ΑρχικήYoutubeΡομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Ο κλάδος της ιατρικής, όπως και κάθε άλλος τομέας της ζωής μας, εξελίσσεται χάρη στις νέες τεχνολογίες. Τα τελευταία χρόνια, η ρομποτική έχει κάνει δυναμική είσοδο στην ιατρική, επιτρέποντας στους γιατρούς να βελτιώσουν την τεχνική τους μέσα στο χειρουργείο. Η χρήση ρομπότ στα χειρουργεία είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ένα ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση σε χοίρους, χωρίς τη βοήθεια και την καθοδήγηση του ανθρώπου. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενά τους, ο “χειρουργός ρομπότ” παρήγαγε “σημαντικά καλύτερα” αποτελέσματα από τους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Αυτό το επίτευγμα μας φέρνει πιο κοντά στην εποχή που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική επέμβαση σε ανθρώπους ασθενείς.

Το Smart Tissue Autonomous Robot (Star) πραγματοποίησε λαπαροσκοπική επέμβαση για να συνδέσει δύο άκρα ενός εντέρου σε τέσσερις χοίρους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ρομπότ έκανε καταπληκτική δουλειά, ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί τεράστια ακρίβεια και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Ο επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο Johns Hopkins University, Axel Krieger, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μια από τις πιο περίπλοκες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική επέμβαση: την επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου”, είπε. “Το Star πραγματοποίησε τη διαδικασία σε τέσσερα ζώα και είχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που έκαναν την ίδια διαδικασία“.

Δείτε επίσης: Ασθενής αποκτά προσθετικό μάτι που δημιουργήθηκε μέσω 3D printing

Ρομπότ λαπαροσκοπική χειρουργική  επέμβαση σε χοίρους
Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Η σύνδεση δύο άκρων ενός εντέρου είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική επέμβαση. Ακόμα και ένα ελαφρύ τρέμουλο του χεριού θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή.

Ο Krieger βοήθησε στη δημιουργία του ρομπότ, ενός συστήματος που σχεδιάστηκε ειδικά για επεμβάσεις σε μαλακούς ιστούς. Αποτελεί βελτίωση ενός μοντέλου του 2016, το οποίο απαιτούσε περισσότερη καθοδήγηση από τον άνθρωπο.

Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα χαρακτηριστικά επιτρέπουν βελτιωμένη ακρίβεια, καθώς περιλαμβάνουν εξειδικευμένα εργαλεία για ράμματα αλλά και συστήματα απεικόνισης που παρέχουν πιο ακριβείς εικόνες του χειρουργικού πεδίου.

Δείτε επίσης: Τυφλή γυναίκα αποκτά τεχνητή όραση χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Είναι δύσκολο για τα ρομπότ να κάνουν λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις σε μαλακούς ιστούς λόγω του πόσο απρόβλεπτες μπορούν να είναι. Ωστόσο, οι ερευνητές παρουσίασαν ένα νέο σύστημα ελέγχου στο ρομπότ Star που του επιτρέπει να προσαρμόσει το χειρουργικό σχέδιο σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός.

Αυτό που κάνει το Star ξεχωριστό είναι ότι είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που σχεδιάζει, προσαρμόζει και εκτελεί ένα χειρουργικό σχέδιο σε μαλακούς ιστούς με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση“, είπε ο Krieger.

Πηγή: The Guardian

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS