ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΝαυάγιο Endurance: Βρέθηκε το πλοίο του Shackleton στην Ανταρκτική

Ναυάγιο Endurance: Βρέθηκε το πλοίο του Shackleton στην Ανταρκτική

Ένα από τα πιο θρυλικά και ανεξερεύνητα ναυάγια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 107 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου. Πρόκειται για το ναυάγιο του Endurance, του καραβιού που μετέφερε τον εξερευνητή Ernest Shackleton στην Ανταρκτική το 1915, προτού συνθλιβεί από τον πάγο και βυθιστεί. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν και βιντεοσκόπησαν το ναυάγιο σχεδόν 10.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας Weddell.

Ναυάγιο Endurance Ανταρκτική Shackleton

Το καράβι βρέθηκε μόλις τέσσερα μίλια νότια από την τελευταία θέση που καταγράφηκε το 1915 από τον Frank Worsley, τον κυβερνήτη του πλοίου.

Δείτε επίσης: Παράξενη «τρύπα» στο έδαφος στον Άρη έχει προκαλέσει αναστάτωση

Η ομάδα της αποστολής Endurance22 (όπως ονομάστηκε η αποστολή αναζήτησης του ναυαγίου) ξεκίνησε την έρευνα στις αρχές Φεβρουαρίου. Παλεύοντας με τις παγωμένες θερμοκρασίες, η ομάδα έψαχνε για περισσότερες από δύο εβδομάδες σε μια περιοχή 150 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το σημείο όπου βυθίστηκε το πλοίο το 1915. Χρησιμοποιώντας το παγοθραυστικό Agulhas II και αυτόνομα υποβρύχια drones, η ομάδα εντόπισε το πλοίο και έστειλε κάμερες υψηλής ανάλυσης για να καταγράψουν το εύρημα.

Οι εικόνες από το ναυάγιο δείχνουν ότι το Endurance βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα ξύλα του, αν και έχουν υποστεί ζημιές, είναι ακόμα καλά ενωμένα, ενώ διακρίνεται και το όνομα -Endurance- στην πρύμνη. Φυσικά, υπάρχει θαλάσσια ζωή που όμως δεν έχει προκαλέσει σοβαρές φθορές στο πλοίο. Οι συνθήκες πάγου στη Θάλασσα Weddell έχουν αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη συσσώρευση οργανισμών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το ξύλο του.

Αυτό είναι μακράν το καλύτερο ξύλινο ναυάγιο που έχω δει ποτέ“, είπε ο Mensun Bound, διευθυντής εξερεύνησης στο Endurance22. “Είναι όρθιο, περήφανο στον βυθό, άθικτο, σε εξαιρετική κατάσταση“.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance προστατεύεται ως ιστορικός χώρος και δεν μπορεί να αγγιχτεί.

Δείτε επίσης: Η θερμότητα της Αφροδίτης προκαλεί ανέμους στην ατμόσφαιρα

Ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση ανακάλυψης του ναυαγίου είναι επειδή η Θάλασσα Weddell είναι καλυμμένη με παχύ πάγο, τον ίδιο πάγο που βύθισε το Endurance. Ακόμη και με τα σύγχρονα παγοθραυστικά, οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να φτάσουν στην περιοχή όπου το Endurance βυθίστηκε. Ωστόσο, φέτος ο πάγος στη θάλασσα στην Ανταρκτική ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα. Η θάλασσα Weddell ήταν ακόμα παγωμένη, αλλά οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για το πλοίο έρευνας Agulhas II.

Το ναυάγιο Endurance είναι ένα από τα πιο γνωστά καθώς οδήγησε σε μια από τις πιο διάσημες ιστορίες επιβίωσης της Ανταρκτικής. Το Endurance παγιδεύτηκε στον πάγο τον Φεβρουάριο του 1915 και διατηρήθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, μέχρι που βυθίστηκε στις 21 Νοεμβρίου. Ο Shackleton και το πλήρωμά του (27 άνδρες) είχαν αποκλειστεί στον παρασυρόμενο θαλάσσιο πάγο, φτιάχνοντας αυτοσχέδιους καταυλισμούς και βάρκες.

Δείτε επίσης: Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

Το πλήρωμα τελικά έφτασε στο Elephant Island, στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής Χερσονήσου, πριν ο Shackleton και ένα πλήρωμα πέντε ατόμων ξεκινήσουν για το νησί της South Georgia. Ολοκλήρωσαν το ταξίδι των 800 μιλίων και μπόρεσαν να λάβουν βοήθεια για τους εγκλωβισμένους άνδρες από έναν φαλαινοθηρικό σταθμό στο νησί. Η ιστορία είναι διάσημη για την ηγεσία του Shackleton και για το γεγονός ότι δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS