ΑρχικήSecurityΙσπανία: Το CSIC ανακάμπτει μετά από επίθεση ransomware

Ισπανία: Το CSIC ανακάμπτει μετά από επίθεση ransomware

Το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CSIC) τον περασμένο μήνα επλήγη από επίθεση ransomware που πλέον αποδίδεται σε Ρώσους χάκερ.

Το CSIC είναι ένας κρατικός οργανισμός για την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη που ανήκει στο ισπανικό Υπουργείο Επιστήμης και Καινοτομίας, αλλά με ειδικό καθεστώς στο ότι έχει «τα δικά του assets και ταμείο, λειτουργική και διαχειριστική αυτονομία».

Δείτε επίσης: Η Cisco διορθώνει κρίσιμο bug απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα σε VPN routers

CSIC

Τα περισσότερα κέντρα εξακολουθούν να είναι αποσυνδεδεμένα

Σε δήλωση την Τρίτη, η υπηρεσία ανέφερε ότι η επίθεση ransomware σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουλίου και εντοπίστηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό της εισβολής, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο από το Cybersecurity Operations Center (COCS) και το National Cryptologic Center (CCN).

Η υπηρεσία σημειώνει ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο και απομόνωσε από το δίκτυο αρκετά από τα ερευνητικά της κέντρα σε μια προσπάθεια να ελέγξει την επίθεση και να αποτρέψει την εξάπλωσή της σε τμήματα που δεν είχαν επηρεαστεί άμεσα.

Δείτε επίσης: Ψεύτικος ιστότοπος Atomic Wallet ωθεί το malware Mars Stealer

Προς το παρόν, τα περισσότερα από τα κέντρα του πρακτορείου εξακολουθούν να είναι αποσυνδεδεμένα και μη διαθέσιμα, καθώς λίγο πάνω από το 25% από αυτά είναι online.

Το CSIC δεν αναφέρει εάν κάποιο από τα συστήματά της ήταν κρυπτογραφημένο. Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η αρμόδια ομάδα δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι ο δράστης έκλεψε ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες.

Δείτε επίσης: SSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης

Οι ειδικοί τόνισαν ότι η κυβερνοεπίθεση προήλθε από έναν Ρώσο απειλητικό παράγοντα. Αν και δεν είναι απολύτως σαφές, η υπηρεσία φαίνεται να υποδεικνύει ότι η επίθεση ήταν έργο ομάδας hacking.

Πηγή πληροφοριών: leepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS