ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΣυντρίμμια από τεράστιο κινεζικό πύραυλο μπορεί να πέσουν στη Γη

Συντρίμμια από τεράστιο κινεζικό πύραυλο μπορεί να πέσουν στη Γη

Τα συντρίμμια του τεράστιου κινεζικού πυραύλου που παρέδωσε μια νέα μονάδα στον διαστημικό σταθμό του τη Δευτέρα, αναμένεται να πέσουν στη Γη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί την τροχιά του πυραύλου.

Δείτε επίσης: Η Mattel ανακοινώνει συμφωνία με τη SpaceX για τη δημιουργία παιχνιδιών με θέμα πυραύλους και αστροναύτες

συντρίμμια

Ο πύραυλος Long March 5B βάρους 23 τόνων, που μετέφερε την εργαστηριακή μονάδα Wentian, απογειώθηκε από το νησί Hainan στις 2:22 μ.μ. τοπική ώρα, την Κυριακή 24 Ιουλίου και η μονάδα προσδέθηκε με επιτυχία στο τροχιακό φυλάκιο της Κίνας.

Η δουλειά του ολοκληρώθηκε, ο πύραυλος έχει προχωρήσει σε μια ανεξέλεγκτη κάθοδο προς την ατμόσφαιρα της Γης και δεν είναι σαφές πού θα προσγειωθεί. Η ανεξέλεγκτη κάθοδος σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η χώρα κατηγορείται ότι δεν χειρίζεται σωστά τα διαστημικά σκουπίδια των πυραύλων της.

Είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο 20 τόνων. Αν και θα διασπαστεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, πολλά κομμάτια — μερικά από αυτά αρκετά μεγάλα — θα φτάσουν στην επιφάνεια“, δήλωσε ο Michael Byers, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας μιας πρόσφατης μελέτης σχετικά με τον κίνδυνο ατυχημάτων από διαστημικά συντρίμμια.

Δείτε ακόμα: Η SpaceX εκτοξεύει 10 πυραύλους για κάθε ανταγωνιστή της

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο για τους ανθρώπους, εξήγησε ο Byers, αλλά είναι πιθανό μεγαλύτερα τμήματα να προκαλέσουν ζημιά εάν προσγειωθούν σε κατοικημένες περιοχές. Ο Byers είπε ότι λόγω της αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών, αυτές οι μικρές πιθανότητες γίνονται πιο μεγάλες, ειδικά στον νότο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, με τα σώματα πυραύλων να έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να προσγειωθούν στα γεωγραφικά πλάτη της Τζακάρτα, της Ντάκα και του Λάγος από εκείνα της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου ή της Μόσχας.

πύραυλο

«Αυτός ο κίνδυνος είναι εντελώς αποφεύξιμος, καθώς υπάρχουν πλέον τεχνολογίες και σχέδια αποστολών που μπορούν να παρέχουν ελεγχόμενες επανεισόδους (συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές των ωκεανών), αντί για μη ελεγχόμενες και επομένως εντελώς τυχαίες», είπε μέσω email.

Ο Holger Krag, επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι η διεθνής βέλτιστη πρακτική είναι η διεξαγωγή ελεγχόμενης επανεισόδου, με στόχο ένα απομακρυσμένο μέρος του ωκεανού, όποτε ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι πολύ υψηλός.

Δείτε επίσης: Ο πύραυλος SpaceX Starship του Elon Musk εκρήγνυται και παίρνει φωτιά

Πρόσθεσε ότι η ζώνη επανεισόδου για τον πύραυλο περιοριζόταν γεωγραφικά μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 41 μοιρών νότια και 41 μοιρών βόρεια του ισημερινού.

Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι θα παρακολουθήσει την πτώση του κινεζικού πυραύλου πίσω στη Γη, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Με βάση τις ποικίλες ατμοσφαιρικές συνθήκες, το ακριβές σημείο εισόδου των κομματιών του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της Γης «δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο εντός ωρών από την επανείσοδό του», είπε ο εκπρόσωπος, αλλά εκτιμάται ότι θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στην 1η Αυγούστου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS