ΑρχικήHow ToΤι είναι Podcast και πώς θα δημιουργήσετε τo δικά σας;

Τι είναι Podcast και πώς θα δημιουργήσετε τo δικά σας;

Ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων ετών είναι αναμφισβήτητα το Podcast, το οποίο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Δείτε επίσης: Το Twitter ενδέχεται να προσθέσει ένα ενσωματωμένο tab “Podcasts”

Podcasts

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρακολουθήσει Podcasts που μας ενδιαφέρουν, είτε γιατί μας εμπνέει η θεματολογία τους, είτε γιατί μας αρέσει ο εκάστοτε δημιουργός. Για όσους όμως δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του Pοdcast, παρακάτω θα αναλύσουμε τι είναι, ποια είδη υπάρχουν και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας.

Το podcast είναι ένα ψηφιακό ηχητικό πρόγραμμα, που μπορείτε να κατεβάσετε ή να στριμάρετε από το Διαδίκτυο στο smartphone, τον υπολογιστή ή το tablet σας και να το ακούσετε όποτε εσείς θέλετε. Η λέξη “pοdcast” προέρχεται από το συνδυασμό του “iPod“, του αυθεντικού φορητού music player της Apple και του “broadcast”.

Τα πρώτα pοdcast παράγονταν αρχικά από ιδιώτες, αλλά πλέον παράγονται και από εταιρείες, ειδησεογραφικά πρακτορεία και άλλους οργανισμούς. Το λεγόμενο podcasting έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση, με εταιρείες όπως η Apple, το Spotify, το iHeartMedia, η SiriusXM να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.

Για τον ακροατή, τα podcast αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευέλικτο μέσο. Η μορφή τους, που είναι μόνο ήχος, καθιστά εύκολη την παρακολούθησή τους σε διάφορες στιγμές, όπως όταν μετακινείστε, μαγειρεύετε, ταξιδεύετε ή εργάζεστε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα pοdcast παρασκηνιακά ενώ κάνετε κάποια άλλη εργασία, αλλά μπορείτε επίσης να τους δώσετε την πλήρη προσοχή σας εάν θέλετε.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, τα θέματα των podcast μπορούν να καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος, από επιχειρηματικές στρατηγικές έως γονικές συμβουλές και από κωμωδία έως περιεχόμενο για παιδιά. Εάν ενδιαφέρεστε για κάποιο θέμα, πιθανότατα υπάρχει ένα pοdcast εκεί έξω για αυτό! Και αν δεν υπάρχει, αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία για εσάς να ξεκινήσετε το δικό σας pοdcast σχετικά με αυτό το θέμα. Τα podcast είναι συνήθως διαθέσιμα είτε σε σεζόν με καθορισμένο αριθμό επεισοδίων είτε σε μια σειρά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτιέστε, ποιο είναι το νόημα ή ο σκοπός ενός pοdcast;

Για τον ακροατή, ένα podcast είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενημερωθεί πάνω σε ένα θέμα με τρόπο που τον βολεύει. Τα περισσότερα pοdcast είναι δωρεάν και είναι εύκολο να βρεθούν, ενώ καλύπτουν ένα ευρύτερο και βαθύτερο φάσμα θεμάτων.

Για τον podcaster, οι χρήσεις και τα οφέλη ενός pοdcast μπορεί να είναι τεράστια. Τα podcast είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσει και να εξυπηρετήσει ένα κοινό διασκεδάζοντας ή/και εκπαιδεύοντας τους ακροατές του για ένα δεδομένο θέμα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ενός pοdcast για τον pοdcaster είναι ότι μπορεί να μιλάει απευθείας σε ανθρώπους. Το επεισόδιο ενός podcast μπορεί να παρακολουθείται από χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά για κάθε ακροατή, υπάρχει μόνο ο δημιουργός και ο ίδιος.

Τα podcast διατίθενται στους ακροατές μέσω μιας ροής Really Simple Syndication (RSS). Μια ροή RSS επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να δημοσιεύουν ειδοποιήσεις για νέο περιεχόμενο, όπως αναρτήσεις ιστολογίου ή φυσικά, podcast.

Αρχικά, ο δημιουργός του pοdcast υποβάλλει τη ροή RSS του podcast του σε έναν κατάλογο, ο οποίος το καθιστά διαθέσιμο στους ακροατές μέσω μιας εφαρμογής pοdcast ή του ιστότοπου του δημιουργού. Ένας ακροατής pοdcast μπορεί να λάβει αυτόματα τα νέα επεισόδια ενός podcast με την εγγραφή του στη ροή RSS του podcast στην επιλεγμένη εφαρμογή.

Δείτε ακόμα: Η Apple καθυστερεί το λανσάρισμα της υπηρεσίας Podcasts Subscriptions

Τι είναι Podcast και πώς θα δημιουργήσετε τo δικά σας;

Πώς όμως δημιουργείτε τη ροή RSS του podcast σας; Εδώ έρχεται ο podcast host.

Ο podcast host, είναι μια υπηρεσία που παρέχει ένα μέρος για αποθήκευση και διανομή των αρχείων ήχου του pοdcast σας μέσω μιας ροής RSS. O pοdcast host δημιουργεί αυτόματα τη ροή RSS για το podcast σας και στη συνέχεια την υποβάλλει σε καταλόγους, όπως το Apple Podcast, το Google Pοdcast, το Spotify και άλλα.

Πολλοί μπορεί να σκεφτούν αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν έναν podcast host ή αν μπορούν να φιλοξενήσουν το pοdcast στον ιστότοπό τους; Η απάντηση είναι ναι, μπορείτε τεχνικά να φιλοξενήσετε τη ροή RSS του podcast σας στον δικό σας ιστότοπο. Και ναι, οι περισσότεροι podcast host είναι επί πληρωμή, με το κόστος του γενικά να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η εκπομπή σας.

Αλλά για τους περισσότερους δημιουργούς, η φιλοξενία ενός pοdcast στον δικό τους ιστότοπο είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι αξίζει. Μπορεί να εξοικονομήσετε λίγα χρήματα, όμως η έλλειψη αναλυτικών στοιχείων καθιστά τη φιλοξενία του podcast στον ιστότοπό σας μια κακή επιλογή. Ευτυχώς, έχετε πολλές επιλογές για να διαλέξετε όταν πρόκειται για podcast host.

Μία άλλη ερώτηση που μπορεί να έχετε σχετικά με τα podcast, είναι πόσα είδη υπάρχουν. Ως μέσο ψυχαγωγίας και ανταλλαγής πληροφοριών, τα pοdcast μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές!

Μερικές από τις πιο κοινές μορφές, είναι οι εξής:

  • Συνέντευξη
  • Solo Talking/Storytelling
  • Cohosted
  • Στρογγυλό τραπέζι
  • Ντοκιμαντέρ

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι πολλά podcast είναι υβριδικά, ενσωματώνοντας στοιχεία πολλαπλών μορφών. Για παράδειγμα, το The Community Experience είναι ένα συγκεντρωμένο podcast που ενσωματώνει συνεντεύξεις.

Δείτε επίσης: Spotify: Μπορείτε να κοινοποιείτε επεισόδια podcast με μια χρονική σήμανση

Είναι εύκολο να παρακολουθήσετε ένα pοdcast, καθώς τα μόνα πράγματα που χρειάζεστε είναι:

Ένα smartphone, υπολογιστής ή tablet με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μια εφαρμογή pοdcast

Τι είναι Podcast και πώς θα δημιουργήσετε τo δικά σας;

Θα χρειαστείτε μια συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, όπως smartphone, υπολογιστή ή tablet για πρόσβαση σε podcast. Είτε ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο pοdcast είτε θέλετε να αναζητήσετε ένα νέο, μια εφαρμογή pοdcast θα σας φανεί χρήσιμη. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς είναι οι Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Audible και Stitcher. Κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές μπορεί να ληφθεί στη συσκευή σας ή να χρησιμοποιηθεί μέσω του ιστού. Εάν είστε χρήστης Mac/iOS, τότε το Apple Podcasts είναι αυτό που θα σας βολέψει, ενώ αν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο Android, τότε η εφαρμογή Google Play Music είναι η πιο εύκολη επιλογή. Κάθε εφαρμογή παρέχει επίσης έναν κατάλογο podcast που μπορείτε να αναζητήσετε για να βρείτε νέες εκπομπές. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές μπορούν ακόμη και να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις με βάση τις εκπομπές που ακούτε στην εφαρμογή.

Τώρα που καλύψαμε τις βασικές έννοιες των pοdcast, ώρα να δούμε και πώς δημιουργείτε ένα.

Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς να ξεκινήσετε το δικό σας podcast, είστε στο σωστό μέρος!

Αρχικά χρειάζεστε μερικά βασικά συστατικά:

1ον Μια ιδέα για την εκπομπή σας φυσικά!

2ον Ένα μικρόφωνο για podcasting

3ον Έναν podcast host για αποθήκευση και διανομή της ροής RSS σας

4ον Podcast artwork

Ξεκινήστε απλά, επιλέγοντας ένα θέμα Podcast το οποίο σας αρέσει και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας για όσο διαρκέσουν τα επεισόδια.

Επιλέξτε ένα όνομα για το podcast σας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό του και ταυτόχρονα θα είναι catchy ώστε να τραβήξει την προσοχή των ακροατών.

Γράψτε μια συναρπαστική περιγραφή του Podcast σας, για να τραβήξετε το ενδιαφέρον των ανθρώπων, ώστε να θέλουν να ακούσουν αυτά που έχετε να πείτε.

Αποφασίστε ποια μορφή θα έχει το pοdcast σας, εάν θα είστε μόνος σας ή αν θα παίρνετε συνεντεύξεις από άλλα άτομα.

Δημιουργήστε μουσική και τέχνη για το podcast σας, ώστε να το κάνετε πιο δελεαστικό για τους ακροατές σας.

Φροντίστε να δημοσιεύετε συχνά podcast και προσέξτε η διάρκειά τους να είναι επαρκής ώστε να καλύψει το περιεχόμενο σας, χωρίς πολλές περιττές λεπτομέρειες που μπορεί να κουράσουν. Τέλος, μην ξεχνάτε να ανακοινώνετε κάθε pοdcast που κυκλοφορείτε, είτε μέσω των κοινωνικών σας δικτύων, είτε μέσω συγγενών και φίλων είτε ακόμα και λέγοντάς το σε ομάδες ατόμων που μπορεί και να μην γνωρίζετε.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS