ΑρχικήinetΑστεροειδής που θα χτύπαγε τη Γη το 2052 αφαιρέθηκε από τις λίστες...

Αστεροειδής που θα χτύπαγε τη Γη το 2052 αφαιρέθηκε από τις λίστες κινδύνου

Ο 2021 QM1, ένας αστεροειδής που προβλεπόταν ότι θα χτυπήσει τη Γη στις 2 Απριλίου 2052, αφαιρέθηκε από τις παγκόσμιες λίστες κινδύνου. Αυτή η ανακουφιστική αποκάλυψη οφείλεται σε μια επιδέξια παρατήρηση από το “Very Large Telescope” (VLT) του European Southern Observatory, ένα από τα πιο προηγμένα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο.

Δείτε επίσης: Ο δορυφόρος της NASA βγήκε από την τροχιά της Γης και πάει στη Σελήνη

Η ανακάλυψη του 2021 QM1 που έγινε στις 28 Αυγούστου 2021 από το Παρατηρητήριο Mount Lemmon, βόρεια του Tucson Arizona, ήταν αρχικά αβλαβής – εξάλλου, περίπου δώδεκα νέοι αστεροειδείς κοντά στη Γη ανακαλύπτονται κάθε βράδυ. Ωστόσο, οι συνήθεις επακόλουθες παρατηρήσεις από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν μια πολύ σημαντική απειλή.

Ο Richear Moissl, επικεφαλής της Πλανητικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), είπε: «Αυτές οι πρώιμες παρατηρήσεις μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την πορεία του αστεροειδούς, την οποία στη συνέχεια προβάλαμε στο μέλλον».

«Μπορούσαμε να δούμε τις μελλοντικές του διαδρομές γύρω από τον Ήλιο και το 2052 θα μπορούσε να πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη. Όσο περισσότερο παρατηρείτο ο αστεροειδής, τόσο μεγαλύτερος γινόταν αυτός ο κίνδυνος».

Δείτε επίσης: NASA: Συγκινημένοι οι επιστήμονες από τις πρώτες εικόνες του James Webb

Ο 2021 QM1 συνέχισε να κερδίζει το προβάδισμα στη λίστα κινδύνου της ESA καθώς αυξάνονταν τα δεδομένα, ένα ασυνήθιστο γεγονός καθώς, γενικά, τα δεδομένα συρρικνώνουν τις αβεβαιότητες, αποδεικνύοντας ότι οι αστεροειδείς είναι τελικά ασφαλείς.

Ωστόσο, καθώς ο κίνδυνος συνέχιζε να αυξάνεται και η ανάγκη για πληροφορίες για τον αστεροειδή αυξανόταν, συνέβη μια ατυχής κοσμική ευθυγράμμιση. Καθώς η διαδρομή του αστεροειδούς τον έφερε πιο κοντά στον Ήλιο, η ηλιακή λάμψη έκανε τον αστεροειδή αδύνατο να εντοπιστεί. Καθώς η τροχιά του 2021 QM1 το έφερε πιο μακριά από τη Γη, οι αστρονόμοι της ESA φοβήθηκαν ότι, μεταξύ της λάμψης του ήλιου και της τροχιάς του αστεροειδούς, ο αστεροειδής θα ήταν πολύ αμυδρός για απεικόνιση και θα ήταν αδύνατο να καταγραφούν νέα δεδομένα.

Ως αποτέλεσμα, τη νύχτα της 24ης Μαΐου, οι αστρονόμοι γνώριζαν πολύ καλά ότι είχαν ένα πολύ σύντομο παράθυρο για να παρακολουθήσουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας. Για να επιδεινωθεί η κατάσταση, ο 2021 QM1 πέρασε από μια περιοχή του ουρανού με οπίσθιο φωτισμό από τον Γαλαξία. Ουσιαστικά, το VLT είχε επιφορτιστεί με τον εντοπισμό ενός ασθενούς και ξεθωριασμένου αστεροειδούς με φόντο τον δεύτερο μεγαλύτερο γαλαξία στο Local Group.

«Αυτές θα αποδειχθούν μερικές από τις πιο δύσκολες παρατηρήσεις αστεροειδών που έχουμε κάνει ποτέ», εξήγησε ο Olivier Hainaut, βετεράνος αστρονόμος στο ESO.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εικόνων της 24ης Μαΐου ήταν θετικό — μια σαφής ανίχνευση του πιο ασθενούς αστεροειδούς που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Πράγματι, ο 2021 QM1 ήταν 250 εκατομμύρια φορές πιο αχνός από τα πιο αμυδρά αστέρια που ήταν διαθέσιμα με γυμνό μάτι σε ένα σκοτεινό σημείο. Τα δεδομένα από το VLT ήταν επαρκή για να βελτιώσουν την πορεία του αστεροειδούς και να εξαλείψουν την πιθανότητα πρόσκρουσης το 2052.

Αστεροειδής

Δείτε επίσης: Επιστήμονες δοκιμάζουν ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης σε ανθρώπους

«Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο πιο επικίνδυνος αστεροειδής που γνώρισε η ανθρωπότητα τον τελευταίο χρόνο δεν θα χτυπήσει τη Γη – τουλάχιστον όχι για τον επόμενο αιώνα», δήλωσε η ESA.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αστεροειδείς έχουν ανακαλυφθεί εντός του ηλιακού συστήματος και σχεδόν 3.000 από αυτούς περνούν κοντά στη Γη. Αν και η απειλή του 2021 QM1 δεν διαφαίνεται πλέον, τα τηλεσκόπια διαρκώς αυξανόμενης ισχύος ενδέχεται να ανακαλύψουν μια επικείμενη σύγκρουση στο μακρινό μέλλον.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS