ΑρχικήinetΕ.Ε.: Υποχρεωτική νέα τεχνολογία που θα εμποδίζει την οδήγηση πάνω από το...

Ε.Ε.: Υποχρεωτική νέα τεχνολογία που θα εμποδίζει την οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας

Η οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας μπορεί σύντομα να καταστεί αδύνατη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), χάρη σε μια τεχνολογία που θα φροντίζει γι’ αυτό και θα είναι ενσωματωμένη σε όλα τα νέα αυτοκίνητα.

Ε.Ε. όριο ταχύτητας

Από τις 6 Ιουλίου, μια τεχνολογία που ονομάζεται Intelligent speed assistance (ISA), έχει γίνει υποχρεωτική για όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και τους τύπους οχημάτων που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, το σύστημα αυτό θα καταστεί υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ε.Ε. από τον Ιούλιο του 2024.

Δείτε επίσης: Τα οχήματα της Tesla θα αποφεύγουν λακκούβες και ανώμαλους δρόμους

Η τεχνολογία ISA χρησιμοποιεί τις κάμερες του αυτοκινήτου, τα δεδομένα χαρτών και μεθόδους deep learning (μεταξύ άλλων μεθόδων) για να ελέγξει εάν το αυτοκίνητο υπερβαίνει το όριο ταχύτητας και, αν ναι, μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό με διάφορους τρόπους, ακόμη και να μειώσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου για να το φέρει εντός του ορίου.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία, αν αναλογιστούμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η υπερβολική ταχύτητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπερβολική ταχύτητα “σχετίζεται με το 30% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων. Η νέα τεχνολογία ISA που θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ε.Ε. και θα παρακολουθεί το όριο ταχύτητας, έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα στο δρόμο. Έχουν ήδη γίνει δοκιμές, όπως το project PROSPER, και έχουν σημειωθεί μειώσεις ατυχημάτων σε έξι χώρες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εφαρμογή της τεχνολογίας ISA μπορεί να μειώσει σημαντικά τους θανάτους που σχετίζονται με ατυχήματα λόγω ταχύτητας.

Δείτε επίσης: Starlink: Έρχεται Internet σε κινούμενα οχήματα, σκάφη και αεροπλάνα

τεχνολογία όριο ταχύτητας

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί, η τεχνολογία ISA παρέχει διάφορες επιλογές για ενημέρωση του οδηγού όταν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας: μια ακουστική προειδοποίηση, μια προειδοποίηση δόνησης, μια απτική ανάδραση μέσω του πεντάλ επιτάχυνσης και τέλος, έλεγχος ταχύτητας, όπου η ταχύτητα μειώνεται αυτόματα.

Δείτε επίσης: Ζώα κλωνοποιήθηκαν για πρώτη φορά από λυοφιλοποιημένα κύτταρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα είναι “ελεύθεροι να επιλέξουν” ποιο από τα παραπάνω θα λειτουργεί για να ενημερώνει τον οδηγό και ο οδηγός θα μπορεί να παρακάμψει όλα αυτά τα μέτρα. Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο μειώσει αυτόματα την ταχύτητα, ο οδηγός θα μπορεί να επιταχύνει “πατώντας λίγο πιο έντονα το γκάζι“. Επιπλέον, ο οδηγός θα μπορεί να απενεργοποιήσει εντελώς το σύστημα εάν γίνει πολύ ενοχλητικό, αν και η τεχνολογία θα επανεξεταστεί μέχρι να φτάσει σε ευρύτερη εφαρμογή και μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Πηγή: mashable.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS