ΑρχικήYoutubeΦυτά στο φεγγάρι: Καλλιεργήθηκαν φυτά σε σεληνιακό έδαφος!

Φυτά στο φεγγάρι: Καλλιεργήθηκαν φυτά σε σεληνιακό έδαφος!

Επιστήμονες από το University of Florida κατάφεραν ένα νέο σημαντικό επίτευγμα όσον αφορά στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Διαστήματος γενικότερα. Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν φυτά σε σεληνιακό έδαφος, σε δείγματα που είχαν συλλεχθεί από το φεγγάρι πριν από χρόνια. Το πείραμα, ωστόσο, έγινε στη Γη.

Τα δείγματα σεληνιακού εδάφους είχαν σταλεί στη Γη κατά τις αποστολές Apollo, με σκοπό τη μελέτη τους με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και την αξιοποίησή τους για μελλοντική έρευνα.

Δείτε επίσης: Κίνα: Υπήρχε νερό στον Άρη πολύ πιο πρόσφατα από όσο νομίζαμε

Φυτά φεγγάρι σελήνη

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Communications Biology“, οι ερευνητές του University of Florida έδειξαν ότι τα φυτά μπορούν να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν με επιτυχία σε έδαφος από το φεγγάρι“, λέει το πανεπιστήμιο. “Η μελέτη τους διερεύνησε επίσης πώς τα φυτά ανταποκρίνονται βιολογικά στο έδαφος της Σελήνης, το οποίο είναι γνωστό και ως σεληνιακός ρεγόλιθος, ένα έδαφος που είναι ριζικά διαφορετικό από το έδαφος που βρίσκεται στη Γη“.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πείραμα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα λέει ότι οι ερευνητές του ζήτησαν από τη NASA αυτό το χώμα τρεις φορές κατά τη διάρκεια 11 ετών. Τελικά, έλαβαν “12 γραμμάρια -μόλις μερικά κουταλάκια του γλυκού” σεληνιακού χώματος με το οποίο έκαναν αυτό το πείραμα. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να γεμίσουν μόνο μερικά “δοχεία μεγέθους δαχτυλήθρας σε πλαστικές πλάκες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κυττάρων“.

Δείτε επίσης: Οι αστρονόμοι αποκαλύπτουν την πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας

Τα φυτά αναπτύχθηκαν όντως σε αυτές τις μικρές “γλάστρες” σεληνιακού εδάφους με νερό, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ηλιακό φως. Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα φυτά δεν ευδοκιμούσαν ακριβώς σε αυτό το εξωγήινο έδαφος. Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένα από τα φυτά που καλλιεργήθηκαν στο έδαφος από το φεγγάρι ήταν μικρότερα, αναπτύχθηκαν πιο αργά ή είχαν μεγαλύτερη ποικιλία στο μέγεθος σε σχέση με τα αντίστοιχα φυτά που αναπτύσσονται σε γήινες συνθήκες.

Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βιώσιμη η καλλιέργεια φυτών στο αυθεντικό έδαφος του φεγγαριού και όχι σε κάποια προσομοίωση του. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι το σεληνιακό ‘χώμα’ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη φυτών, αλλά δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη τους το ίδιο καλά με το γήινο χώμα ηφαιστειακής προέλευσης.

φυτά σεληνιακό έδαφος
Φυτά στο φεγγάρι: Καλλιεργήθηκαν φυτά σε σεληνιακό έδαφος!

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ανάπτυξη των φυτών έχει προκλήσεις· τα φυτά στο σεληνιακό ρεγόλιθο άργησαν να αναπτυχθούν και πολλά εμφάνισαν σοβαρά stress morphologies“, αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Δείτε επίσης: Webb Space Telescope NASA: Οι πρώτες εικόνες μας προετοιμάζουν για σπουδαίες ανακαλύψεις

Αυτό το πείραμα δείχνει ότι οι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά της Γης μπορούν να αναπτυχθούν σε έδαφος από το φεγγάρι. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα μπορούν να εξεταστούν και άλλα στοιχεία και ότι οι επιστήμονες θα μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερα δείγματα χώματος για να δουλέψουν καλύτερα.

Η καλλιέργεια φυτών σε σεληνιακό έδαφος είναι ένα σημαντικό βήμα για μελλοντική καλλιέργεια πάνω στην ίδια την Σελήνη (το συγκεκριμένο πείραμα έγινε στη Γη), η οποία θα στηρίξει τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στον δορυφόρο του πλανήτη μας.

Πηγή: www.pcmag.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS