ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΤηλεσκόπιο James Webb: Καταγράφει το σύμπαν σε έναν SSD 68 GB

Τηλεσκόπιο James Webb: Καταγράφει το σύμπαν σε έναν SSD 68 GB

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έχει αποκαλύψει μερικές από τις εντυπωσιακές εικόνες που έχει τραβήξει κατά την παραμονή του στο διάστημα. Κι αν αναρωτιέστε πώς ακριβώς τις αποθηκεύει, η απάντηση είναι σε ένα σχετικά μικροσκοπικό SSD 68 GB, σύμφωνα με το IEEE Spectrum. Ο εν λόγω σκληρός δίσκος είναι ικανός να χειριστεί τις εικόνες μιας ημέρας, αλλά όχι πολύ περισσότερες.

Δείτε επίσης: James Webb Telescope: Δείτε όλες τις εικόνες που δημοσίευσε η NASA!

James Webb

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ μικρό για έναν δορυφόρο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν πολλοί λόγοι που η NASA επέλεξε το συγκεκριμένο σύστημα. Αρχικά, το JWST απέχει ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη, όπου βομβαρδίζεται από ακτινοβολία και λειτουργεί σε θερμοκρασία μικρότερη από -223 βαθμούς κελσίου. Έτσι ο SSD, όπως όλα τα άλλα μέρη, πρέπει να επιβιώσει από την ακτινοβολία και από μια εξαντλητική διαδικασία πιστοποίησης.

Αν και δεν είναι τόσο γρήγορος όσο οι SSD καταναλωτών, μπορεί να γεμίσει σε σχεδόν 120 λεπτά μέσω του υποσυστήματος εντολών και διαχείρισης δεδομένων 48 Mbps του τηλεσκοπίου (ICDH). Ταυτόχρονα, το JWST μπορεί να μεταφέρει δεδομένα πίσω στη Γη στα 28 Mbps μέσω μιας σύνδεσης ζώνης Ka 25,9 Ghz στο δίκτυο Deep Space.

James Webb: Εντόπισε σημάδια νερού σε μακρινό εξωπλανήτη

SSD

Αυτό σημαίνει ότι ενώ συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι το Hubble (57 GB σε σύγκριση με 1-2 GB την ημέρα), μπορεί να μεταφέρει όλα αυτά τα δεδομένα πίσω στη Γη σε περίπου 4,5 ώρες. Το κάνει κατά τη διάρκεια δύο παραθύρων επαφής 4 ωρών κάθε μέρα, με το καθένα να επιτρέπει τη μετάδοση 28,6 GB επιστημονικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, χρειάζεται μόνο αρκετός αποθηκευτικός χώρος για τη συλλογή εικόνων μιας ημέρας, χωρίς να χρειάζεται να τις διατηρεί στο ίδιο το τηλεσκόπιο.

James Webb vs Hubble: Δείτε συγκριτικά τις εικόνες που έχουν στείλει!

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η NASA εκτιμά ότι μόνο 60 GB αποθήκευσης θα είναι διαθέσιμα στο τέλος της 10ετούς διάρκειας ζωής του JWST λόγω φθοράς και ακτινοβολίας και το 3 τοις εκατό της μονάδας χρησιμοποιείται για αποθήκευση δεδομένων μηχανικής και τηλεμετρίας. Αυτό θα αφήσει στο JWST πολύ μικρό περιθώριο, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν θα έχει τη μακροζωία του Hubble κι αν θα συνεχίσει να είναι ισχυρό μετά από 32 χρόνια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS