ΑρχικήYoutubeΤηλεσκόπιο James Webb: Οι εικόνες που λαμβάνει ενθουσιάζουν

Τηλεσκόπιο James Webb: Οι εικόνες που λαμβάνει ενθουσιάζουν

Τέσσερις μόλις ημέρες πριν τη δημόσια κυκλοφορία των πρώτων επιστημονικών εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, οι προσδοκίες είναι αρκετά μεγάλες. Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ήρθε η ώρα το Webb να δείξει την αξία του. Και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα εντυπωσιάσει.

Δείτε επίσης: NASA: Συγκινημένοι οι επιστήμονες από τις πρώτες εικόνες του James Webb
James Webb

Το βράδυ της Τετάρτης η NASA δημοσίευσε μια «δοκιμαστική» εικόνα από το τηλεσκόπιο, που υποδηλώνει ότι οι προσεχείς επιστημονικές εικόνες και δεδομένα θα είναι θεαματικές. Η κυκλοφορία της δοκιμαστικής φωτογραφίας, για την οποία η NASA λέει ότι είναι «από τις βαθύτερες εικόνες του Σύμπαντος που τραβήχτηκαν ποτέ», είναι πράγματι πολύ καλή για μια μηχανική εικόνα.

Η διαστημική υπηρεσία συνέλεξε την εικόνα στα τέλη Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας δοκιμής σταθερότητας που είχε σκοπό να αποδείξει τις δυνατότητες του Fine Guidance Sensor του τηλεσκοπίου. Αυτό το όργανο βοηθά το Webb να βρει και να κλειδώσει σε αστρονομικούς στόχους και κατασκευάστηκε από την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία.

Δείτε ακόμα: James Webb Telescope NASA: Χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη

«Η προκύπτουσα εικόνα δοκιμής μηχανικής έχει κάποιες αδρές ​​ιδιότητες», ανέφερε η NASA σε δελτίο τύπου. “Δεν είχε βελτιστοποιηθεί για να είναι μια επιστημονική παρατήρηση. Αντίθετα, τα δεδομένα ελήφθησαν για να ελεγχθεί πόσο καλά το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να παραμείνει κλειδωμένο σε έναν στόχο, αλλά υπονοεί τη δύναμη του τηλεσκοπίου. Φέρει μερικά χαρακτηριστικά από τις απόψεις του Webb. Τα φωτεινά αστέρια ξεχωρίζουν με τις έξι, μακριές, ευκρινώς καθορισμένες αιχμές περίθλασης — ένα φαινόμενο που οφείλεται στα εξάπλευρα τμήματα καθρέφτη του Webb. Πέρα από τα αστέρια, οι γαλαξίες γεμίζουν σχεδόν ολόκληρο το φόντο.

Δείτε επίσης: James Webb Telescope: Ετοιμάζεται για τη μελέτη δύο “Super-Earths”

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα σε αυτήν την εικόνα δεν είναι αστέρια αλλά μακρινοί γαλαξίες. Αυτά είναι τα είδη γαλαξιών που οι αστρονόμοι θέλουν να μελετήσουν, καθώς θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το πρώιμο Σύμπαν. Επειδή προοριζόταν μόνο για μηχανολογικές δοκιμές, αυτή η εικόνα δεν χρησιμοποιεί έγχρωμα φίλτρα που επιτρέπουν στους αστρονόμους να εκτιμήσουν την ηλικία των γαλαξιών στην εικόνα, αλλά δείχνει λεπτομερή δομή σε μακρινούς γαλαξίες.

Η δοκιμή σταθερότητας ήταν επιτυχής παρεμπιπτόντως και το Webb συλλέγει πρόσφατα δεδομένα με όλα τα επιστημονικά του όργανα ενεργοποιημένα και λειτουργικά. Θα δούμε τους καρπούς αυτών των κόπων σε μόλις πέντε ημέρες, ξεκινώντας στις 10:30 π.μ. ET (14:30 UTC).

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS