ΑρχικήYoutubeΒρέθηκε απολίθωμα καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών

Βρέθηκε απολίθωμα καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών

Μια καρδιά ψαριού ηλικίας 380 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε από Αυστραλούς ερευνητές στην περιοχή Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας, ενθουσιάζοντας τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το απολίθωμα της αρχαιότερης καρδιάς που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη. Το όργανο βρέθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την εξέλιξη των σπονδυλωτών με γνάθο, στα οποία ανήκουν και οι άνθρωποι.

απολίθωμα καρδιάς

Η καρδιά βρέθηκε μαζί με ένα απολιθωμένο στομάχι, έντερο και ήπαρ σε ένα αρχαίο ψάρι. Ανήκει σε μια κατηγορία ψαριών που δεν υπάρχει πια και είναι γνωστή ως arthrodires. Αυτά τα ψάρια ζούσαν κατά τη Δεβόνια περίοδο, δηλαδή μεταξύ 419,2 και 358,9 εκατομμυρίων ετών πριν. Το απολίθωμα είναι 250 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από οποιαδήποτε έως τώρα γνωστή καρδιά ψαριού.

Δείτε επίσης: Ίχνη από πατημασιές δεινοσαύρων βρέθηκαν στο Τέξας

Όμως, παρά το γεγονός ότι το ψάρι έζησε τόσα χρόνια πριν, η τοποθέτηση της καρδιάς του σε σχήμα S με δύο θαλάμους έκανε τους ερευνητές να παρατηρήσουν εκπληκτικές ανατομικές ομοιότητες μεταξύ αυτού του αρχαίου πλάσματος και των σύγχρονων καρχαριών.

Η εξέλιξη θεωρείται συχνά ως μια σειρά από μικρά βήματα, αλλά αυτά τα αρχαία απολιθώματα υποδηλώνουν ότι υπήρξε ένα μεγαλύτερο άλμα μεταξύ σπονδυλωτών χωρίς γνάθο και με γνάθο“, δήλωσε η καθηγήτρια Kate Trinajstic, παλαιοντολόγος που ασχολείται με σπονδυλωτά είδη στο Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. “Αυτά τα ψάρια έχουν κυριολεκτικά την καρδιά τους στο στόμα και κάτω από τα βράγχια τους — όπως και οι καρχαρίες σήμερα“, είπε η Trinajstic.

Η μελέτη για το απολίθωμα της καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες είδαν πολύ καλά την ακριβή θέση του οργάνου επειδή κατάφεραν να το παρατηρήσουν σε σχέση με το απολιθωμένο στομάχι, το έντερο και το συκώτι του ψαριού, κάτι σπάνιο.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον “φονικό” αστεροειδή

καρδιά

Δεν μπορώ να σας πω πόσο εντυπωσιάστηκα που βρήκα μια τρισδιάστατη και όμορφα διατηρημένη καρδιά και άλλα όργανα σε αυτό το αρχαίο απολίθωμα”, είπε η Trinajstic.

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν το απολίθωμα καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του 2008 στο GoGo Formation. Προσφέρει σημαντικές νέες πληροφορίες που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν συλλεχθεί ήδη από τη συγκεκριμένη τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την προέλευση των δοντιών και γνώσεων για τη μετάβαση από πτερύγιο σε άκρο. Στο GoGo Formation, ένα ιζηματογενές κοίτασμα στην περιοχή Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας, υπάρχουν πολλά απολιθώματα από τη Δεβόνια περίοδο, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων μαλακών ιστών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις διατήρησης μαλακών ιστών βρίσκονται σε πεπλατυσμένα απολιθώματα, όπου η μαλακή ανατομία είναι κάτι περισσότερο από μια κηλίδα στον βράχο“, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Per Ahlberg του πανεπιστημίου της Ουψάλα της Σουηδίας. “Είμαστε επίσης πολύ τυχεροί που οι σύγχρονες τεχνικές σάρωσης μας επιτρέπουν να μελετήσουμε αυτούς τους εύθραυστους μαλακούς ιστούς χωρίς να τους καταστρέψουμε. Πριν από μερικές δεκαετίες, το έργο αυτό θα ήταν αδύνατο“.

Δείτε επίσης: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυναίκα «βαμπίρ» του 17ου αιώνα στην Πολωνία

Για όσους δεν θεωρούν σημαντικές τέτοιες ανακαλύψεις, ο κ. Ahlberg υπενθυμίζει: ότι η ζωή είναι, στο πιο θεμελιώδες της επίπεδο, ένα εξελισσόμενο σύστημα.

Το ότι εμείς οι ίδιοι και όλοι οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί με τους οποίους μοιραζόμαστε τον πλανήτη έχουμε αναπτυχθεί από μια κοινή καταγωγή μέσω μιας διαδικασίας εξέλιξης δεν είναι τυχαίο γεγονός“, είπε ο Ahlberg. “Είναι η πιο βαθιά αλήθεια της ύπαρξής μας. Είμαστε όλοι συγγενείς, με την κυριολεκτική έννοια“, καταλήγει ο επιστήμονας.

Πηγή: www.cnet.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS