από έρευνα της NCA, ο Aigbonohan συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και κατηγορήθηκε για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ανακαλύφθηκε, επίσης, ότι η βίζα του Aigbonohan είχε λήξει, ότι διέμενε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποιούσε πλαστό δίπλωμα οδήγησης.

Το δικαστήριο του Southwark Crown καταδίκασε τον Aigbonohan σε 28 μήνες φυλάκισης.

Δείτε επίσης: Odyssey και Check Point προσφέρουν ένα ενοποιημένο οικοσύστημα πρόληψης κυβερνοαπειλών

Τα romance scams είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό αδίκημα, που περιλαμβάνει εκμετάλλευση των συναισθηματικών αναγκών των θυμάτων, με σκοπό την απόσπαση χρημάτων“, σχολίασε ο James Lewis από το Crown Prosecution Service (CPS). “Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τον επόμενο μήνα καθώς οδεύουμε προς την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν σύντροφο“.

Η UK Finance εκτιμά ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2021, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχασαν 18,5 εκατομμύρια £ (25,2 εκατομμύρια δολάρια) από romance scams (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Την ίδια χρονιά, το FBI εκτιμά ότι 133 εκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί με δόλο από θύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS