ΑρχικήyoutubeBernardinelli-Berstein Hubble: Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει ποτέ

Bernardinelli-Berstein Hubble: Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει ποτέ

Ο Bernardinelli-Berstein, o μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει ποτέ, επιβεβαιώθηκε από νέες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Δείτε επίσης: NASA: Το Hubble εντόπισε το πιο μακρινό αστέρι από τη Γη
κομήτης

Με μήκος περίπου 129 χιλιόμετρα, ο πυρήνας του κομήτη, γνωστός ως C/2014 UN271, Bernardinelli-Bernstein, είναι μεγαλύτερος από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ, σύμφωνα με δήλωση της NASA. Και είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο πυρήνα του κομήτη.

Αυτός ο κομήτης είναι κυριολεκτικά η κορυφή του παγόβουνου για πολλές χιλιάδες κομήτες που είναι πολύ μακριά για να τους δούμε στα πιο απομακρυσμένα μέρη του ηλιακού συστήματος“, δήλωσε ο David Jewitt, συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης που επιβεβαιώνει το μέγεθος του κομήτη και καθηγητής πλανητικής επιστήμης και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Αυτός ο κομήτης βρίσκεται επί του παρόντος μακριά από τη Γη, με ταχύτητα περίπου 22.000 mph (35.405 km/h). Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein πέφτει προς τον ήλιο για πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια. Αλλά μην ανησυχείτε, καθώς το πλησιέστερο που θα φτάσει στη Γη σύμφωνα με τη NASA, είναι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χλμ., τα οποία δεν θα φτάσει καν μέχρι το 2031.

Προηγουμένως, ο κομήτης που είχε τον τίτλο του “μεγαλύτερου πυρήνα” ήταν ο C/2002 VQ94, ο οποίος εντοπίστηκε το 2002 και εκτιμήθηκε ότι είχε διάμετρο περίπου 96 km.

Αυτό το νέο μεγαθήριο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2010. Λίγα χρόνια αργότερα, οι αστρονόμοι Pedro Bernardineli και Gary Bernstein βρήκαν το αντικείμενο σε αρχειακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Dark Energy Survey στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή. Από την αρχική του ανακάλυψη, το αντικείμενο έχει μελετηθεί χρησιμοποιώντας μια ευρεία γκάμα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των επίγειων τηλεσκοπίων όσο και διαστημικών τηλεσκοπίων όπως το Hubble.

Δείτε ακόμα: Hubble NASA: Εξερευνά εξωπλανήτη όπου βρέχει πολύτιμους λίθους

Με τις παρατηρήσεις από το Hubble, οι ερευνητές μπόρεσαν τελικά να επιβεβαιώσουν επίσημα το μέγεθος του κομήτη. Σε αυτό το σημείο στην τροχιά του κομήτη Bernardinelli-Bernstein, στην οποία είναι “μόνο” περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο, το παγωμένο αντικείμενο έχει θερμοκρασία περίπου μείον 211 βαθμούς Κελσίου.

Bernardinelli-Berstein

Ενώ είναι παγωμένη, αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετά ζεστή ώστε να επιτρέψει στο μονοξείδιο του άνθρακα να εξαχνωθεί από τη βραχώδη επιφάνεια του κομήτη, δημιουργώντας ένα περίβλημα σκόνης και αερίου που περιβάλλει το στερεό κέντρο του κομήτη.

Ο Bernardinelli-Bernstein είναι πολύ μακριά ώστε το Hubble να καθορίσει ακριβώς τον πυρήνα του, αλλά η ομάδα εντόπισε ένα φωτεινό σήμα με το τηλεσκόπιο, που δείχνει τη θέση του κομήτη. Στη συνέχεια μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις παρατηρήσεις του Hubble που είχαν και χρησιμοποιώντας μια τεχνική μοντελοποίησης υπολογιστή για να δείξουν πού θα βρισκόταν το περίβλημα του αντικειμένου, μπόρεσαν να προσδιορίσουν το μέγεθος του πυρήνα του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein ταξιδεύει από το σύννεφο Oort, την πιο μακρινή περιοχή του ηλιακού μας συστήματος όπου κατοικούν τεράστιοι αριθμοί κομητών. Θεωρείται ότι οι κομήτες που βρίσκονται σε αυτό το τεράστιο, διάχυτο σύννεφο σχηματίστηκαν πιο κοντά στον ήλιο, αλλά εκτινάχτηκαν πολύ πιο μακριά από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τους νεογέννητους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Και τείνουν να μένουν εκεί έξω, εκτός εάν μια άλλη βαρυτική ώθηση τους ωθήσει στο δρόμο μας.

Δείτε επίσης: Εκπληκτικές εικόνες γαλαξιών καταγράφηκαν από το Hubble

Αυτός ο κομήτης, που βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη και προέρχεται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος, πιστεύεται ότι ταξιδεύει σε μια ελλειπτική τροχιά 3 εκατομμυρίων ετών γύρω από τον ήλιο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να ταξιδέψει περίπου μισό έτος φωτός μακριά από τον ήλιο στα πιο απομακρυσμένα μέρη της τροχιάς του.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS