ΑρχικήinetΟ Zuckerberg αφήνει την Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram;

Ο Zuckerberg αφήνει την Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram;

Ο Mark Zuckerberg και η ομάδα του εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη, εάν η Meta δεν μπορεί να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών σε διακομιστές των ΗΠΑ.

Το βασικό ζήτημα για τη Meta, τη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, που ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας (Privacy Shield) και άλλων συμφωνιών που χρησιμοποιεί ή χρησιμοποίησε η Meta για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές. Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές βρίσκονται τώρα υπό αυστηρό έλεγχο στην ΕΕ.

Δείτε επίσης: Facebook: Μικρή πτώση στους καθημερνούς χρήστες για πρώτη φορά

Meta Mark Zuckerberg
Meta Mark Zuckerberg: Τέλος το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

Στην ετήσια έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Meta προειδοποιεί ότι εάν δεν υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο και αν δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιεί τις τρέχουσες συμφωνίες “ή εναλλακτικές”, η εταιρεία “μάλλον” δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη. Η είδηση έχει κυκλοφορήσει σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το iTWire, την εφημερίδα The Guardian και το Side Line Magazine.

Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χωρών και περιοχών είναι πολύ σημαντική για την παροχή των υπηρεσιών της και τη στοχευμένη διαφήμιση, τόνισε η Meta.

Όπως είπαμε παραπάνω, η εταιρεία χρησιμοποιούσε προηγουμένως το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται Privacy Shield, για την πραγματοποίηση αυτών των διαβιβάσεων δεδομένων.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συμφωνία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020, λόγω παραβιάσεων που σχετίζονταν με την προστασία δεδομένων. Έκτοτε, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τόνισαν ότι εργάζονται για μια νέα ή ενημερωμένη έκδοση του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου.

Δείτε επίσης: Snapchat και Facebook λένε ότι το μέλλον των social media είναι το TikTok

Εκτός από την ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Meta χρησιμοποιεί επίσης κάποιες άλλες συμφωνίες, ως την κύρια νομική βάση για την επεξεργασία δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε αμερικανικούς διακομιστές. Αυτές οι συμφωνίες βρίσκονται, επίσης, υπό διερεύνηση στις Βρυξέλλες και σε άλλα μέρη της ΕΕ.

Ο Nick Clegg, VP of Global Affairs and Communications της Meta, προειδοποίησε ότι “η έλλειψη ασφαλών και νόμιμων διεθνών μεταφορών δεδομένων θα έβλαπτε την οικονομία και θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που βασίζονται σε δεδομένα της ΕΕ“.

Ο Zuckerberg αφήνει την Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram;
Meta Mark Zuckerberg: Τέλος το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, σε πολλούς τομείς“, συνέχισε.

Στο χειρότερο σενάριο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας στη Γερμανία δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί έναν πάροχο cloud με έδρα τις ΗΠΑ. Μια ισπανική εταιρεία ανάπτυξης προϊόντων δεν θα μπορούσε πλέον να εκτελεί μια λειτουργία σε πολλές ζώνες ώρας“.

Και πρόσθεσε: “Ενώ οι υπεύθυνοι εργάζονται για μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, παροτρύνουμε τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν μια αναλογική και ρεαλιστική προσέγγιση για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που, όπως το Facebook, βασίζονται σε αυτούς τους μηχανισμούς για τη μεταφορά δεδομένων με ασφαλή τρόπο“.

Η Meta είπε ότι δεν θέλει να αποσύρει το Instagram και το Facebook από την Ευρώπη, αλλά η μεταφορά δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να λειτουργούν παγκόσμιες υπηρεσίες.

Δείτε επίσης: Η Meta φέρνει τα 3D avatars στο Instagram

Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές συμβατικές ρήτρες και κατάλληλες διασφαλίσεις δεδομένων, για να λειτουργήσουμε μια παγκόσμια υπηρεσία“.

Η εταιρεία τόνισε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων. Είπε, επίσης, ότι εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες με βάση τις εξελίξεις.

Πηγή: City A.M.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS