ΑρχικήSecurityΗ Αλβανία κατηγορεί το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου και διακόπτει...

Η Αλβανία κατηγορεί το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις

Η Αλβανία κατηγορεί το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τον Ιούλιο τις κυβερνητικές δομές της και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την χώρα. Και οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα το Ιράν και λένε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει για την απειλή της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αλβανία κυβερνοεπίθεση

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι όλο το προσωπικό της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πρέπει να φύγει εντός 24 ωρών.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν. Ο λόγος της διακοπής είναι μια κυβερνοεπίθεση που έγινε τον Ιούλιο και είχε ως στόχο την αλβανική κυβερνητική υποδομή. Η Αλβανία υποστηρίζει ότι την κυβερνοεπίθεση πραγματοποίησαν απειλητικοί παράγοντες από το Ιράν.

«Η εις βάθος έρευνα μας έδωσε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον της χώρας μας ενορχηστρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσω της εμπλοκής τεσσάρων ομάδων που ενεργοποίησαν την επίθεση», είπε ο Edi Rama.

«Αυτή η ακραία αλλά αναγκαστική αντίδραση είναι απολύτως ανάλογη με τη βαρύτητα και τον κίνδυνο της κυβερνοεπίθεσης που απείλησε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει ψηφιακά συστήματα και να παραβιάσει κρατικά αρχεία, να κλέψει την ηλεκτρονική επικοινωνία ενδοδικτύου της κυβέρνησης και να προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στη χώρα».

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε επίσημα το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση στην Αλβανία και είπε ότι η χώρα θα λογοδοτήσει για την απειλή της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την κυβερνοεπίθεση του Ιράν εναντίον της Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Αλβανίας», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Adrienne Watson.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Ιράν διεξήγαγε αυτήν την απερίσκεπτη και ανεύθυνη επίθεση στον κυβερνοχώρο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να καταστήσουν το Ιράν υπεύθυνο για ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια ενός συμμάχου των ΗΠΑ και θέτουν ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τον κυβερνοχώρο».

Οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο

Τον Ιούλιο του 2021, ο πρόεδρος Joe Biden προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που οδηγούν σε σοβαρές παραβιάσεις της ασφάλειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν «πραγματικό πόλεμο».

«Ξέρετε, έχουμε δει πώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων ransomware, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και αναστάτωση στον πραγματικό κόσμο», είπε ο Biden.

Οι δηλώσεις του Biden ήρθαν ένα μήνα μετά τη δήλωση του ΝΑΤΟ που εκδόθηκε στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι συγκρίσιμες με «ένοπλες επιθέσεις».

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS